Morální suasion - přehled, kdy použít, příklad

Termín „morální podněcování“ označuje použití rétorických odvolání, implicitních hrozeb a přesvědčování s cílem přimět osobu nebo skupinu lidí ke změně chování. Morální podněcování se tedy spoléhá spíše na verbální techniky než na použití síly nebo nátlaku, které přimějí lidi jednat určitým způsobem. V ekonomii se tento termín používá ve vztahu k činnosti centrálních bank Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. .

Morální suasion

souhrn

  • Termín „morální podněcování“ označuje použití rétorických odvolání, implicitních hrozeb a přesvědčování s cílem přimět osobu nebo skupinu lidí ke změně chování.
  • Spoléhá se spíše na verbální techniky než na použití síly nebo nátlaku, aby přiměl lidi jednat určitým způsobem.
  • Centrální banka může používat taktiku morálního nátlaku na veřejnosti nebo v soukromí, zvláště když se nedokáže uznat určité politické opatření nebo upřednostňuje nepřijmout výslovná opatření.

Co je Suasion?

Centrální banka může používat taktiku morálního nátlaku na veřejnosti nebo v soukromí. Záměr, který za tím stojí, nemusí mít vždy altruistickou povahu, a proto je v ekonomické oblasti použit termín jednoduše „suasion“.

Tvůrci zásad mají k dispozici několik nástrojů, které však nejsou vždy použitelné. V situaci, kdy se centrální banka nedokáže uznat určité politické opatření nebo upřednostňuje nepřijmout výslovná opatření, může se uchýlit k podněcování.

Kdy se používá Moral Suasion?

Období expanzivní měnové politiky Expanzivní měnová politika Expanzivní měnová politika je typem makroekonomické měnové politiky, která si klade za cíl zvýšit rychlost měnové expanze a stimulovat tak růst domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz. se vyznačuje nízkými úrokovými sazbami. Režim nízkých úrokových sazeb sice může umožnit hospodářský růst, přináší však nevýhodu. Centrální bance je poskytován malý nebo žádný prostor k přijímání politických opatření ke splnění jejích inflačních cílů.

Je tomu tak proto, že v režimu s téměř nulovou úrokovou sazbou, od prosince 2008 do prosince 2015, neexistuje možnost, aby centrální banka sazby dále snižovala. Jelikož se velikost její rozvahy také zvyšuje v důsledku expanzivní politiky, stává se mimořádně obtížným i nákup většího veřejného dluhu.

I když tedy centrální bance ponechává malý vliv na trh z hlediska nástrojů měnové politiky, musí trh přesvědčit o opaku. Je to proto, že pokud si trh myslí, že centrální banka nemá kontrolu nad ekonomikou, může to vést k úniku dolaru a celkové krizi.

Centrální banka přesvědčí veřejnost o své vůli - a schopnosti - podpořit v budoucnosti ekonomické oživení pomocí taktiky suasion. Například zápis z jednání centrální banky o přezkoumání měnové politiky může být sestaven způsobem, který takovou skutečnost signalizuje. Novináři a analytici ji poté rozdělí a sdělí ji trhu.

Jawboning

V USA, když tvůrci politik ve Federálním rezervním systému přijmou takovou taktiku, je to obecně známé jako „jawboning“. Například Fed může k ovlivnění míry inflace využívat operace otevřeného trhu (OMO).

Může se to však také pokusit udělat bez použití OMO, konkrétněji pomocí slovních gest, které naznačují určité představy o jejich budoucích plánech týkajících se trhu. V ekonomických a obchodních kruzích se označuje jako „operace s otevřenými ústy“.

Praktické příklady morálního obtěžování

V roce 1998 asijská finanční krize Asijská finanční krize Asijská finanční krize je krize způsobená zhroucením směnného kurzu měny a horkou peněžní bublinou. Začalo to v Thajsku v červenci 1997 a došlo k obrovskému návratu zpět k LTCM, velmi úspěšnému, ale vysoce využívanému zajišťovacímu fondu. Většina poskytovatelů půjček LTCM byly velké banky na Wall Street. Věřitelé by v případě selhání LTCM mohli převzít do svých knih obrovské množství nevýkonných aktiv.

Federální rezervní systém nebyl schopen přímo financovat výpomoc zajišťovacího fondu, zejména proto, že použití dolarů daňových poplatníků na výpomoc by rozrušilo obecnou populaci. Fed se tedy uchýlil ke koordinaci záchranného balíčku pro společnost. Podařilo se jim vytvořit dojem, že společnost je příliš velká na to, aby selhala, a nakonec asi 14 bank zachránilo společnost za 3,6 miliardy dolarů.

Fond byl o dva roky později zlikvidován, a přestože byl Federální rezervní systém stále kritizován za svou roli při záchraně, byl lepší než přímý zásah.

Taktiky morálního domlouvání se také běžně používají venku. Například během řecké krize eurozóny prezident Evropské centrální banky veřejně prohlásil, že banky jsou připraveny udělat „cokoli“, aby zachovaly stabilitu eura.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Inflační cílení Inflační cílení Inflační cílení je běžnou praxí mezi centrálními bankami na celém světě, která si klade za cíl ovlivnit úroveň cen v ekonomice pomocí několika
  • Efekt rozjetého vlaku Účinek rozjetého vlaku Účinkem rozjetého vlaku je tendence lidí podniknout určité akce nebo dospět k závěru především proto, že to dělají jiní lidé.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found