Balíček ekonomických stimulů - přehled, jak to funguje, rizika

Balíček hospodářských stimulů je kombinací hospodářských opatření využívaných vládou ke stimulaci hospodářství v boji. Stimulační balíček lze použít jako preventivní nebo reverzní opatření k zastavení recese snížením úrokových sazeb, zvýšením vládních výdajů a kvantitativním uvolňováním Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka energizovat ekonomiku. Centrální banka vytváří atd. Zaměřené na zvyšování zaměstnanosti a spotřebitelské výdaje.

Balíček ekonomických stimulů

Ekonomický stimul navazuje na ideologie předložené britskými ekonomy John M. Keynes (keynesiánská ekonomika) a teorie Richarda Kahna o konceptu fiskálního multiplikátoru. Hovorověji je ekonomický stimul známý také jako „pumpování“ nebo „plnění čerpadla“.

Porozumění balíčkům ekonomických stimulů

Když vláda očekává ekonomickou recesi, může vyvinout koordinované úsilí ke zmírnění dopadů recese nebo k jejímu úplnému odvrácení. Vláda přijme řadu hospodářských opatření ve formě balíčku ekonomických stimulů. Opatření se provádějí jako prostředek k využití dopadových multiplikačních účinků a ke konečnému zvýšení spotřeby v soukromém sektoru a podpoře investičních výdajů.

Balíček ekonomických stimulů bude zahrnovat použití buď měnové politiky. Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. , fiskální politika nebo obojí.

1. Měnová politika

Měnová politika označuje opatření přijatá centrální bankou země za účelem kontroly nabídky peněz v ekonomice. Skládá se ze správy peněžní zásoby a kontroly úrokových sazeb. Lze to provést několika způsoby, například:

  • Změna požadavků na kapitálové rezervy bank
  • Prodej nebo nákup státních dluhopisů na otevřeném trhu
  • Úprava úrokové sazby centrální banky Federální sazba fondů Ve Spojených státech označuje sazba federálních fondů úrokovou sazbu, kterou depozitní instituce (jako jsou banky a družstevní záložny) účtují ostatním depozitním institucím jednodenní půjčky kapitálu ze svých zůstatků rezerv na nezajištěný základ.

Centrální banka je nezávislá instituce s mandátem zajišťovat, aby inflace, zaměstnanost a růst HDP splňovaly určité cíle. Centrální banka dosahuje svých cílů prostřednictvím výše popsaných nástrojů měnové politiky.

Cílem měnové politiky je kontrolovat inflaci, spotřebu a ekonomický růst. Expanzivní měnová politika má za cíl zvýšit makroekonomické faktory, zatímco kontrakční měnová politika je chce snížit.

2. Fiskální politika

Fiskální politika se týká vládních výdajových a daňových politik používaných k ovlivnění celkových ekonomických podmínek země. Na rozdíl od měnové politiky není fiskální politika spojena s centrální bankou země. Místo toho se jedná o politiku uzákoněnou samotnou vládou. Vláda používá fiskální politiku způsoby, jako například:

  • Zvýšení nebo snížení vládních výdajů na projekty
  • Zvýšení nebo snížení daňových sazeb

Vláda může v určitých ekonomických situacích zatáhnout za páky, aby se ekonomika nedostala do recese nebo se nepřehřívala. Tváří v tvář recesi může vláda jednat prostřednictvím expanzivní fiskální politiky, kde zvyšuje vládní výdaje a snižuje daně, aby stimulovala ekonomiku.

V případě přehřátí ekonomiky může vláda jednat prostřednictvím kontrakční fiskální politiky, kde snižuje vládní výdaje a zvyšuje daně, aby ochladila ekonomiku.

Ekonomický dopad balíčků ekonomických stimulů

Ekonomika je v recesi, když ekonomické aktivity po určitou dobu klesají. Obvykle je to patrné na poklesu hrubého domácího produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní mírou ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Vláda a centrální banka budou za účelem boje proti recesi koordinovat své úsilí o zvyšování hrubého domácího produktu. Složky HDP jsou následující:

Balíček ekonomických stimulů - vzorec HDP

Balíček ekonomických stimulů si klade za cíl zvýšit HDP země ovlivněním jednotlivých složek směrem nahoru prostřednictvím jejích akcí.

1. Změna požadavků na kapitálové rezervy bank

Změnou požadavků na kapitálové rezervy bank umožňuje centrální banka bankám buď zvýšit jejich úvěrovou kapacitu, nebo je donutit, aby snížily svou úvěrovou kapacitu. V době recese centrální banka sníží povinné minimální rezervy a banky zase budou moci půjčovat více peněz. Více půjček může stimulovat ekonomiku zvýšením spotřeby a investic.

2. Prodej nebo nákup státních dluhopisů na otevřeném trhu

Prodejem nebo nákupem státních dluhopisů na otevřeném trhu centrální banka buď zvyšuje nebo snižuje množství peněz v rukou spotřebitelů. V recesi bude centrální banka nakupovat vládní dluhopisy na otevřeném trhu, což povede k většímu množství peněz v rukou spotřebitelů, které lze použít ke spotřebě nebo investování.

3. Úprava úrokové sazby centrální banky

Úpravou úrokové sazby centrální banky se centrální banka snaží ovlivnit poptávku po půjčkách a spoření. V recesi Recese Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. Nízká úroková sazba bude lákat lidi a podniky k tomu, aby si vzali více půjček a zvýšili své výdaje. Nízké úrokové sazby také snižují motivaci šetřit peníze a zvýší spotřebu.

4. Zvýšení nebo snížení vládních výdajů na projekty

Zvyšováním nebo snižováním vládních výdajů na projekty je vláda schopna zvýšit zaměstnanost a ekonomický růst. V recesi může vláda zvýšit výdaje na různé projekty stimulující ekonomiku.

Příkladem je budování infrastruktury veřejné dopravy. Zvýší zaměstnanost pracovníků projektu a výdaje na materiál a vybavení projektu. Vede to ke zvýšení celkové spotřeby.

5. Zvýšení nebo snížení daňových sazeb

Zvyšováním nebo snižováním daňových sazeb může vláda ovlivňovat jak spotřebu, tak úsporné praktiky spotřebitelů a podniků. V recesi nižší daňové sazby poskytnou lidem a podnikům více disponibilního příjmu, který mohou použít ke spotřebě nebo investování.

Vyšší spotřeba vede ke zvýšené poptávce, takže podniky přijmou více pracovníků. Zvýšení poptávky po pracovní síle povede ke zvýšení mezd, což zase zvýší spotřebu ve virtuálním cyklu.

Rizika balíčků ekonomických stimulů

Balíčky ekonomických stimulů jsou přímé vládní intervence, které mají zaměstnávat a konzumovat lidi. Aby mohla tato opatření přijmout, bude muset vláda převzít značné dluhové břemeno. Vysoká úroveň veřejného dluhu vede ke zvýšení rizika bankrotu vlády dané země.

Vláda by teoreticky měla splatit dluh v letech ekonomického růstu zvýšením daňových sazeb a snížením výdajů. V praxi to však zřídka platí a úroveň dluhu se neustále zvyšuje. Pravděpodobnost bankrotu velké a stabilní ekonomiky, jako je USA, je nízká, ale pro menší, nestabilní země to může být vážný problém.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“
  • Pokladnice On-the-Run Pokladnice On-the-Run Pokladnice On-the-Run jsou nejčastěji vydávané dluhopisy nebo směnky státní pokladny. Nejčastěji obchodovaná forma pokladniční poukázky konkrétní splatnosti,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found