Znalosti vs. moudrost - definice, rozdíly, překlenutí propasti

Znalosti vs. moudrost lze považovat za dvě strany stejné mince, ale jsou to zřetelně odlišné věci. Znalosti lze jednoduše považovat za vlastnictví „informací“, zatímco moudrost lze považovat za vlastnictví „zkušenosti“. Nejsou vzájemně se vylučující ani neodmyslitelně inkluzivní: znalost není nutná k získání moudrosti, ani člověk není moudrý jen proto, že je dobře informovaný.

znalosti vs informaceZnalosti (informace).

Znalosti (informace)

Znalosti spočívají v držení kompilace faktů, dat, informací Public Information Book (PIB) Public Information Book (PIB) je dokument, který shromažďuje dostupné veřejné informace o konkrétní společnosti. Obecně obsahuje informace z nejnovější výroční zprávy společnosti, zpráv o výzkumu vlastního kapitálu, průmyslových informací, zpravodajských článků a nedávných čtvrtletních webových příjmů nebo konferenčních hovorů. o tématu, události, osobě - ​​opravdu cokoli, čemu se člověk může naučit nebo vědět. Znalosti lze získat po určitou dobu zkoumáním, studiem, vyšetřováním, pozorováním nebo prožíváním informací. Nejlépe jej chápeme nebo uznáváme jako vědomého si a chápajícího pojmy a fakta, obvykle s ohledem na konkrétní předmět.

Osoba, která má dobré znalosti, je obecně považována za osobu, která má nadprůměrné povědomí o „pravdách“ - datech nebo informacích - zejména informacích, které se týkají konkrétního subjektu, a které jsou považovány za logické, ověřené a něco, co lze definitivně znát.

Znalosti vs. moudrostMoudrost (zkušenost).

Moudrost (zkušenost)

Znalost faktů a informací je poněkud součástí moudrosti, protože moudrý člověk získává schopnost třídit a určovat, jaké aspekty jeho znalostí jsou stále zelené nebo použitelné pro jeho život Umění řízení času pro lepší vyvážení pracovního a osobního života dobrá rovnováha mezi pracovním a soukromým životem může být stejně důležitá jako zdokonalení technických dovedností, jako je finanční modelování. V tomto článku budeme sdílet tipy, jak udržovat dobrou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. , nebo alespoň ke konkrétní situaci nebo souboru okolností.

Moudrost se často považuje za schopnost přijímat znalosti a aplikovat je způsobem, který vám umožní učinit váš život smysluplnějším a naplňujícím. Umožňuje jednotlivcům rozeznat, co má v situaci zásadní význam, a tím jednat tak, aby ze situace vyťažil maximální možný užitek - jinými slovy, činit moudrá rozhodnutí.

Nakonec moudrost bere znalosti - informace a fakta o světě a o lidech - a se ziskem je aplikuje na život. Ale moudrost také kráčí mnohem hlouběji, protože zahrnuje rozvoj důvěrného porozumění životu, tomu, jak funguje svět a jak znalosti ovlivňují život někoho na osobní úrovni.

Moudrost je často spojována se zkušenostmi. Lidé často zaměnitelně hovoří o lidech, kteří jsou moudří, a těch, kteří mají spoustu zkušeností.

Překlenutí propasti: Proměna znalostí v moudrost

Hledání a získávání znalostí je mnohem snazší než dosažení moudrosti. Proto je na světě mnohem více „chytrých lidí“ než „moudrých mužů“ (nebo žen). S přiměřenými znalostmi však může být překlenutí propasti mezi adekvátními informacemi a moudrým použitím informací docela jednoduché. Moudrost je prospěšná a praktická aplikace znalostí.

Existuje nesčetné množství příkladů převodu informací a znalostí do moudrého jednání, například:

  • Čtení blogů / článků a poslech přednášek o nejlepších obchodních strategiích Šest základních dovedností mistrů obchodníků Obchodníkem se může stát téměř každý, ale být jedním z mistrů obchodníků vyžaduje víc než investiční kapitál a třídílný oblek. Mějte na paměti: existuje moře jednotlivců, kteří se chtějí připojit k řadám mistrů obchodníků a přivést si domů peníze, které k tomuto titulu patří. diverzifikovat portfolio a pak procvičování a zvládnutí strategií
  • Čtení článků nebo rozhovory s odborníky na výživu o nejlepších jídlech, která pomohou jednotlivci zhubnout a pak vlastně připravovat a jíst jídlo
  • Sledování videa s nejnovější technikou meditace zenu na pomoc s relaxací a pak uvedení technik do praxe

Například ve světě podnikových financí se znalosti skládají ze všech informací obsažených v účetní závěrce společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě. Moudrost zahrnuje schopnost vyhodnotit tyto znalosti - pomocí dovedností, jako je finanční modelování a předpovídání - a dospět k ocenění, které přesně odráží schopnost společnosti fungovat jako ziskový obchodní podnik.

Klíčové jídlo

Moudrost vs. znalosti jsou úzce propojeny. Moudrost zavádí do ziskové praxe informace získané při hledání znalostí. V jakékoli životní scéně - možná zejména v podnikání a financích - disponující oběma znalostmi a moudrost jsou klíče k úspěchu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Kaizen Kaizen Kaizen je japonské slovo (改善), které znamená „zlepšení“ nebo „zlepšení“. Při aplikaci na svět podnikání se kaizen týká každé akce, operace nebo
  • Vedení příkladem Vedení příkladem Vedení je proces, ve kterém jedinec ovlivňuje chování a postoje ostatních lidí. Jít příkladem pomáhá ostatním lidem vidět, co leží
  • Teorie správy Teorie správy Teorie správy jsou koncepty obklopující doporučené strategie řízení, které mohou zahrnovat nástroje, jako jsou rámce a pokyny, které lze implementovat v moderních organizacích. Obecně se profesionálové nebudou spoléhat pouze na jednu teorii řízení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found