Funkce SLN - vzorec aplikace Excel pro odpisování přímek, příklady

Funkce SLN vypočítá odpisy aktiva lineárně pro jedno období. Ve finančním modelování Finanční modelování Zdarma zdroje a návody k finančnímu modelování, abyste se naučili nejdůležitější koncepty svým vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti finančního modelování se stovkami příkladů, šablon, průvodců, článků a dalších. Zjistěte, co je finanční modelování, jak sestavit model, znalosti aplikace Excel, tipy a triky, funkce SLN pomáhá vypočítat rovnoměrné odpisy Rovné odpisy Rovné odpisy jsou nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, vysvětlení dlouhodobého majetku při sestavování rozpočtu.

Další informace o různých typech odpisových metod Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, produkční jednotky a číslice součtu let. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. .

Vzorec

= SLN (náklady, záchrana, životnost)

Funkce SLN používá následující argumenty:

  1. Náklady (povinný argument) - Toto je počáteční cena aktiva.
  2. Zachránit (povinný argument) - Hodnota na konci odpisu (někdy se nazývá záchranná hodnota aktiva).
  3. Život (povinný argument) - Jedná se o počet období, během nichž se aktivum odepisuje (někdy se tomu říká doba životnosti aktiva).

Poznámky

  • Rovnoměrné odepisování je nejjednodušší způsob výpočtu odpisů dlouhodobého majetku.
  • Vzorec použitý při výpočtu lineárního odpisu je:

Funkce SLN pro lineární odpisy

Kde:

  • Cena je počáteční cena aktiva (na začátku období 1).
  • Salvage je konečná hodnota aktiva na konci jeho životnosti.

Metoda rovnoměrného odpisování odečte pevnou částku od hodnoty aktiva během každého období životnosti aktiva.

Jak používat funkci odpisování SLN v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce SLN, uvažujme příklad:

Příklad - lineární odpisy

Předpokládejme, že máme následující data a potřebujeme vypočítat odpisy pomocí lineární metody:

  • Cena aktiva: $45,000
  • Zbytková hodnota (pokud existuje): $7,500
  • Životnost (v letech): 10

Pro výpočet rovnoměrného odpisu použijeme následující vzorec:

Funkce SLN

Výsledek získáme níže:

Funkce SLN - příklad

3 750 $ by představovalo odpisy účtované ročně za dané aktivum.

Pokud by bylo aktivum zakoupeno v polovině roku po začátku účetního období, odpisy by byly účtovány na poměrném základě.

Několik poznámek k funkci odpisování SLN

  1. # DIV / 0! error - Nastane, pokud je daný argument života roven nule.
  2. #HODNOTA! error - Nastane, pokud je některý z daných argumentů nečíselný.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně zrychlíte své finanční modelování a analýzu Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel Finance Excel pro finance Tento průvodce Excelem pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Pokročilá třída Excel
  • Seznam pokročilých vzorců aplikace Excel Seznam pokročilých vzorců aplikace Excel, které je třeba znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou zásadní pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Klávesové zkratky pro Excel Excel zkratky PC Mac Excel zkratky - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found