Účetní odpisy vs daňové odpisy - přehled

Než budeme diskutovat o účetních odpisech vs. daňových odpisech, promluvme si nejprve o samotných odpisech. Odpisy jsou v zásadě metodou alokace pořizovací ceny hmotného aktiva na několik časových období z důvodu snížení reálné hodnoty aktiva. Všimněte si, že amortizace Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem určených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. je koncept podobný odpisům, ale aplikuje se především na nehmotný majetek.

Účetní odpisy vs daňové odpisy

Koncept odpisů je použitelný jak na účetní, tak na daňové postupy. V účetnictví se odpisy označují jako pořizovací cena hmotného aktiva. Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která drží hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou podobu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví přidělené na dobu jeho životnosti, které se považuje za náklady společnosti. Odpisy společnosti se odečítají od výnosů společnosti jako součást výpočtů čistého zisku.

Na druhou stranu se pro daňové účely odpisy považují za odpočet daně za úhradu nákladů na aktiva použitá v činnosti společnosti. Odpisy tedy v zásadě snižují zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. daňového poplatníka. Daňové odpočty jsou obecně dostupné jednotlivcům i organizacím. Daňová pravidla týkající se odpočtů odpisů se mohou v různých daňových jurisdikcích výrazně lišit. Například v některých zemích daňové předpisy umožňují úplné odpočty nákladů na aktivum, zatímco jiné jurisdikce umožňují pouze částečné odpočty.

Co je účetní odpisy?

Účetní odpisy (také známé jako účetní odpisy) jsou náklady na hmotný majetek alokované společností po dobu životnosti aktiva. Uznání účetních odpisů se řídí účetními standardy a zásadami, jako jsou US GAAP GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady, je obecně uznávaný soubor pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní sada účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a IFRS. Pamatujte, že odpisy jsou nepeněžní položkou. Jinými slovy, náklady na odpisy nepředstavují skutečný peněžní tok podniku.

I přes svou nepeněžní povahu se v účetní závěrce společnosti stále objevují odpisy. Společnost zaúčtuje své odpisy do výkazu zisku a ztráty. Tato nepeněžní položka tedy v konečném důsledku snižuje čistý příjem vykázaný společností.

Většina účetních standardů navíc vyžaduje, aby společnosti zveřejnily své kumulované odpisy v rozvaze. Kumulované odpisy odhalují dopad odpisů na hodnotu dlouhodobého majetku společnosti zaznamenaného v rozvaze.

Účetní odpisy lze vypočítat mnoha způsoby. Dva nejběžnější způsoby stanovení odpisů jsou přímka a zrychlené metody.

Rovnoměrné odepisování je nejjednodušší a nejčastěji používanou metodou odpisování. Rozděluje náklady na odpisy rovnoměrně do všech období životnosti aktiva.

Naopak metody zrychleného odepisování umožňují odečíst vyšší odpisové náklady v dřívějších obdobích doby životnosti aktiva a menší odpisové náklady v následujících obdobích. Jedním z příkladů metody zrychleného odpisování je metoda odpisu s dvojitým klesajícím odpisem. Zkrácení odpisu s dvojitým poklesem zůstatku Metoda odpisu s dvojitým klesajícím odpisem je formou zrychleného odpisování, která zdvojnásobuje přístup běžného odpisování. Často se používá k výraznějšímu odpisování dlouhodobého majetku v prvních letech, což společnosti umožňuje odložit daně z příjmu na pozdější roky. Tato příručka vysvětlí.

Co jsou daňové odpisy?

Daňové odpisy jsou náklady na odpisy uvedené daňovým poplatníkem v daňovém přiznání za zdaňovací období. Daňové odpisy jsou druh odpočtu daně, který daňová pravidla v dané jurisdikci umožňují podnikům nebo jednotlivcům požadovat ztrátu hodnoty hmotného majetku. Odečtením odpisů umožňují daňové orgány jednotlivcům a podnikům snížit zdanitelný příjem.

Daňový poplatník nemůže požadovat odpisy veškerého majetku. K odpisu může být způsobilý pouze některý majetek, který splňuje konkrétní požadavky v dané daňové jurisdikci. Ačkoli se požadavky obecně liší mezi daňovými jurisdikcemi, nejběžnějšími kritérii pro odepisovatelná aktiva jsou:

  • Aktivem je majetek ve vlastnictví daňového poplatníka.
  • Daňový poplatník používá aktivum v činnostech generujících příjmy.
  • Majetek má stanovitelnou dobu životnosti.
  • Životnost aktiva je více než jeden rok.

V některých jurisdikcích daňové úřady vydávají příručky s podrobnými specifikacemi tříd aktiv. Průvodci mohou specifikovat životnosti pro každou třídu aktiv a jejich příslušné metody výpočtu odpisů. Například Canada Revenue Agency (CRA) vydává příručku pro kapitálovou úpravu nákladů (CCA), která zahrnuje třídy různých aktiv s příslušnými odpisovými sazbami. Ve Spojených státech vydává Internal Revenue Service (IRS) podobného průvodce odpisováním majetku.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Šablona odpisových metod Šablona odpisových šablon Tato šablona odpisových metod vám ukáže výpočet odpisových nákladů pomocí čtyř typů běžně používaných odpisových metod. Existuje několik typů odpisových nákladů a různé vzorce pro stanovení účetní hodnoty aktiva. Mezi nejběžnější metody odpisování patří: Přímé
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found