Deregulace - přehled, výhody, důsledky a příklady

Deregulace je odstranění nebo omezení vládních předpisů v konkrétním odvětví. Cílem je umožnit průmyslovým odvětvím provozovat podniky volněji, efektivněji se rozhodovat a odstranit podniková omezení.

Deregulace

Celkově je hlavním cílem odstranění překážek hospodářské soutěže, aby konkrétní odvětví mohlo snadněji konkurovat na mezinárodním trhu.

K deregulaci v průmyslovém odvětví dochází pouze prostřednictvím právních předpisů, vydáním výkonného příkazu prezidentem nebo když federální agentura přestane toto nařízení prosazovat.

Výhody deregulace

  • To stimuluje ekonomickou aktivitu protože to eliminuje omezení vstupu nových podniků na trh, což zvyšuje konkurenci.
  • Protože na trhu existuje větší konkurence, tak zlepšuje inovace a zvyšuje růst trhu protože podniky si navzájem konkurují. Když mezi sebou soutěží více podniků, ceny pro spotřebitele klesají.
  • Společnosti již nemusí využívat zdroje a kapitál k plnění omezení a dodržování předpisů. Na druhé straně mohou tyto prostředky použít k investice do výzkumu a vývoje Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. .
  • Podniky mohou fungovat bez obav z omezení a předpisů vládnout jim. Je jim umožněno vyvíjet nové produkty, stanovovat vlastní ceny, vydávat se do zahraničí, nakupovat nová aktiva a komunikovat se spotřebiteli bez omezení, aby je zadrželi.

Důsledky deregulace

  • Bez zavedených omezení jsou malé podniky vystaveny vyššímu riziku, že budou vytlačeny z trhu většími a zavedenějšími společnostmi. Větší společnosti jsou schopny vytváření monopolů převzít kontrolu nad trhem.
  • V některých případech může deregulace nechrání nejlepší zájmy spotřebitelů. Například regulace v bankovnictví Základy bankovnictví Základy bankovnictví odkazují na pojmy a principy vztahující se k praxi bankovnictví. Bankovnictví je odvětví, které se zabývá úvěrovým vybavením, ukládáním hotovosti, investicemi a dalšími finančními transakcemi. Bankovní odvětví je jedním z klíčových hnacích sil většiny ekonomik. Odvětví vyžaduje, aby banky udržovaly určité množství hotovosti, což pomáhá jednotlivcům, kteří potřebují vybrat své peníze.
  • Společnosti mohou neposkytují přehled a transparentnost veřejnosti o fungování podniků v deregulovaném odvětví. Například předpisy ve finančním sektoru určují, jak veřejné organizace musí zveřejňovat finanční výkazy, což umožňuje investorům porozumět společnosti a umožňuje jim přijímat investiční rozhodnutí.
  • Bez pravidel a kontroly ze strany vlády mohou podniky spáchat podvod snáze ohrožuje spotřebitele.

Příklad deregulace v bankovním průmyslu

Deregulace ve finančním odvětví umožnila bankám a dalším finančním institucím autonomii rozhodovat o tom, jak použijí a rozdělí svůj kapitál. Umožňuje bankám konkurovat mezinárodním konkurentům a investovat své peníze do cenných papírů. Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít. bez předpisů, které by jim v tom bránily.

V USA se banky deregulovaly kvůli zrušení zákona Glass-Steagall v roce 1999. Zákon byl původně zaveden v roce 1933 jako způsob, jak zabránit bankám používat prostředky a vklady od svých klientů k nákupu rizikových cenných papírů ze strachu ze ztráty peníze klientů.

Zrušení legislativy znamenalo, že banky směly investovat pouze do nízkorizikových cenných papírů. Banky to však neprovedly a místo toho začaly investovat do vysoce rizikových finančních derivátů. Ve výsledku mnoho zemí obviňovalo deregulaci bankovního sektoru z globální finanční krize z roku 2008.

Příklad deregulace v dopravním průmyslu

V USA zákon o deregulaci leteckých společností z roku 1978 odstranil omezení v leteckém průmyslu. Bylo to důležité, protože regulace leteckých společností před zavedením právních předpisů znamenala na trhu mnoho neefektivností.

Například Rada pro civilní letectví řídila trasy, stanovovala ceny letenek a zaručovala 12% zisk pro leteckou společnost u letů s více než 50% kapacitou. Výsledkem bylo zlevnění letenek pro spotřebitele a zabránění lidem ve výběru letecké dopravy.

Legislativa proto umožňovala novým leteckým společnostem snadnější vstup na trh, což zvýšilo konkurenci a cenově dostupnější ceny pro spotřebitele.

Příklad deregulace v energetickém sektoru

Záměrem deregulace v energetickém sektoru bylo také snížit ceny, které spotřebitelé museli platit, zvýšením konkurence na trhu.

Mnoho společností poskytujících veřejné služby však působilo v monopolu a obávali se, že odstranění překážek vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážkami nebo překážkami, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence. znamenalo, že by ztratili monopolní moc, kterou měli.

Pokus o deregulaci energetických společností nakonec skončil poté, co bylo shledáno, že konkrétní společnost je zapojena do finančních přestupků.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Zákon Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act, známý také jako zákon o bankovnictví z roku 1933, je právní předpis, který odděluje investiční a komerční bankovnictví. Zákon přišel jako nouzová reakce na obrovská selhání bank během Velké hospodářské krize, protože se předpokládalo, že ke krachu přispěly spekulace komerčních bank.
  • Průmyslová analýza Průmyslová analýza Průmyslová analýza je nástroj pro hodnocení trhu, který používají podniky a analytici k pochopení složitosti odvětví. Existují tři běžně používané a
  • Monopolní trhy Monopolní trhy Monopolní trhy jsou trhy, kde určitý produkt nebo službu nabízí pouze jedna společnost. Monopolní struktura trhu má rysy
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found