Obchodní bariéry - Zjistěte, jak vlády používají obchodní bariéry

Obchodní bariéry jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období. a služby, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní Ad valoremová daň Termín „ad valorem“ je latinský pro „podle hodnoty“, což znamená, že je flexibilní a závisí na odhadované hodnotě aktiva, produktu nebo služby. a obecně prospívají vládám, domácím producentům a národním zájmům na úkor spotřebitelů.

Obchodní bariéry

Proč existují obchodní překážky?

Obchodní bariéry obvykle existují k ochraně domácích výrobců nebo k další politické agendě. Mezi další důvody pro zavedení obchodních cel a překážek patří:

Antidumpingová ustanovení

Pojem „dumping“ se zde používá k popisu způsobu, jakým mohou zahraniční výrobci „skládkovat“ své výrobky na domácí trh za mnohem nižší ceny, než jaké nabízejí domácí výrobci. Existují dva možné důvody, proč se zahraniční výrobce může rozhodnout vyvést své výrobky do jiné ekonomiky. Zaprvé se může stát, že zboží může být vyrobeno za výrazně nižší cenu v zahraničí kvůli nižším vstupním nákladům, jako jsou práce nebo suroviny, ve srovnání s domácím trhem. V takovém případě je zahraniční společnost stále schopna realizovat zisky i přes reklamu nižších cen než tuzemských výrobců.

Zadruhé, dumping může být záměrným dravým tahem velkých nadnárodních společností za účelem získání podílu na trhu. Tak velké organizace jsou v krátkodobém horizontu schopny snést ztráty v důsledku jejich větších hotovostních rezerv a větší likvidity ve srovnání s menšími hráči. Cílem je přimět konkurenty, aby ukončili provoz tím, že sníží tržní cenu pod to, co snesou domácí výrobci. Po zániku domácích výrobců bude zahraniční subjekt schopen převzít monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. ceny a vidět jeho zisky rostou.

Ukázkovým příkladem toho je ropný průmysl, kde je OPEC schopen produkovat ropu za nižší cenu než jiné organizace, což zaplavuje světový trh levnou ropou. Tato praxe ohrožuje ziskovost konkurenčních dodavatelů ropy, což je účinek, který je umocněn schopností OPEC zásobovat trh velkým množstvím ropy a snižovat cenu Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích „dodávané množství zboží a požadované množství tohoto zboží se navzájem rovnají. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. ještě dál.

Aby vlády těmto událostem zabránily, mohou zavést obchodní cla, která zvýší ceny dumpingového zboží a ochrání domácí dodavatele. Pokud by taktika nebyla dostatečně agresivní, mohou vlády uvalit sankce na určité společnosti a zakázat jim úplně podnikání v domovské zemi.

Dodavatelé národní obrany

Stejně jako většina rozvinutých průmyslových odvětví se obranné sektory mnoha národů spoléhají na celosvětovou síť dodavatelů při budování a udržování národních obranných mechanismů. Je však důležité, aby se národy příliš nespoléhaly na ostatní národy, pokud jde o dodávky dělostřelectva, munice, letadel, lodí atd. Je to proto, že v případě mezinárodního konfliktu by zásobovací ekonomika mohla snadno přestat zásobovat nepřítele národním obranným zbožím, což by ohrozilo schopnost domovského národa chránit se.

Aby se těmto situacím zabránilo, mohou vlády uvalit obchodní cla na národní obranné systémy zahraniční výroby ve snaze snížit jejich přitažlivost pro domácí poskytovatele národní obrany. Tato praxe sice může přinutit domácí dodavatele, aby za zboží platili více, ale zabrání tomu, aby se příliš spoléhali na zahraniční dodavatele.

Obchodní bariéry

Počáteční průmyslová odvětví

Odvětví, která jsou stále v raných fázích, jsou obzvláště citlivá na dumping. Zatímco určité odvětví může být v daném národě velmi rozvinuté, stejné odvětví se může v novějších ekonomikách teprve rozjíždět. Takováto odvětví se skládají z mnohem menších hráčů, kteří si nemohou dovolit soutěžit o cenu se zahraničním subjektem.

Pokud si toto odvětví slibuje, že se v budoucnu stane významným ekonomickým přispěvatelem, vlády budou motivovány k ochraně průmyslových odvětví uvalením obchodních cel na dravé zahraniční hráče. Naopak, vlády mohou reaktivně dotovat domácí trh, aby jim umožnily cenově konkurovat.

Více zdrojů

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Globalizace Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Bylo toho dosaženo prostřednictvím
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found