Základní plat - přehled, příklady, faktory

Základní mzda je minimální mzda vyplácená zaměstnanci. Lze jej také vykládat jako pevnou částku vyplácenou zaměstnanci za určitou práci. Základní plat je pouze jednou složkou celkové odměny zaměstnance a nezahrnuje odměny za práci přesčas, bonusy, benefity ani pojištění. Sazba může být uvedena jako hodinová, týdenní, měsíční nebo roční sazba.

Základní platba

Základní plat vs. celková hrubá mzda

Celková mzda se týká celkové odměny zaměstnance, včetně všech odměn za přesčasy, bonusů, výhod, pojištění atd., Zatímco základní mzda je minimální pevná částka, kterou zaměstnanec za práci dostane. Kromě základní mzdy se ostatní složky kompenzací z roku na rok obvykle liší, protože jsou založeny na několika faktorech, jako jsou výdělky společností, výkon divize, hodnocení jednotlivých zaměstnanců Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti atd. To platí zejména pro bonusy a speciální výhody.

Celková hrubá mzda = základní plat + výplata přesčas + bonusy + pojištění + výhody + ostatní

Příklad

Předpokládejme, že zaměstnanec dostane fixní roční plat 50 000 $, bonus 25 000 $ a pojištění a další výhody v hodnotě 10 000 $. V tomto případě je základní plat zaměstnance 50 000 $. Jedná se o minimální pevnou částku (před zdaněním), kterou zaměstnanec obdrží podle své smlouvy. Na rozdíl od bonusů a výhod zůstane částka konstantní. Celková hrubá mzda zaměstnance však po započtení ostatních položek je $85,000.

Když stojíme před volbou volby vyšší základní mzdy a nižšího procentního bonusu a výhod (variabilní odměna) oproti nižší základní odměně a vyššího procentního bonusu a výhod (variabilní plat), je důležité se podívat na očekávané hodnoty.

Předpokládejme dvě různé smlouvy o odškodnění. První smlouva vyplácí základní plat 50 000 $ bez bonusu a výhod, zatímco druhá smlouva vyplácí základní plat 30 000 $ s 50% pravděpodobností získání bonusu 30 000 $. V tomto případě jsou očekávané hodnoty kontraktů 1 a 2 50 000 USD a 45 000 USD.

I když první smlouva neplatí žádný bonus, přináší vyšší očekávanou hodnotu než druhá smlouva, protože bonus ve druhé smlouvě není zaručen. Pokud však zvýšíme pravděpodobnost získání bonusu na 70%, můžeme vidět, že druhá smlouva přináší očekávanou hodnotu 51 000 USD, což přesahuje očekávanou hodnotu smlouvy 1.

Proto je důležité uvažovat z hlediska očekávaných hodnot a také zvážit vaši osobní úroveň averze k riziku Definice averze k riziku Někdo, kdo má averzi k riziku, má charakteristiku nebo vlastnost, že dává přednost vyhnutí se ztrátě před ziskem. Tato vlastnost je obvykle spojena s investory nebo účastníky trhu, kteří upřednostňují investice s nižšími výnosy a relativně známými riziky před investicemi s potenciálně vyššími výnosy, ale také s vyšší nejistotou a vyšším rizikem. při porovnání smluv, které platí pevné částky, se smlouvami, které obsahují variabilní složku.

Faktory ovlivňující základní mzdu

1. Úroveň vzdělání a dovednosti

Základní sazby a platy se drasticky liší v závislosti na odvětví a situaci na trhu v daném okamžiku. Kariéry / profese, které vyžadují specializované znalosti a dovednosti, obecně nabízejí vyšší základní platy než ty, které jsou nabízeny administrativním a manuálním rolím. Podobně dávky a bonusy mají tendenci být vyšší u kariéry, která vyžaduje vyšší úroveň vzdělání.

2. Umístění a nabídka a poptávka na trhu práce

Umístění a dynamika nabídky a poptávky na trhu práce Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovní síly poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za odměnu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace, což jsou dva klíčové faktory určující základní mzdu. Lokality s vysokými životními náklady a vysokou inflací mají tendenci vykazovat vyšší základní platy než lokality s nižšími životními náklady a nižší inflací.

Podmínky trhu práce pro danou profesi v kterémkoli okamžiku mohou také mít významný dopad na základní mzdu tohoto odvětví. Profese, které vyžadují specializované dovednosti, se obvykle potýkají s nízkou nabídkou na trhu práce, a tedy s vyššími základními platovými sazbami. Naopak profese, které nevyžadují žádné speciální dovednosti, se vyznačují nízkými překážkami vstupu. Překážky vstupu Překážky vstupu představují překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence. a vysoká nabídka na trhu práce, což vede k nižším základním sazbám.

3. Osobní profil žadatele

Kromě tržních podmínek jsou klíčovými determinanty základní mzdy také charakteristiky osobního profilu kandidáta. Zahrnují roky zkušeností, vzdělání, dovednosti, kontroly výkonu, doporučení atd.

Roky vzdělání a praxe mají tendenci pozitivně korelovat se základní mzdou. Podobně kandidát s dobrým minulým hodnocením výkonu a doporučením pravděpodobně přiláká vyšší základní plat než kandidát se špatným hodnocením.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Roční příjem Roční příjem Roční příjem je celková hodnota příjmu dosaženého během fiskálního roku. Hrubý roční příjem se vztahuje na všechny výdělky před provedením jakýchkoli odpočtů a čistý roční příjem se vztahuje na částku, která zbývá po provedení všech odpočtů. Koncept se vztahuje na jednotlivce i podniky
  • Osobní příjem Osobní finance Osobní finance jsou proces plánování a řízení osobních finančních aktivit, jako je vytváření příjmů, utrácení, spoření, investování a ochrana. Proces správy osobních financí lze shrnout do rozpočtu nebo finančního plánu.
  • Odměna Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které
  • Obchodní šablony Marketplace NOVÉ šablony Marketplace Finance vytvořily novou platformu vlastních obchodních šablon pro finanční analytiky z celého světa. Podívejte se na Finance Marketplace a vezměte si svůj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found