Hodnotová síť - přehled, kategorie, typy, příklad

Hodnotová síť označuje interakce v organizacích nebo odděleních, kde lidé vytvářejí plány nebo prodávají produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který se uvádí na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, který vyplývá z tohoto přínosu pro organizaci. Hodnotová síť zahrnuje jednotlivce pracující v organizaci, pozice v organizaci nebo jejich kombinaci.

Hodnotová síť

Síť může být znázorněna jako grafické znázornění, které ukazuje sociální a technické zdroje v organizaci a jejich využití ve prospěch organizace. Uzly na obrázku představují lidi (herce nebo role v síti) a uzly jsou propojeny vztahy. Vztahy mohou být předměty, peníze nebo znalosti.

souhrn

  • Hodnotová síť označuje řadu interakcí mezi jednotlivci, organizacemi nebo odděleními, z nichž má prospěch celá skupina.
  • Hodnotovou síť lze reprezentovat mapovacím nástrojem, kde uzly představují lidi a konektory představují interakce mezi lidmi v organizaci.
  • Existují dva hlavní typy hodnotových sítí - interní a externí.

Kategorie hodnotových sítí

Existují dvě hlavní kategorie hodnotových sítí - interní hodnotové sítě a externí hodnotové sítě. Síť interních hodnot zahrnuje interakce v rámci organizace a jedná se o kombinaci procesů a vztahů mezi lidmi pracujícími v organizaci. Existuje, když dva nebo více lidí spolupracuje na vytvoření produktu nebo služby, z nichž má prospěch organizace.

1. Interní

Hodnota je vytvářena, když dochází k účinným interakcím mezi lidmi, kteří v rámci firmy hrají role. Například oddělení výzkumu a vývoje je interní hodnotovou sítí a vytváří hodnotu, když je výzkum a vývoj ve výzkumu a vývoji (R&D) výzkum a vývoj (R&D) proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zlepšování stávajících produktů a zavést do svých operací nové. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. zaměstnanci komunikují s jinými odděleními a vytvářejí nové produkty nebo služby, které zvyšují ziskovost společnosti nebo řeší sociální problémy.

2. Externí

Na druhé straně externí hodnotová síť zahrnuje interakce mezi lidmi, kteří jsou mimo organizaci. Externí sítě mohou zahrnovat obchodní zprostředkovatele, zákazníky, obchodní partnery, zúčastněné strany Zainteresovaná strana V podnikání je zúčastněnou osobou jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a na výsledcích jejích akcí. Běžné příklady, otevřené inovační sítě a sítě. Účastníci externí hodnotové sítě musí mít prospěch z interakce s ostatními lidmi v síti. Pokud jeden účastník nebude mít prospěch, bude ovlivněn zbytek sítě.

Běžné typy hodnotových sítí

Sítě Claytona Christensena

Clayton Christensen pojednává o konceptu hodnotové sítě ve své knize „Investorovo dilema“. Tvrdí, že síť zahrnuje vše mimo podnik, který ji podporuje k dosažení celkového cíle.

Christensen říká, že pro nové designéry produktů bude obtížné proniknout do takových sítí a získat velký podíl na trhu. Podíl na trhu Podíl na trhu se týká části nebo procenta trhu vydělaného společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový, protože se od nich očekává, že budou odpovídat síťovému modelu. Návrhář bude muset překonat značný odpor z již existujících vztahů v síti, aby jejich produkty mohly být přijaty.

Fjeldstad a Stabells Networks

Fjeldstad a Stabell nabízejí svou představu o hodnotové síti ve svém článku „Konfigurace hodnoty pro konkurenční výhodu: na řetězcích, v obchodech a na síti“, publikovaném ve Strategic Management Journal. Z jejich pohledu patří mezi klíčové komponenty hodnotové sítě zákazníci, služby, poskytovatel služeb a smlouva, která umožňuje přístup ke službám.

Přístup Fjeldstadu a Stabella k hodnotové síti se liší od přístupu Christensena, který uvádí, že hodnotové sítě existují nezávisle na zákaznících. Příkladem hodnotové sítě Fjeldstad a Stabell je YouTube, platforma pro streamování a sdílení videa.

YouTube poskytuje službu a smlouvu o přístupu k těmto službám a uživatelé se musí přihlásit a přijmout uživatelskou smlouvu o přístupu ke službě. Jakmile bude dohoda přijata, uživatelé mohou komunikovat s ostatními uživateli a tvůrci videí prostřednictvím hodnotové sítě, kterou poskytuje YouTube.

Souhvězdí Normanna a Ramireze

Normann a Ramirez navrhli v roce 1993 v Harvard Business Review přístup k hodnotové síti. Jejich přístup byl uveden v článku „Od hodnotového řetězce k hodnotové konstelaci“.

Na rozdíl od předchozích fixních modelů navržených jinými výzkumníky Normann a Ramirez navrhli dynamický fluidní systém, který neustále zlepšuje interakce v rámci modelu ve prospěch celé organizace. Noví návrháři by měli mapovat uzly a vztahy mezi uzly, aby našli chybějící vztahy, které by mohli použít k vytvoření hodnoty ve prospěch organizace.

Sítě společnosti Verna Allee

Přístup společnosti Verna Allee byl publikován v knize „Budoucnost znalostí: Zvyšování prosperity prostřednictvím hodnotových sítí“ v roce 2003. Allee uvedl, že hodnotová síť je řada interakcí, které poskytují hmatatelné i nehmotné výhody celé organizaci.

Allee doporučuje, aby podniky do svých operací začleňovaly hodnotové sítě kvůli jejich schopnosti najít řešení problémů, kde jsou vyjádřeny z hlediska tvorby hodnoty.

Příklad společnosti se sítí efektivní hodnoty

Walmart Inc. je populární společnost, která ve svých systémech úspěšně přijala hodnotové sítě. Obří společnost implementuje interní i externí hodnotové sítě jako způsob hledání řešení problémů, se kterými se setkává při svém běžném provozu.

Jednou z výhod plynoucích z implementace hodnotových sítí je hledání inovativních řešení problému skleníkových plynů. Walmart využívá obnovitelnou energii ve většině svých obchodů, což významně snižuje emise skleníkových plynů a snižuje náklady na spotřebu energie.

    Související čtení

    Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

    Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

    • Síťování a budování vztahů v rámci společnosti Síťování a budování vztahů (část 1) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou dosáhnout úspěchu při vytváření sítí v rámci vaší společnosti. Síťování hraje důležitou roli v našem profesionálním životě, počínaje hledáním zaměstnání, pokračováním ve vstupu do společnosti a prací ve společnosti, až po postup v kariéře.
    • Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“.
    • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
    • Prodejci s přidanou hodnotou (VAR) Prodejci s přidanou hodnotou (VAR) Prodejci s přidanou hodnotou (VAR) jsou společnosti, které vylepšují nebo přizpůsobují produkty nebo služby z primárního zdroje pro další prodej. Kromě produktů

    Poslední příspěvky

    $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found