Smlouva o komerčním půjčce - přehled, jak fungují půjčky, typy

Smlouva o komerční půjčce označuje dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je půjčka určena pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky, jako je předem dohodnutá úroková sazba a konkrétní data splácení.

Obchodní smlouvy o půjčce

Úvěry přicházejí s úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. . Úrok je v zásadě dodatečná platba, kterou musí dlužník zaplatit nad jistinu (částka, za kterou je půjčka), aby si mohl vypůjčit peníze.

Komerční půjčky se liší od tradičních půjček poskytovaných jednotlivcům několika způsoby. Přečtěte si, jak na to.

Jak fungují komerční půjčky

Komerční půjčky zahrnují dlužníka a věřitele. Dlužníkem komerčních půjček je téměř vždy korporace. Korporace je právnická osoba vytvořená fyzickými osobami, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. nebo podnikání.

Půjčování peněz na základě smlouvy o komerčním půjčce vyžaduje, aby dlužník zaplatil stanovenou částku úroku, která je výslovně uvedena v podmínkách půjčky. Kromě toho existují předem stanovená data, kdy je dlužník povinen provést platby směrem k jistině úvěru.

Mezi nejčastější důvody, proč se hledá komerční půjčka, patří začínající podniky usilující o růst nebo zavedené společnosti usilující o expanzi. Klíčovým krokem zde je, že věřitelé nabízející komerční půjčky poskytují dlužníkovi značné množství peněz a čelí vážným rizikům, pokud se start-up nepodaří rozběhnout nebo expanze pro společnost nepřinese více peněz.

Komerční půjčky mohou být zajištěné nebo nezajištěné. Primárním rozdílem mezi těmito dvěma je to, jak je věřitel schopen zmírnit rizikovost. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména půjčku, kterou nabízejí.

Zajištěné komerční půjčky

Za účelem získání zajištěného obchodního úvěru musí dlužník vlastnit část zajištění. Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako zajištění úvěru. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. které lze použít v případě, že nedojde ke splacení. Společnost může například použít svou budovu, služební vozidlo nebo strojní zařízení jako zástavu. Velikost a hodnota zajištění jsou určeny výškou úvěru a specifikacemi věřitele.

Pokud dlužník nesplácí úvěr, je věřitel oprávněn brát kolaterál přímo. V závislosti na velikosti půjčky může z ní půjčovatel vycházet špatně; získat však cokoli na oplátku za nesplácenou půjčku je lepší než nic nedostávat.

Zajištěné půjčky lze snáze získat díky poskytnutému zajištění. To pomáhá věřiteli zmírnit rizikovost půjčky. Obvykle to také znamená, že úroková sazba půjčky bude nižší.

Nezajištěné komerční půjčky

Nezajištěné komerční půjčky je obtížnější získat, protože, jak název napovídá, pro věřitele neexistuje žádná záruka. Zajištění není vyžadováno, což znamená, že pokud dlužník dojde k prodlení, existuje jen malý způsob, jak věřitel vymáhat své ztráty.

Nezajištěné komerční půjčky obvykle vyžadují, aby měl dlužník vynikající finanční stabilitu, dobré kreditní skóre a prokázané výsledky splácení dluhů. Dlužníci často musí splnit více požadavků, aby získali nezajištěnou půjčku. Úrokové sazby pro nezajištěnou půjčku jsou také podstatně vyšší, protože věřitel podstupuje podstatně větší riziko.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky nebo kterou obdrží na vkladovém účtu. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze.
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Nesplnění dluhu Nesplnění dluhu Ke splacení dluhu dochází, když dlužník nezaplatí svůj úvěr v době jeho splatnosti. Doba, kdy dojde k prodlení, se liší v závislosti na podmínkách dohodnutých věřitelem a dlužníkem. Některé půjčky selhávají po zmeškání jedné platby, zatímco jiné selžou až po zmeškání tří nebo více plateb.
  • Skóre FICO Skóre FICO Skóre FICO, více obyčejně známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení pravděpodobnosti, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnuta kreditní karta nebo pokud mu půjčí půjčovatel. peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby u každého poskytnutého úvěru

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found