Potvrzení zkreslení - přehled, průvodce a příklady v oblasti financí

Potvrzení zkreslení je tendence lidí věnovat zvláštní pozornost informacím, které potvrzují jejich víru, a ignorovat informace, které jí odporují. Jedná se o typ zkreslení zkoumaného v behaviorálním financování. Behavioral Finance Behavioral Finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální. Naše předsudky mají tendenci omezovat naši schopnost přijímat čistě racionální investiční rozhodnutí.

Potvrzení zkreslení

Příklad zkreslení potvrzení

Podívejme se na příklad zkreslení potvrzení:

Mám pro vás čtyři karty (každá má číslo na jedné straně a písmeno na druhé straně). Jedna z karet ukazuje E, jeden ukazuje a 4 na jedné tváři má jeden K. na jedné tváři a jedna má 7.

říkám to karta se samohláskou na jedné straně (například „E“) musí na druhé straně ukazovat sudé číslo.

Moje otázka na vás je: Které karty potřebujete obrátit, abyste zjistili, zda říkám pravdu? A jaký je minimální počet karet, které musíte otočit, abyste zjistili, zda říkám pravdu?

Příklad zkreslení potvrzení

Co jste si vybrali Většina lidí si vybere E a 4. Bohužel to není správná odpověď. Správné odpovědi jsou ve skutečnosti E a 7.

Pokud otočíte E a zjistíte, že existuje liché číslo, dokázali jste, že lžu.

Pokud otočíte 7 a zjistíte, že je tu samohláska, znovu jsem lhal.

Otočením čtyřky, pokud je na druhé straně samohláska, prokážete pouze to, že nic neprokazujete. Vše, co děláte, je potvrzení mého prohlášení.

Proč jsme tedy zaujatí volbou 4? Tuto zkreslení potvrzení podrobněji prozkoumáme v kurzu Finance Behavioral Finance.

Být náchylný k zkreslení potvrzení

Všichni jsme náchylní k zkreslení potvrzení. Máme tendenci hledat spíše potvrzující než potvrzující důkazy. Většina z nás má opravdu špatný zvyk věnovat pozornost pouze informacím, které souhlasí s našimi stávajícími přesvědčeními. Máme také tendenci utvářet si nejprve své názory a poté zbytek dne hledat informace, díky nimž vypadáme dobře. Naší přirozenou tendencí je naslouchat lidem, kteří s námi souhlasí. Protože se cítí dobře, cítí se vřele a rozmazaně, slyšet, jak se naše názory odrážejí zpět k nám.

Chtěl bych, abyste přemýšleli o tom, odkud čerpáte své zprávy. Pokud sledujete televizi, jaký je váš preferovaný zdroj zpráv? Dáváte přednost Fox News? Dáváte přednost CNN? Odkud čerpáte novinky? Ve skutečnosti si mnozí z nás vybírají své zpravodajské zdroje na základě této zkreslení potvrzení.

Vybíráme zprávy, které odrážejí naše názory a názory. Pro investiční rozhodování je to však katastrofální. Místo toho bychom měli hledat nepotvrzující informace a nepotvrzující důkazy.

Začněte tedy hledat informace, které by ve skutečnosti mohly vaše myšlenky vyvrátit, a nikoli potvrdit, co chcete dělat. Takto se snažíte chránit před touto zaujatostí.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli toto vysvětlení financí o zkreslení potvrzení ve financích. Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance. Mezi další relevantní zdroje patří:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Ukotvení zkreslení Ukotvení zkreslení Ukotvení zkreslení nastává, když se lidé při rozhodování příliš spoléhají na již existující informace nebo první informace, které najdou. Kotvy jsou důležitým konceptem v behaviorálním financování.
  • Předpětí rámování Předpětí rámování Předpětí rámování nastává, když se lidé rozhodují na základě způsobu, jakým jsou informace prezentovány, na rozdíl od samotných faktů. Stejná fakta prezentovaná dvěma různými způsoby mohou vést k odlišným úsudkům nebo rozhodnutím lidí.
  • Narativní klam Narativní klam Jedním z omezení naší schopnosti objektivně vyhodnotit informace je to, co se nazývá narativní klam. Milujeme příběhy a necháváme, aby naše preference dobrého příběhu zakrývala fakta a naši schopnost racionálního rozhodování. Toto je důležitý koncept v behaviorálním financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found