Times Ear Earned (Cash Basis): Overview - Corporate Finance Institute

Poměr Times Interest Earned (Cash Basis) (TIE-CB) je velmi podobný poměru Times Interest Earned Ratio Times Interest Earned (TIE), který měří schopnost společnosti pravidelně plnit své dluhové závazky. Tento poměr lze vypočítat vydělením EBIT společnosti jejím pravidelným úrokovým nákladem. Poměr ukazuje, kolikrát může společnost provádět pravidelné platby úroků. Times Ear Earned (Cash Basis) měří schopnost společnosti pravidelně splácet úroky z jejího dluhu. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma poměry spočívá v tom, že Times Interest Earned (Cash Basis) využívá spíše upravený provozní peněžní tok než zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů výkaz zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. . Poměr se tedy počítá na „hotovostním základě“, který zohledňuje pouze to, kolik disponibilní hotovosti má podnik k dispozici. Jedná se o hotovost, kterou lze použít k splácení dluhu.

Hlavním cílem TIE-CB je vyčíslit pravděpodobnost, že podnik nesplácí své půjčky. Tyto informace jsou užitečné při určování různých parametrů dluhu, jako je příslušná úroková sazba, kterou by měl věřitel účtovat společnosti, nebo výše dluhu Kapacita dluhu Kapacita dluhu se vztahuje k celkové výši dluhu, který může podnik vzniknout, a splácet podle podmínek dluhu dohoda. které může společnost bezpečně převzít.

Times Earned Earned (Cash Basis) - Summary

Relativně vysoký poměr TIE-CB naznačuje, že společnost má po ruce spoustu peněz, které může věnovat splácení dluhů, čímž snižuje pravděpodobnost selhání. Díky tomu je podnikání pro poskytovatele dluhů atraktivnější investicí. Naopak nízká hodnota TIE-CB znamená, že společnost má po ruce méně hotovosti, aby mohla věnovat splácení dluhu. Byla by tedy vyšší pravděpodobnost selhání.

Jak vypočítat poměr Times Earned Ratio (hotovostní základ)

Times Times Earned Rat CB lze vypočítat vydělením upraveného peněžního toku společnosti z operací jejím pravidelným úrokovým nákladem. Vzorec pro výpočet poměru je:

Times Ear Earned (Cash Basis) - Formula

Kde:

Upravený provozní peněžní tok Peněžní tok z provozních provozních peněžních toků Provozní hotovostní tok (OCF) je množství hotovosti generované běžnými provozními činnostmi podniku v konkrétním časovém období. Vzorec provozních peněžních toků je čistý příjem (tvoří spodní část výkazu zisku a ztráty), plus veškeré nepeněžní položky, plus úpravy o změny pracovního kapitálu + daně, daně z příjmů, daně z příjmů a jejich účetnictví je klíčovou oblastí podnikových financí . Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. + Fixní poplatky Fixní a variabilní náklady Cena je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé

Úrokové náklady - představuje pravidelné platby dluhu, které je společnost ze zákona povinna uhradit svým věřitelům

I když je téměř vždy upřednostňován vysoký poměr TIE-CB před nízkým poměrem, příliš vysoký TIE-CB může znamenat, že společnost nemusí své peníze využívat nejlépe. Například vysoký poměr může naznačovat, že společnost nemusí investovat do nových pozitivních projektů NPV, provádět výzkum a vývoj nebo vyplácet dividendy svým akcionářům. V důsledku toho může společnost dlouhodobě zaznamenat pokles ziskovosti (a následně hotovosti).

Příklad Times Times Earned (Cash Basis)

Ben’s Cookies chce vypočítat poměr Times Ear Earned (cash základ), aby získal lepší představu o schopnosti splácet dluh. Níže jsou úryvky z finančních výkazů firmy s požadovanými vstupy zvýrazněnými červenými rámečky:

Krátký získaný úrok (hotovostní základ) - V2Ze šablony výkazu peněžních toků společnosti Finance Šablona výkazu peněžních toků Tato šablona výkazu peněžních toků vám poskytuje základ pro každoroční zaznamenávání provozních, investičních a finančních peněžních toků. Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a utracenou během konkrétního období

Krátký získaný úrok (hotovostní základ) - V1Od šablony Finančního výkazu příjmů Šablona výkazu příjmů Zdarma šablonu výkazu příjmů ke stažení. Vytvořte si vlastní výkaz zisků a ztrát s ročními a měsíčními šablonami v dodaném souboru Excel. Soubor obsahuje výnosy, náklady na prodané zboží, hrubý zisk, marketing, prodej, G&A, platy, mzdy, úrokové náklady, odpisy, amortizace, daně, čistý příjem

Pomocí výše uvedeného vzorce dospějeme k následujícím obrázkům:

Krátký získaný úrok (hotovostní základ) - V3

Zde vidíme, že Benova TIE-CB se meziročně pomalu zvyšuje, až 41,11násobek úroku v roce 2018. To by obecně bylo dobrým ukazatelem finančního zdraví, protože to znamená, že Ben's má dostatek hotovosti k úhradě úroků ze svého dluhu. Pokud by Ben požádal o další půjčky, měl by pravděpodobně dobrou šanci na zajištění dalšího financování, protože existuje relativně nízká pravděpodobnost selhání.

Abychom lépe porozuměli finančnímu zdraví podniku, je třeba vypočítat poměr TIE-CB pro řadu společností, které působí ve stejném odvětví. Pokud ostatní firmy působící v tomto odvětví uvidí násobky TIE-CB, které jsou v průměru nižší než Benovy, můžeme dojít k závěru, že Ben's dělá relativně lepší práci v řízení své finanční páky. Věřitelé pravděpodobně v případě potřeby poskytnou další úvěr společnosti Ben's před svými konkurenty.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o Finance o poměru Times Interest Earned ratio CB! Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících bezplatných finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found