Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu - přehled, vzorec,

Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu je finanční metrika používaná k měření finančních podmínek v domácnostech. Domácnost domácnosti označuje sociální jednotku lidí, kteří žijí společně pod jednou střechou a sdílejí zdroje, i když spolu nesouvisejí. Ve Spojených státech, . Poměr porovnává celkovou výši dluhu v držení domácností s disponibilním příjmem (příjem po zdanění) domácností. Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu důchodu se také nazývá poměr dluhu domácnosti k disponibilnímu příjmu.

Vzorec pro poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu

Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu

Kde:

  • Dluh na úvěrovém trhu označuje aktuální hodnotu všech stávajících závazků z hypotečního úvěru Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. , úvěrové linky domácností a závazky nehypotečních úvěrů všemi domácnostmi.
  • Disponibilní příjem odkazuje na příjem po zdanění dosažený všemi domácnostmi.

Praktický příklad

V zemi A je pět domácností. Dluh a disponibilní příjem každé domácnosti na úvěrovém trhu jsou uvedeny níže. Jaký je dluh na úvěrovém trhu vůči disponibilnímu příjmu pro zemi A?

Příklad 1

Abychom určili poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu pro zemi A, přidáme dluh na úvěrovém trhu mezi všechny domácnosti a vydělíme jej součtem disponibilního příjmu pro všechny domácnosti. Výpočty jsou uvedeny níže:

Celkový dluh na úvěrovém trhu = $250,000 + $450,000 + $30,000 + $150,000 + $650,000 = $1,530,000

Celkový disponibilní příjem = $120,000 + $200,000 + $40,000 + $150,000 + $1,000,000 = $1,510,000

Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu příjmu = 1 530 000 $ / 1 510 000 $ x 100 = 101.32%

Jak interpretovat

Poměr dluhu na úvěrovém trhu k disponibilnímu důchodu měří schopnost domácností spravovat svůj stávající dluh ze svého disponibilního příjmu. Poměr lze interpretovat jako dolarovou částku dluhu na úvěrovém trhu na dolar disponibilního příjmu domácnosti. Ve výše uvedeném příkladu nesou domácnosti v zemi A dluh na úvěrovém trhu ve výši 1,01 USD za dolar disponibilního příjmu.

Vyšší poměr je často považován za nežádoucí a riskantní. Čím vyšší je poměr, tím jsou domácnosti náchylnější k nepříznivým změnám ekonomických podmínek. Pro ilustraci této skutečnosti zvažte dva scénáře níže:

Scénáře

Pro zjednodušení předpokládejme, že dluh v obou zemích nese roční úrokovou sazbu 5%. Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní na celkovém nesplaceném dluhu na úvěrovém trhu a na to, že všechny domácnosti v obou zemích jsou homogenní. Domácnosti v zemi B by jako takové čelily většímu úvěrovému riziku, protože by viděly relativně nižší disponibilní příjem, který by sloužil jejich úrokovým platbám.

Zvýšené zatížení úrokových plateb může způsobit, že domácnosti (1) snižují spotřebu Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb domácností. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky. a výdaje, (2) snížit své úspory nebo (3) snížit částku splácení jistiny. To by mělo za následek nepříznivý dopad na ekonomiku, protože snížená spotřeba a výdaje by ekonomiku zpomalily.

Na pozadí rostoucích úrokových sazeb je vidět vysoký poměr - rostoucí úrokové sazby mohou tlačit domácnosti k nesplácení dluhu. Tvůrci politik proto při stanovení úrokové politiky věnují velkou pozornost poměru.

Závěrem lze říci, že tento poměr je měřítkem relativní finanční zranitelnosti domácností. Vyšší poměr znamená vyšší úvěrové riziko domácnosti, zatímco nižší poměr znamená nižší úvěrové riziko domácnosti. Tento poměr je třeba vzít v úvahu za současných makroekonomických podmínek, aby bylo možné určit, zda se tento poměr týká, či nikoli.

Například země s poměrem 180% s prostředím úrokové sazby 0% by byla výrazně méně znepokojující než jiná země s poměrem 180%, ale v prostředí úrokové sazby 10%.

Srovnání

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Vzorec přebytku spotřebitele Vzorec přebytku spotřebitele Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found