Funkce EFFECT - vzorec, příklady, jak používat

Funkce EFFECT je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá roční úrokovou sazbu s počtem složených období za rok. Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní se často používá k porovnání finančních půjček s různými složenými podmínkami.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční údaje, vytvářejte finanční modely, často musíme činit rozhodnutí, která finanční půjčka bude pro společnost nejlepší. V takovém scénáři bude užitečná funkce EFFECT, která usnadní srovnání a nakonec pomůže při rozhodování.

Vzorec

= EFEKT (nominální_rychlost, npery)

Funkce EFFECT používá následující argumenty:

  1. Nominal_rate (povinný argument) - Toto je nominální nebo uvedená úroková sazba.
  2. Npery (povinný argument) - Toto je počet slučovacích období v jednom roce.

Jak používat funkci EFFECT v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce EFFECT, zvažte několik příkladů:

Příklad

Předpokládejme, že máme uvedeny níže uvedené údaje:

Funkce EFFECT

Vzorec, který se má použít, je:

Funkce EFFECT - Příklad 1

Výsledkem, který získáme, je efektivní úroková sazba:

Funkce EFFECT - Příklad 1b

Je pravděpodobné, že výsledek funkce EFFECT se zobrazí jako desetinné číslo nebo ukazuje 0%. Problém bude pravděpodobně způsoben formátováním buňky obsahující funkci. Lze jej opravit formátováním buňky v procentech s desetinnými místy.

Různé způsoby formátování buňky jsou:

  1. Použijte klávesovou zkratku CTRL + 1 (tj. Vyberte klávesu CTRL a podržte ji stisknutou a vyberte klávesu „1“ (jedna)).

Otevře se pole formátu, jak je znázorněno níže. Nyní můžeme vybrat Procento ze seznamu kategorií na levé straně dialogového okna.

Funkce EFFECT - Příklad 1c

Otevře se další možnosti na pravé straně ovládacího pole, což nám umožní vybrat počet desetinných míst, která chceme zobrazit. Po výběru požadovaného počtu desetinných míst klikněte na OK.

Funkce EFFECT - Příklad 1d

  1. Druhou metodou je kliknout na kartu Domů a vybrat rozsah buněk, ve kterých bude formátování provedeno. Klikněte na kartu Číslo a z rozevírací nabídky vyberte Procento.

Funkce EFFECT - Příklad 1d

EFEKT se vypočítá podle následujícího vzorce:

Funkce EFFECT - vzorec

Nominální_hodnota je opět nominální úroková sazba a npery počet složených období za rok.

Je třeba pamatovat na funkci EFFECT

  1. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když:
    • Argument nominální sazba není číselná hodnota.
    • Argument npery není správná číselná hodnota.
    • Jakýkoli z uvedených argumentů je nečíselný.
  2. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    • Zadaný argument nominální sazby je menší nebo roven 0.
    • Daná npery je menší nebo rovna 0.
  3. Pokud je npery v desítkovém formátu, je zkráceno na celá čísla.
  4. Funkce EFFECT souvisí s funkcí NOMINAL prostřednictvím efektivní rychlosti = (1+ (nominální_hodnota / npery)) * npery - 1.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce funkcí Excel EFFECT. Tím, že si uděláte čas na osvojení a osvojení funkcí aplikace Excel, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found