Vega Neutral - přehled, jak to funguje, jak vytvářet

Vega neutral je strategie řízení rizik pro obchodování s opcemi, jejímž cílem je vytvořit portfolio s nulovou celkovou vegou. Vega představuje citlivost ceny opce na implicitní volatilitu podkladového aktiva. Jedná se o jednu z „řeckých opcí Řekové opcí Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její základní určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti opce “obchodování s opcemi.

Vega Neutral

Pochopení Řeků je pro obchodování s opcemi nezbytné, protože popisují různé dimenze rizika. Vega měří, do jaké míry se hodnota kontraktu opce změní, když implikovaná volatilita Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita - nebo jednoduše IV - použije cenu opce k výpočtu toho, co trh říká o budoucí volatilitě opce podkladového aktiva změněno o 1%.

souhrn

  • Vega měří citlivost ceny opce na implikovanou volatilitu podkladového aktiva.
  • Možnosti na dlouhých pozicích přicházejí s pozitivní vegou a ty na krátkých pozicích s negativní vegou. Ve vega-neutrálním portfoliu se celková vega všech pozic rovná nule.
  • Vega-neutrální strategie přináší zisky z rozpětí nabídky a poptávky implikované volatility nebo zkosení mezi volatilitou hovorů a putů.

Co je Vega?

Vega měří riziko změny implikované volatility. Když se volatilita aktiva zvýší, zvýší se také cena odpovídající opce, protože je pravděpodobnější, že aktivum dosáhne realizační ceny Strike Price Strike price je cena, za kterou může držitel opce uplatnit opci koupit nebo prodat podkladový cenný papír v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. .

Na rozdíl od historické volatility, která naznačuje minulé skutečné změny trhu, je implicitní volatilita předpovědí pravděpodobnosti cenových pohybů. Je to jeden z determinantů cen opcí. Čím více (méně) se cena opce změní na 1% změnu implikované volatility podkladového aktiva, tím větší (menší) je vega opce.

Vega může být pozitivní nebo záporný, v závislosti na poloze. Dlouhé pozice v opcích přicházejí s pozitivní vegou a krátké pozice v opcích přicházejí s negativní vegou, bez ohledu na to, zda je opce výzvou nebo prodejem. Když cena opce stoupne, obchodníci na dlouhých pozicích těží, zatímco ti na krátkých pozicích ztrácejí, pokud je opce uplatněna.

Vega není lineární a může na ni mít vliv několik faktorů. Jedním z nich je realizační cena opce. Cena opce je nejcitlivější na měnící se volatilitu podkladového aktiva, když je opce v penězích (realizační cena se rovná spotové ceně Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, která je k dispozici koupeno / prodáno k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.).

Níže uvedený diagram ukazuje vegas tří možností (na dlouhých pozicích) s různými realizačními cenami. Když se aktuální cena akcií přiblíží k realizační ceně, zvýší se vega opce a dosáhne nejvyššího bodu, když je opce u peněz.

Vega a Strike Price

Dalším faktorem, který mění vega, je čas do vypršení platnosti. Obchodníci s opcemi mají tendenci nabízet vyšší prémie u opcí, které vyprší v budoucnosti, než u opcí s okamžitou platností pro vyšší pravděpodobnost, že opce může zasáhnout stávku před vypršením. Jak tedy čas plyne a volba se blíží k datu vypršení platnosti, její vega klesá.

Níže uvedený diagram porovnává vegas opcí se stejnou realizační cenou (30 $), ale s různými dny do vypršení platnosti. Čím kratší je doba do vypršení platnosti, tím nižší je vega. Možnost s pěti dny do vypršení platnosti ukazuje nejnižší vega ve srovnání s variantami s 15 dny a 30 dny do vypršení platnosti.

Vega a čas do vypršení platnosti

Porozumění neutrální Vega

Jelikož změna implikované volatility aktiva způsobuje rizika pro cenu příslušné opce, může být implementována vega-neutrální strategie pro řízení takového rizika. Jak již bylo zmíněno výše, vega může být buď pozitivní nebo negativní, v závislosti na pozici, kterou obchodník s opcemi zaujímá.

Díky správě pozic a spousty držených opcí může obchodník s opcemi dosáhnout vega-neutrální pozice, kde je celková vega nulová. Na takové pozici již změny implikované volatility neovlivňují celkovou hodnotu pozice (u 1% změny implikované volatility se cena opce změní o 0%), a tedy nezpůsobí žádnou ztrátu.

Vytváření Vega-neutrálního portfolia

Ve vega-neutrálním portfoliu činí celková vega všech pozic v portfoliu až nulu. Pozitivní vega z dlouhých pozic je dokonale kompenzována negativní vegou z krátkých pozic. Obchodník s opcemi může takové portfolio vytvořit výpočtem celkové vega ze všech pozic v portfoliu a spravovat pozice tak, aby dosáhly součtu nula.

Předpokládejme, že současné portfolio vykazuje vega VPa obchodník by chtěl zkrátit N jednotek opcí s jednotkou vega VA. Portfolio bude vega neutrální, pokud N = VP/PROTIA.

Například portfolio se skládá z 200 šarží 50 $ stávkových hovorů s vega 5 na jednotku. Portfolio je vystaveno implikovanému riziku volatility s celkovou vegou 1 000. Při 1% poklesu implikované volatility podkladového aktiva poklesne hodnota portfolia o 20%.

Obchodník poté bude hledat krátkou pozici pro stejné podkladové aktivum za jinou realizační cenu, aby eliminoval riziko. Pokud existují stávkové hovory ve výši 55 $ s vegou 2 na jednotku, měl by obchodník krátit 500 loterií, aby dosáhl neutrality vega (nové portfolio vega = [200 * 5] - [5 * 200] = 0).

Výše uvedený je jednoduchým příkladem vega-neutrálního portfolia, které nebere v úvahu složité podmínky, jako jsou různá data vypršení platnosti nebo podkladová aktiva. U možností s různými daty vypršení platnosti a časově vážená vega by měly být použity; u opcí s různými podkladovými aktivy by měla být vzata v úvahu korelace mezi implikovanou volatilitou aktiv.

Neutrality Vega lze dosáhnout také implementací nebo kombinací dalších strategií obchodování s opcemi. Například běžně používaným je použití strategie zvrácení rizika (put s jedním úderem proti hovoru s vyšším úderem), když put and call ukazují stejnou vegu.

Zisky z Vega-neutrálního portfolia

Vega neutrální portfolio nepřináší výhody ani ztráty při změně implikované volatility. Obecně existují dva způsoby, jak vega-neutrální portfolio dosahovat zisků: z (1) rozpětí poptávky a poptávky implikované volatility nebo (2) zkosení mezi volatilitou volání a putů.

V metodě spread-bid-ask může obchodník nakupovat opce na jedné implicitní úrovni volatility a prodávat další opce na vyšší implicitní úrovni volatility (tedy za vyšší cenu). Se správnou porcí může portfolio zůstat vega neutrální.

Ve zkreslení mezi metodou volatility, pokud obchodník očekává, že implikovaná volatilita putů se zvýší ve srovnání s volatilitou, protože křivka volatility se neposune jako celek, může implementovat strategii zvrácení rizika vega neutrální, aby dosáhl zisku .

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Delta Delta (Δ) Delta je měřítko citlivosti na riziko používané při hodnocení derivátů. Je to jedno z mnoha opatření, která jsou označena řeckým dopisem. Série rizik
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Gama (γ) Gama (γ) Ve světě financí se gama vztahuje k rychlosti změny delty. Používá se konkrétněji, když hovoříme o možnostech. Gamma, pro možnosti, je
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found