Přispěný přebytek - kapitál emitovaný nad jeho nominální hodnotu

Přispěný přebytek je účet vlastního kapitálu Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme část rozvahy Akcionáři = Aktiva - pasiva, která odráží přebytečné částky zaznamenané z emise akcií nad jejich nominální hodnotu. Tento účet rovněž obsahuje zisky a ztráty z emise, zpětného odkupu a zrušení akcií, jakož i zisky a ztráty z prodeje komplexních finančních nástrojů. Tento účet se také běžně označuje jako dodatečný splacený kapitál dodatečný splacený kapitál dodatečný splacený kapitál (APIC) je hodnota základního kapitálu nad uvedenou nominální hodnotou a je v rozvaze uveden pod položkou Vlastní kapitál. .

Transakce s přispěním přebytku obvykle určí, odkud přebytek pochází. Různé společnosti mohou zřídit různý počet souvisejících účtů, z nichž každý má konkrétní názvy, které zdůrazňují, odkud částka pochází.

Přispěný přebytek účtu

Typy účtů s přebytkem

Bez ohledu na pojmenování účtů existují tři hlavní typy přebytečných účtů. Každý typ má jiná kritéria pro uznání vlastního kapitálu, který spadá pod něj.

Typ A

Tento typ účtu s přebytkem přispívá k přebytku emisí akcií s nominální hodnotou. Pokud je vydána akcie s nulovou nominální hodnotou, do převedeného přebytku se neprovádí žádná částka.

Příklad: Finance Inc. vydává společné akcie 50 000 $ 1 nominální hodnota po 25 $, a tak za transakci obdrží hotovost 1 250 000 $. 50 000 $ (50 000 akcií * 1 $ / akcii) z toho je přiděleno na společný akciový účet akcií a zbývajících 1 200 000 $ (50 000 akcií * ($ 25 - $ 1)) je přiděleno na přebytek s přispěním - emise kmenových akcií. Tento účet je Přispěný přebytek - účet typu A.

Typ B

Tyto účty nesou veškeré zisky z odkupu akcií. Pokud dojde ke ztrátě, bude ztráta z tohoto účtu odstraněna, pokud to nenastane za zvláštních okolností. Když je akcie zakoupena, odebírá se z knih v hodnotě, ve které byla zadána, ale je vyplacena za tržní hodnotu, pokud přesahuje účetní hodnotu.

Příklad: Finance Inc. se rozhodne odkoupit všech 50 000 akcií, které původně vydalo v předchozím příkladu. V době, která od té doby uplynula, tržní hodnota akcií poklesla na 20 USD. To znamená, že společnost si při odkupu ponechá hodnotu 5 $ na akcii, tedy celkem 250 000 $ (50 000 akcií x 5 $ / akcii). Tato částka ve výši 250 000 USD je připsána na přispěný přebytek - zpětný odkup a zrušení kmenových akcií, což je účet typu B.

Typ C.

Tyto účty nesou jakoukoli jinou hodnotu vlastního kapitálu u transakcí s akciemi, které nespadají pod typ A nebo B. Tyto účty také nesou jakékoli hodnoty, které jsou výsledkem prodeje některých složitých finančních nástrojů. Tento typ účtu s přebytky s přispěním je pochopitelný o něco složitější. Pokud se chcete dozvědět více, navštivte článek věnovaný Přispěnému přebytku - Typ C.

Mezi běžné účty typu C patří:

  • Rozkazy
  • Oprávnění, jejichž platnost vypršela
  • Možnosti skladu
  • Možnosti vypršení platnosti zásob
  • Práva na převod (na směnitelné dluhopisy)

Dodatečné zdroje

Posláním Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru a stát se světovým finančním analytikem. Abychom vám pomohli na vaší cestě, budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Dodatečný zaplacený kapitál Dodatečný zaplacený kapitál Dodatečný zaplacený kapitál (APIC) je hodnota základního kapitálu nad stanovenou nominální hodnotou a je uvedena v rozvaze pod vlastním kapitálem.
  • Jak ocenit soukromou společnost Ocenění soukromé společnosti 3 techniky pro oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Stáže v investičním bankovnictví Stáže v investičním bankovnictví Většina investičních bank nabízí každý rok program stáží v investičním bankovnictví a najímá řadu letních analytiků a spolupracovníků, aby pracovali ve svých kancelářích po dobu 9–12 týdnů. Tyto programy jsou skvělé pro obě strany: stážisté získají fenomenální zkušenosti a uvidí, jaké to jsou
  • Osvědčené postupy pro finanční modelování Osvědčené postupy pro finanční modelování Tento článek má poskytnout čtenářům informace o osvědčených postupech pro finanční modelování a snadno použitelného podrobného průvodce sestavením finančního modelu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found