Změna kontroly - Jak změna vlastnictví ovlivňuje dohody

Ve financích dochází ke změně kontroly, když dojde k podstatné změně ve vlastnictví společnosti. Přesná kritéria, která určují takovou změnu, se mohou lišit a jsou definována zákonem a smluvními dohodami. Změna věty o kontrole je často zahrnuta do věřitelských paktů Dluhový plán Dluhový plán stanoví celý dluh, který má podnik v plánu, na základě jeho splatnosti a úrokové míry. Ve finančním modelování jsou toky úrokových nákladů a výkonné pracovní smlouvy na ochranu investorů Akciové akcionáře Akciové akcionáře (také známé jako Akciové akcionáře) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - Závazky a manažeři z hlavních změn ve fungování společnosti.

Změna kontroly

Změna kontroly ve věřitelských dohodách

Je běžné, že věřitelské dohody zahrnují změnu kontrolní klauzule na ochranu věřitele v případě, že se společnost dostane do nového vlastnictví. Taková ustanovení mohou stanovit, že věřitel Věřitel poslední instance Věřitel poslední instance je poskytovatel likvidity finančním institucím, které se potýkají s finančními obtížemi. Ve většině rozvojových a rozvinutých zemí je věřitelem poslední instance centrální banka země. Odpovědností centrální banky je zabránit šíření běhů bank nebo panice v důsledku nedostatku likvidity do jiných bank. může požadovat plné splacení při spuštění klauzule změnou vlastnictví společnosti. Nejste si jisti, pokud jde o bonitu nového vlastníka (majitelů), může banka nebo jiná půjčující instituce upřednostnit okamžité vrácení veškeré jistiny půjčky a zrušení půjčky.

Taková doložky mohou být nezbytná, protože noví vlastníci mohou změnit rizikový profil. Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu společnosti a způsobí, že věřitelé budou v situaci, kdy existuje větší riziko neplnění dlužníka.

Změna kontroly v pracovních smlouvách

Vedoucí pracovníci mohou mít ve své pracovní smlouvě doložku, která je chrání před ukončením, pokud dojde ke změně kontroly. Pokud v důsledku podstatné změny ve vlastnictví společnosti dojde k jejich propuštění, pak klauzule zajistí, že v případě takového ukončení obdrží významnou výplatu.

Vedoucí pracovníci mohou na takové doložce ve své dohodě trvat kvůli riziku, že noví vlastníci budou mít jiný názor na správné nasměrování společnosti. Jinými slovy, nemusí nutně platit, že nový vlastník věří, že řídící tým dělá špatnou práci, ale jednoduše to, že noví vlastníci mají jinou firemní vizi.

Fúze a akvizice

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak lze aktivovat změnu kontrolní klauzule, je fúze a akvizice. Během procesu fúzí a akvizic Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady a období vyjednávání, je důležité vzít v úvahu dopad změna kontroly dluhu v cílové i nabyvateli, jakož i ujednání o odměňování výkonných pracovníků v obou společnostech.

Další informace najdete v kurzu Finance & M&A Modeling Course.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pro změnu kontroly. Posláním Finance pomoci komukoli stát se skvělým finančním analytikem a s ohledem na tento cíl budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví se týká procesu, ve kterém jsou zaměstnanci přijímáni a rozvíjeni s cílem obsadit klíčovou roli v organizaci. To
  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found