Ekonomika výroby - Zjistěte, jak funguje ekonomika výroby

Produkce označuje počet jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z hlediska mikroekonomie by firma, která funguje efektivně, měla dosáhnout důkladných znalostí o svém celkovém produktu, marginálním produktu a průměrném produktu. V praxi mohou firmy použít čísla jako metriky pro lepší provozní rozhodnutí.

Ekonomika výroby

Krátký a dlouhý běh

Krátkodobá výroba označuje celkovou produkci, které může firma dosáhnout v malém časovém období. Délka časového období závisí na tom, jak rychle může společnost provést změny fixních výrobních faktorů, jako jsou stroje. PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) je jedním z hlavních dlouhodobých aktiv rozvahu. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací a budoucích výdajů společnosti, velikosti továrny, řízení nebo počtu závodů. V krátkodobém horizontu mohou firmy za účelem úpravy úrovně výroby manipulovat s proměnlivými výrobními faktory, jako je práce, přesčasy nebo suroviny.

Long run production jeho aktiva. Kapitálová struktura firmy atd. Tyto faktory vyžadují více času na manipulaci než variabilní výrobní vstupy, a proto jsou z krátkodobého hlediska považovány za „fixní“.

Zvažte ropnou rafinérii, která se snaží zvýšit svou produkci benzínu. V krátkodobém horizontu by rafinerie mohla najímat více pracovníků, motivovat přesčasy nebo nakupovat větší množství ropy, aby doplnila výrobu a zvýšila využití kapacity. Pokud však taková opatření nejsou dostatečná k dosažení požadované úrovně produkce, rafinérie by musela změnit své fixní výrobní faktory. Může si například koupit další strojní zařízení, rozšířit stávající prostor továrny nebo investovat do nové technologie.

Ukazatele produkce

Existují tři hlavní metriky, které může firma použít ke sledování svých výstupů:

Celkový produkt (TP)

Celkový produkt je celkový počet (množství) jednotek výstupu, které firma vyprodukuje za jednotku času.

Okrajový produkt (MP)

Okrajový produkt označuje počet dalších jednotek, které lze vyrobit, když má firma přístup k jedné další jednotce určitého výrobního faktoru. Mezní produkt je tedy uveden z hlediska výrobního faktoru, který popisuje. Pokud bychom například měřili, o kolik by se zvýšil výkon, kdyby firma použila jednu další jednotku práce (jeden další pracovník), měřili bychom mezní produkt práce (MPL). Téměř všechny výrobní faktory čelí snižování mezního produktu, což znamená, že každá další jednotka faktoru povede k menší dodatečné produkci. Rovnice pro výpočet MP je následující:

Mezní produkt

Kde:

TP1 - Celkový produkt v čase 1

TP0 - Počáteční celkový produkt

K0 - Počáteční počet jednotek výrobního faktoru

K1 - Počet jednotek výrobního faktoru v čase 1

Průměrný produkt (AP)

Průměrný produkt je celkový produkt dělený počtem jednotek určitého výrobního faktoru. Stejně jako marginální produkt je průměrný produkt vyjádřen pro určitý výrobní faktor. Pokud bychom například měřili celkový produkt vydělený prací, měřili bychom průměrný produkt práce. Rovnice pro výpočet průměrného produktu je:

Kde:

TP1 - Celkový produkt v čase 1

K1 - Počet jednotek výrobního faktoru v čase 1

Příklad TP, MP a AP

V následujícím příkladu se podívejme na to, jak změny porodu ovlivňují TP, MP a AP. Když se díváme na změny v práci, budeme předpokládat, že se scénář uskuteční v krátkodobém horizontu a že stroje, továrny, velikost továrny, kapitálová struktura atd. Zůstanou konstantní.

Příklad výroby

Při pohledu na mezní produkt vidíme, že každá další jednotka práce přispívá k celkovému produktu stále méně. To je signál, že množství práce nasazené při výrobě v této firmě je již optimální. Je to navíc signál, že by společnost měla zvážit úpravu dalších výrobních faktorů, které mají z jejich současné úrovně rostoucí mezní užitek.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Makrofinancování Makrofinancování Makrofinancování se zaměřuje na rozsáhlé výhody pro část ekonomiky nebo pro celou ekonomiku. Je šitý na míru, aby našel řešení pro ekonomický růst
  • Cenová pružnost Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se mění množství poptávané nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky.
  • Teorie užitku Teorie užitku V oblasti ekonomiky je užitek (u) měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia.
  • Ekonomická expozice Ekonomická expozice Ekonomická expozice, také někdy nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found