Stabilní růst vs dvoustupňový oceňovací model - průvodce a šablona aplikace Excel

Při oceňování můžeme najít užitečné poznatky porovnáním teorií vložených do různých modelů oceňování, které máme k dispozici. Při přípravě oceňovacího modelu se však ukáže důležitý pohled. Když se pokoušíme předpovídat budoucí peněžní toky Průvodci oceňováním zdarma, abychom se naučili nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a jak hodnotit společnost pomocí srovnatelné analýzy společnosti, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu, společnosti, existuje kompromis mezi složitostí našich předpokladů a spolehlivostí našich odhadů Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. . Čím složitější a propracovanější jsou naše předpoklady, tím více pohyblivých částí je použito k dosažení našich odhadů. Když je do našich předpokladů vloženo více pohyblivých částí, tím méně spolehlivé jsou naše odhady. Je to proto, že v budoucnu není nic zaručeno a čím více odhadů použijeme, tím se zvyšuje pravděpodobnost falešných poplachů.

Oceňovací model

Počínaje nejzákladnějšími složkami ocenění nám umožňuje stát se obezřetnějšími investory tím, že nám umožníme vybrat předpoklady, na kterých nám záleží nejvíce, a ty, kterým důvěřujeme nejvíce. Obecně platí, že předpoklady, ve které si mohou investoři více věřit, jsou které společnost uvedla veřejně, analytici Výzkumný analytik Výzkumný analytik je odpovědný za výzkum, analýzu, interpretaci a prezentaci údajů týkajících se trhů, operací, financí / účetnictví, ekonomiky a zákazníků. dosáhnout shody a těch, které v průběhu času zůstávají relativně konzistentní. Tyto předpoklady se vztahují k nepeněžním nákladům společnosti Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaznamenány, přestože ve skutečnosti nejsou hrazeny hotovostí. a jeho reinvestiční politika. Předpoklady, ve které si investoři obecně méně věří, ale ti, kteří mají největší dopad na ocenění společnosti, jsou míra, kterou očekáváme od společnosti.

Následující modely se snaží ilustrovat dopad těchto předpokladů na ocenění společnosti, abychom mohli identifikovat teoretické poznatky, které jsou pro nás v praxi nejužitečnější.

Stabilní model oceňování růstu

Dříve v této sérii jsme zkoumali zásadní rozdíly mezi FCFF a FCFE v nákladech na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. používané při diskontování, stejně jako zacházení s dluhem. Ve stabilním modelu oceňování růstu se budeme snažit analyzovat, jak zjednodušení předpokladů rychlosti růstu ovlivňuje ocenění společnosti, a to tak, že izolujeme její dopad na každý typ peněžního toku.

Screenshot šablony stabilního růstu vs 2stupňové oceňovací šablony

Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Kroky:

  1. Zadejte modelové vstupy následovně: poměr dluhu, očekávaná míra růstu, náklady na kapitálové determinanty (bezriziková sazba, beta, akciová riziková prémie), náklady na dluhové determinanty po zdanění (náklady na dluh před zdaněním, daňová sazba). Model počítá náklady na kapitál a náklady na kapitál v obou stabilních modelech růstu.
    • Model FCFF vypočítává hodnotu firmy, zatímco model FCFE vypočítává hodnotu vlastního kapitálu pomocí rostoucího vzorce trvalosti pomocí FCFF a FCFE z 1. roku.
    • Sekce citlivosti vypočítává hodnotu firmy a hodnotu jejího vlastního kapitálu použitím různých rychlostí růstu na FCFF a FCFE firmy.
    • Hodnota vs. očekávaný růst mapuje výše uvedená zjištění, aby ilustrovala, o kolik se zvyšuje hodnota firmy a vlastního kapitálu s rostoucí očekávanou rychlostí růstu.

2stupňový oceňovací model

Dvoustupňové oceňovací modely využívají různé míry růstu v předpokládaném období „vysokého růstu“ a „stabilního“ období. Tento typ oceňovacího modelu lze použít k ocenění společností, kde první fáze má konečný, nestabilní / neudržitelný růst a druhá fáze má nekonečný, stabilní / udržitelný růst. Dále můžeme učinit omezující předpoklad, že tempo růstu nemůže bez rizika překročit donekonečna. Pokud intuitivně uvažujeme o bezrizikové míře jako o zástupci rychlosti růstu ekonomiky, pak jakákoli míra růstu, která to trvale překračuje, implikuje nerealistické očekávání, že firma nakonec předběhne ekonomiku co do velikosti.

Model diskontování dividend využívá metodu váženého průměru k určení míry růstu očekávané ve fázi vysokého růstu. Použití kombinace historických rychlostí růstu, konsenzuálních odhadů a základní udržitelné míry růstu je do značné míry svévolnou domněnkou, ale přesto jsou nejspolehlivějšími proxy servery, které máme k dispozici pro odhad růstu. 2stupňový DDM shrnuje současné hodnoty dividend ve fázi vysokého růstu a stabilní fázi růstu, aby se dospělo k hodnotě akcie. Toto ocenění je rozděleno na jeho součet částí, což nám umožňuje měřit hodnotu růstu v každé fázi. V tomto příkladu pozorujeme, že většinu ocenění lze připsat fázi vysokého růstu.

Dvoufázový slevový model FCFF je známý. Jedná se o tradiční model DCF, který v praxi používají finanční odborníci z celého světa. Dvoufázový FCFF shrnuje současné hodnoty FCFF ve fázi vysokého růstu a stabilní fáze růstu, aby se dospělo k hodnotě firmy. Dvoustupňový FCFE shrnuje současné hodnoty FCFE ve fázi vysokého růstu a stabilní fáze, aby se dospělo k hodnotě firmy. Ocenění opět používá WACC k diskontování FCFF a náklady na kapitál k diskontování FCFE a s dluhem se v každém oceňovacím modelu zachází odlišně.

2fázový oceňovací model FCFF

Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Statistiky

Model stabilního růstu využívá stejné předpoklady FCFF a FCFE, jaké byly použity v šabloně odsouhlasení cash flow pro odsouhlasení Tato šablona odsouhlasení peněžních toků vám pomůže rozlišovat mezi EBITDA, CF, FCF a FCFF. EBITDA vs. hotovostní tok vs. volný hotovostní tok vs. nevyužitý volný hotovostní tok Mezi firmou EBITDA, hotovostním tokem, volným peněžním tokem a volným peněžním tokem existují velké rozdíly. EBITDA č. 1 EBITDA lze snadno vypočítat z tabulky. V ocenění FCFF dospějeme k volatilnějšímu ocenění ve srovnání s oceněním FCFE, jak naznačuje strmější sklon v grafu hodnota vs. očekávaný růst. To lze vysvětlit mechanismem rostoucího vzorce trvalosti, kde se ve jmenovateli používá rozdíl mezi náklady na kapitál a rychlostí růstu. Použití menší diskontní sazby vede k menšímu jmenovateli, který podrobí ocenění větším výkyvům.

Dvoufázové diskontní modely využívají stabilní modely růstu a dále rozšiřují předpoklady růstu. Zatímco dvoustupňový DDM používá k přiřazení libovolné míry růstu vzorec pro hledání cíle, můžeme pozorovat stejné postřehy, které jsme získali z odsouhlasení FCFF a FCFE v každém z oceňovacích modelů FCFF a FCFE s-stage, udržením základny konstanta vstupních proměnných. Ale ze modelu stabilního růstu víme, že ocenění FCFF ukazuje standardní odchylku hodnoty větší než u FCFE.

Dodatečné zdroje

  • Typy násobků ocenění Druhy ocenění násobků Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Tento článek má poskytnout čtenářům informace o osvědčených postupech v oblasti finančního modelování a snadno použitelného podrobného průvodce sestavením finančního modelu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found