Metody zpětného odkupu akcií - přehled, důvody, metody

Metody zpětného odkupu akcií zahrnují snížení počtu nevyřízených akcií a zvýšení ceny zbývajících akcií. Podobně jako při výplatě dividend lze zpětné odkupy akcií použít k distribuci investovaného kapitálu zpět akcionářům.

Metody zpětného odkupu akcií

Co je zpětný odkup akcií?

Zpětný odkup akcií (také známý jako odkup akcií) je finanční transakce, při které společnost odkoupí své dříve vydané akcie z trhu za hotovost. Jelikož společnost nemůže být jejím vlastním akcionářem, odkoupené akcie jsou buď zrušeny, nebo jsou drženy v pokladně společnosti. Ať tak či onak, akcie již nejsou způsobilé pro výplatu dividend. Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend a ztrácí hlasovací právo.

Rychlé shrnutí

  • Zpětný odkup akcií nastane, když společnost odkoupí zpět všechny nebo část svých akcií od akcionářů.
  • Mezi běžné důvody zpětného odkupu akcií patří signalizace, že akcie společnosti jsou podhodnoceny, využití daňové efektivnosti, absorpce přebytku akcií v oběhu a obrana před nepřátelským převzetím.
  • Zpětné odkupy na otevřeném trhu, nabídková nabídka s pevnou cenou, nabídková nabídka na holandskou aukci a přímé vyjednávání s akcionáři jsou čtyři způsoby zpětného odkupu akcií.

Důvody pro zpětný odkup akcií

Mezi důvody, které společnost nutí k zahájení odkupu akcií, patří například:

1. Signalizovat, že akcie jsou podhodnoceny

Pokud se vedení společnosti domnívá, že akcie společnosti jsou podhodnocené, může se rozhodnout odkoupit některé její akcie z trhu, aby zvýšily cenu zbývajících akcií.

2. Distribuovat kapitál akcionářům s vysokou mírou flexibility v množství a čase

Výplaty dividend neposkytují vedení společnosti velkou flexibilitu, protože musí být vyplaceny k určitým datům a musí být vyplaceni všichni běžní akcionáři. Na druhou stranu zpětné odkupy akcií obecně poskytují vysokou míru flexibility, protože neurčují částky, které musí být zaplaceny, ani data, kdy musí k transakcím dojít.

3. Využít daňových výhod

Zpětný odkup akcií může být skvělou alternativou k hotovostním výplatám dividend v zemích, kde je sazba daně z kapitálového zisku (peníze, které akcionáři obdrží z odkupu akcií považovány za kapitálové zisky) nižší než sazba daně z dividend.

4. Absorbovat zvýšení počtu akcií v oběhu v důsledku uplatnění opcí na akcie

Společnosti, které nabízejí opce na akcie jako součást kompenzačních balíčků svým zaměstnancům, obvykle iniciují zpětné odkupy akcií. Důvodem praxe je, že když zaměstnanci společnosti využijí své opce na akcie, počet nevyřízených akcií vzroste. Za účelem udržení optimální úrovně nesplacených akcií společnost nakupuje zpět některé akcie z trhu.

5. Použít jako nepřátelská obrana převzetí

Pokud hrozí nepřátelské převzetí Hostile Takeover Nepřátelským převzetím je při fúzích a akvizicích (M&A) akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přístupem k akcionářům cílové společnosti, a to buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským, může vedení cílové společnosti odkoupit část svých akcií z trhu jako obrannou strategii. Cílem obranné strategie je snížit šance nabyvatele na získání kontrolního podílu v cílové společnosti.

Metody zpětného odkupu akcií

Obecně lze zpětný odkup akcií uskutečnit pomocí operací na volném trhu, nabídkových řízení s pevnou cenou, nabídkových řízení na holandské aukce nebo přímých jednání s akcionáři.

Metody zpětného odkupu akcií

1. Zpětný odkup akcií na otevřeném trhu

Společnost odkupuje své akcie přímo z trhu. Transakce jsou prováděny prostřednictvím makléřů společnosti. Zpětný odkup akcií se obvykle odehrává po dlouhou dobu, protože je třeba koupit velký počet akcií. Zároveň, na rozdíl od jiných metod, zpětný odkup akcií prostřednictvím otevřeného trhu neukládá společnosti žádné právní závazky k dokončení programu zpětného odkupu.

Společnost tedy má flexibilitu kdykoli zrušit program zpětného odkupu akcií. Hlavní výhodou zpětného odkupu akcií na otevřeném trhu je jeho nákladová efektivita, protože společnost odkoupí své akcie za aktuální tržní cenu a nemusí platit prémii.

2. Nabídková nabídka za pevnou cenu

Společnost nabídne akcionářům nabídku na odkup akcií v pevně stanoveném datu a za pevnou cenu. Cena nabídkové nabídky téměř vždy zahrnuje prémii ve vztahu k aktuální ceně akcie. Poté akcionáři, kteří mají zájem o prodej svých akcií, předají společnosti svůj počet akcií k prodeji. Obecně může nabídková nabídka s pevnou cenou umožnit dokončení zpětného odkupu akcií v krátkém časovém období.

3. Nabídka nizozemské aukce

V nizozemské aukci společnost nabídne akcionářům nabídku zpětného odkupu akcií a poskytuje řadu možných cen se stanovením minimální ceny rozsahu nad aktuální tržní cenu. Poté akcionáři učiní své nabídky uvedením počtu akcií a minimální ceny, za kterou jsou ochotni své akcie prodat. Společnost zkontroluje nabídky obdržené od akcionářů a stanoví vhodnou cenu v dříve určeném cenovém rozpětí, aby dokončila program zpětného odkupu.

Hlavní výhodou nizozemské aukce je, že umožňuje společnosti zjistit cenu zpětného odkupu přímo od akcionářů. Pomocí takové metody lze navíc program zpětného odkupu akcií dokončit v relativně krátkém časovém rámci.

4. Přímé vyjednávání

Společnost přímo osloví jednoho nebo několik velkých akcionářů, aby od nich odkoupila akcie společnosti. V takovém scénáři zahrnuje kupní cena akcií prémii. Klíčovou výhodou této metody je, že společnost může vyjednat cenu zpětného odkupu přímo s akcionářem. Z tohoto důvodu může být tato metoda za určitých podmínek vysoce nákladově efektivní. Přímá jednání s akcionáři však mohou být také časově náročná.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek
  • Taktika vyjednávání Taktika vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více lidmi s cílem dosáhnout konsensu ohledně problému nebo problémů, u nichž existuje konflikt. Dobrá vyjednávací taktika je pro vyjednávací strany důležitá, aby věděli, zda může jejich strana zvítězit, nebo vytvořit situaci, která je prospěšná pro obě strany.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Treasury Stock Treasury Stock Treasury stock, nebo znovu získané akcie, je část dříve vydaných nesplacených akcií akcií, které společnost odkoupila nebo odkoupila zpět od akcionářů. Tyto zpětně nabyté akcie jsou poté drženy společností pro vlastní potřebu. Mohou buď zůstat ve vlastnictví společnosti, nebo může společnost akcie vyřadit

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found