Autorizované zásoby - přehled, důležitost, příklady

Autorizované akcie nebo autorizované akcie se vztahují k maximálnímu počtu akcií, které je společnost právně povolena vydávat v souladu s jejími stanovami společnosti. ředitelů v době založení společnosti. Tyto stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov. Součin počtu povolených akcií a nominální hodnoty na akcii se označuje jako schválený základní kapitál.

Autorizované zásoby

Povolené akcie se liší od akcií v oběhu. Nevyřízené akcie Nevyřízené akcie představují počet akcií společnosti, s nimiž se obchoduje na sekundárním trhu, a proto jsou k dispozici investorům. Nevyřízené akcie zahrnují všechny omezené akcie držené vedoucími pracovníky společnosti a zasvěcenými osobami (vedoucími zaměstnanci), jakož i podíl na kapitálu ve vlastnictví institucionálních investorů. Vydané akcie jsou podmnožinou schválených akcií, které se vydávají akcionářům společnosti. Obecně platí, že část schváleného materiálu zůstává nevydaná. Povolený základní kapitál společnosti lze změnit získáním souhlasu jejích akcionářů.

Autorizované akcie fungují jako omezující zařízení ke kontrole schopnosti vedení vydávat nové akcie. Při absenci schválených akcií získá vedení neomezené právo vydávat nové akcie, což může změnit rovnováhu kontroly mezi akcionáři. Taková emise akcií může také posunout rovnováhu rozdělení zisku, pokud jsou nové akcie vydány za jinou cenu, než je tržní hodnota.

souhrn

  • Povolená akcie je maximální počet akcií, které může společnost vydat podle ústavních dokumentů společnosti.
  • Schválené akcie hrají důležitou roli v tom, že působí jako omezující zařízení proti schopnosti vedení vydávat další akcie, které mohou změnit rovnováhu kontroly nad akcionáři.
  • Většina společností ponechává část nevydaných povolených akcií k distribuci zaměstnancům při výkonu akciových opcí a dalším investorům v případě, že společnost potřebuje další vlastní kapitál.

Důležitost nevydaných povolených akcií

Společnosti musí ponechat část nevydaných povolených akcií z různých důvodů:

1. Vydání opcí na akcie a opčních listů

Mnoho společností čas od času kompenzuje svým zaměstnancům možnost účastnit se plánu zaměstnaneckých akcií společnosti (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek. K vydání těchto akcií, které se stanou součástí akcií v oběhu při uplatnění opce zaměstnanci, musí mít společnost dostatečnou část nevydaných povolených akcií.

2. Potřeba získat kapitál v krátké době

Vydávání nových akcií je pro většinu společností obvykle poslední možností, když potřebují kapitál. Za výjimečných okolností však může společnost v krátké době vydat další akcie. Mít nevydané povolené akcie je užitečné, protože vedení není povinno projít procesem schvalování akcionářů ke zvýšení autorizovaných akcií před vydáním nových akcií.

Specifické náklady na zvýšení autorizovaného skladu

Ve většině jurisdikcí neexistují žádné další náklady na zvýšení schválených akcií kromě běžných nákladů na pořádání valných hromad. Výroční valná hromada (AGM) Výroční valná hromada (AGM) je každoroční setkání, na kterém se scházejí členové organizace, aby diskutovali a hlasovat o klíčových otázkách. Veřejné a určité transakční náklady.

V některých zemích, jako je Indie, jsou však společnosti povinny platit dodatečné kolkovné za zvýšení povolené zásoby. Kolkovné v Indii se pohybuje od 0,15% do 0,20% zvýšení povoleného skladu s maximální částkou kolkovného, ​​která se liší podle provinčního zákona o kolkovném.

Praktické příklady

Apple Inc.

K poslední výroční zprávě společnosti Apple Inc. za rok končící 30. září 2019 se základní kapitál společnosti skládal z 12,6 miliardy kmenových akcií po 0,00001 USD, z čehož bylo vydáno 4,4 miliardy kmenových akcií po 0,00001 USD a nesplacených k datum výroční zprávy.

Zůstatek 8,2 miliardy akcií představuje nevydané akcie, které jsou součástí schválených akcií. Akcie společnosti mohou být v případě potřeby vydány managementem.

Amazon.com

K poslední výroční zprávě společnosti Amazon.com Inc. za rok končící 31. prosincem 2019 se autorizovaný základní kapitál společnosti skládal z 5,5 miliardy akcií, každý po 0,01 USD. Autorizovaný základní kapitál společnosti byl dále rozdělen na 500 milionů prioritních akcií po 0,01 USD a pět miliard kmenových akcií po 0,01 USD.

Z pěti miliard kmenových akcií bylo ke dni výroční zprávy vydáno 498 milionů kmenových akcií po 0,01 USD. Zůstatek 4,5 miliardy akcií představuje nevydané akcie, které jsou součástí schválených akcií. Akcie společnosti mohou být v případě potřeby vydány vedením.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Běžné vs preferované akcie Běžné vs preferované akcie Potenciální investoři, kteří chtějí získat podíl nebo vlastnictví ve společnosti, se mohou rozhodnout pro nákup mezi běžnými vs preferovanými akciemi. Společnosti
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva
  • Hlasovací akcie Hlasovací akcie Hlasovací akcie jsou akcie společnosti, které akcionáře opravňují k hlasování o klíčových emisích společnosti. Obvykle se jedná o jeden hlas na akcii. Akcie

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found