Poměr dluhu k majetku - zjistěte, jak vypočítat a použít DAR

Poměr dluhu k majetku je pákový poměr Pákový poměr Pákový poměr udává úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel, která pomáhá kvantifikovat míru, do jaké jsou operace společnosti financovány dluhem. V mnoha případech je vysoký pákový poměr také ukazatelem vyšší míry finančního rizika. Důvodem je, že společnost, která je silně zadlužena, čelí vyšší šanci splácet své půjčky. Je ze zákona povinen provádět pravidelné splácení dluhu bez ohledu na jeho prodejní čísla. Během pomalých prodejních cyklů nebo obtížných ekonomických časů může vysoce zadlužená společnost zaznamenat ztrátu solventnosti Insolvence Insolvence se týká situace, kdy firma nebo jednotlivec není schopen plnit finanční závazky vůči věřitelům v době splatnosti dluhů. Insolvence je stav finanční tísně, zatímco bankrot je soudní řízení. jak se zmenšují hotovostní rezervy.

Poměr dluhu k aktivům lze také považovat za částku aktiv společnosti, která byla financována dluhem. Může poskytnout informace o minulých rozhodnutích vedení ohledně zdrojů kapitálu, která si vybrali k provádění určitých projektů. V širším smyslu můžeme poměr dluhu k aktivům považovat za nepřímý způsob měření využití kapitálové struktury managementem. Kapitálová struktura Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného firmou k financování jejích operací a financování aktiva. Kapitálová struktura firmy k financování projektů pozitivních na NPV.

Poměr dluhu k majetku

Jak můžeme vypočítat poměr dluhu k majetku?

Poměr lze vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Dluh k majetku - vzorecLze vyjádřit v procentech

Kde:

Celkový dluh = krátkodobý dluh + dlouhodobý dluh

Celková aktiva = Součet hodnoty všech aktiv společnosti nalezený v rozvaze společnosti Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál

Příklad

Max’s Coffee chce vypočítat poměr dluhu k aktivům, aby udržel přehled o pákovém efektu společnosti. Níže je uvedena rozvaha společnosti za posledních několik let:

Poměr dluhu k majetku - příklad 1Ze šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Červená pole zvýrazňují důležité informace, které potřebujeme k výpočtu dluhu k aktivům, a to krátkodobý dluh, dlouhodobý dluh a celková aktiva. Pomocí výše uvedeného vzorce dospějeme k následujícím obrázkům:

Poměr dluhu k majetku - příklad 2

Ve výše uvedeném příkladu vidíme, že Max’s Coffee trvale vykazoval poměr dluhu k aktivům přes 100%. To nám ukazuje, že Max's má větší dluh než aktiva, která lze v případě bankrotu zlikvidovat. Obvykle by to byl indikátor špatného finančního zdraví, protože Max's má velmi vysoký stupeň pákového efektu. Vzhledem k pravděpodobně velmi vysokým periodickým splácením dluhu je Max's vystaven poměrně vysokému riziku nesplácení svého dluhu. Pokud je však podnik schopen generovat silné a stabilní peněžní toky v každém období, může být tato pozice udržitelná.

Abychom lépe porozuměli finančnímu zdraví podniku, měl by být poměr vypočítán pro řadu společností, které působí ve stejném odvětví. Pokud ostatní firmy působící v tomto odvětví uvidí poměr dluhu k aktivům, řekněme, přes 200%, pak můžeme dojít k závěru, že Max's odvádí relativně dobrou práci při řízení stupně finanční páky. Na druhé straně může být pravděpodobnější, že věřitelé půjčí společnosti Max’s více peněz, pokud společnost představuje docela bezpečnou investici v kávovém průmyslu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Opatření pákového efektu Opatření pákového efektu Cílem opatření pákového efektu je kvantifikovat, jaké velké obchodní riziko daná společnost aktuálně zažívá. Obchodní riziko se týká rozptylu výnosů, který může podnik očekávat, a toho, jak citlivý je čistý příjem na změny výnosů. Cílem opatření pákového efektu je ukázat, jak mohou fixní a variabilní náklady podniku ovlivnit ziskovost
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).
  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found