Invertovaná výnosová křivka - přehled, recese a co to vlastně znamená

Obrácená výnosová křivka často naznačuje příchod k recesi nebo zpomalení ekonomiky Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na hrubém domácím Míra produktu (HDP). Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. . Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle státní dluhopisy Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited by americké ministerstvo financí s dobami splatnosti od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších investic, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.) a dobou splatnosti. Úroková sazba se měří na svislé ose a čas do splatnosti se měří na vodorovné ose. Úrokové sazby a doba do splatnosti obvykle korelují pozitivně.

normální výnosová křivka vs. obrácená výnosová křivka

Za normálních podmínek úrokové sazby rostou s prodloužením doby do splatnosti. To má za následek pozitivní sklon pro výnosovou křivku. Pokud jsou úrokové sazby a doba do splatnosti negativně korelované, pak výsledná obrácená výnosová křivka bude vykazovat negativní sklon.

Historicky výnosová křivka předpokládá negativní sklon v období před recesemi a zpomalením ekonomiky. Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na sazba hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. .

Výnosová křivka v USAVýnosová křivka USA v období před recesí v roce 2008

UK Yield CurvVýnosová křivka Spojeného království v období před recesí v roce 2008

Invertovaná výnosová křivka - hypotéza očekávání

Zvažte následující příklad: Státní dluhopisy v ročním N stojí Q (t)N v období t a platí částku X v období t + N let. Proto je výnos z jednoročního dluhopisu X / Q (t)1. Roční vazba platí X v období t + 1.

Hypotéza očekávání - tabulka

Zvažte investora, který provede následující:

  1. Kupuje nyní roční dluhopis zaplacením Q (t)1.
  2. Na konci roku obdrží X.
  3. Na konci roku utratí všechny X za nákup jednoročních dluhopisů, jejichž platnost vyprší na konci příštího roku.

Návratnost této posloupnosti dvou jednoročních investic je X / Q (t)1 * X / Q (t + 1)1.

Pokud jsou investoři rizikově neutrální, pak by se výnos dvouletého dluhopisu měl rovnat očekávanému výnosu ze sekvence dvou jednoročních dluhopisů. Obecně by se očekávaný výnos z N jednoročních dluhopisů měl rovnat výnosu z jednoho N-ročního dluhopisu.

E kolem budoucích cen dluhopisů představuje očekávané hodnoty Očekávaná hodnota Očekávaná hodnota (známá také jako EV, očekávání, průměr nebo střední hodnota) je dlouhodobá průměrná hodnota náhodných proměnných. Očekávaná hodnota také naznačuje, protože investoři neznají budoucí ceny dluhopisů.

Inverzní výnosová křivka - prognóza recese na trhu dluhopisů

Výnosová křivka je často považována za měřítko důvěry v ekonomiku na dluhopisovém trhu. Pozitivní sklon implikuje trh s dluhopisy Cena dluhopisů Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům očekávat, že se ekonomice bude dařit, a negativní sklon znamená, že trh s dluhopisy očekává, že se ekonomice bude dařit špatně.

Negativně skloněná - obrácená výnosová křivka naznačuje, že investoři očekávají, že úrokové sazby budou v budoucnu nižší. To zase znamená, že návratnost investic bude v budoucnu obecně nižší. Nižší výnosy vedou ke snížení investic, které je spojeno s ekonomickou stagnací a deflací.

Centrální banky často potlačují deflační tlaky v ekonomice snižováním krátkodobých úrokových sazeb. Očekávání ekonomického zpomalení je proto v souladu s negativně skloněnou výnosovou křivkou.

Invertovaná výnosová křivka - míry inverze

Rozpětí mezi 10letým a 2letým dluhopisem se často používá ke kontrole inverze výnosové křivky. Pokud rozpětí 10-2 klesne pod 0, pak je výnosová křivka v průměru negativně skloněna mezi 24 měsíci a 120 měsíci (doba do splatnosti).

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto finančního průvodce k pochopení obrácené výnosové křivky. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti jsou cenné papíry, které společnosti nakupují a mají v úmyslu držet, dokud nebudou splatné. Je to na rozdíl od cenných papírů k obchodování nebo cenných papírů k prodeji, kde společnosti obvykle nedrží cenné papíry, dokud nedosáhnou splatnosti.
  • Rally Rally Rally označuje období nepřetržitého zvyšování cen akcií, indexů nebo dluhopisů. Slovo rally je obvykle používáno jako módní slovo v obchodních médiích, jako je Bloomberg, k popisu období rostoucích cen.
  • 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA je dluhový závazek, který vydává ministerstvo financí vlády Spojených států a jeho splatnost je 10 let. Majiteli vyplácí úrok každých šest měsíců s pevnou úrokovou sazbou, která je stanovena při počátečním vydání.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found