MIBOR (Mumbai Inter-Bank Offered Rate) - referenční sazba v Indii

Mumbai Inter-Bank Offered Rate (MIBOR) je referenční úroková sazba, za kterou si banky na indickém mezibankovním trhu navzájem půjčují nezajištěné prostředky. V současné době se používá jako referenční sazba pro podnikové obligace, termínované vklady, dohody o forwardové úrokové míře, úrokové swapy a poznámky s pohyblivou sazbou. Sazba je nabízena pouze prvotřídním vypůjčovatelům a půjčujícím institucím a denně ji vypočítává národní burza cenných papírů v Indii, peněžní trh s pevným výnosem a indická derivátová asociace. Určuje se na základě váženého průměru úrokových sazeb všech hlavních bank nebo skupin bank v celé Indii.

Graf sazeb MIBORZdroj: kshitij.com

Jaké jsou metody použité při výpočtu MIBOR?

MIBOR se počítá kombinací dvou následujících metod:

  • Anketa - Sazby jsou stanovovány prostřednictvím reprezentativní skupiny 30 bank a primárních dealerů. Sazby poskytované tímto panelem budou poté shrnuty.
  • Bootstrapping - Jelikož neexistuje záruka, že panel účastníků poskytne poctivé sazby, je třeba kombinovat bootstrapping s metodou dotazování. Tato metoda zahrnuje statistické testování střední referenční rychlosti za účelem snížení šumu a identifikace odchylek v datech shromážděných od účastníků trhu.

Kombinace těchto dvou metod také pomáhá vyhnout se jakémukoli pokusu účastníků ovlivnit sazby na trhu. Po zavedení metody FBIL jednodenní MIBOR v červenci 2015 však rezervu Indie stanovila změnu metodiky výpočtu MIBOR. Sazba bude od nynějška vycházet z obchodně vážených mezibankovních peněžních transakcí v rámci tržních platforem. Referenční sazby tedy budou vycházet ze skutečných obchodních sazeb, na rozdíl od volebních sazeb.

Kdo jsou obvyklí účastníci trhu v MIBOR?

Panel účastníků MIBOR se skládá z 30 bank a primárních dealerů. Tento panel obsahuje směsici bank veřejného a soukromého sektoru i zahraničních bank. Mezi veřejné banky patří State Bank of India a Central Bank of India; soukromé banky zahrnují Axis Bank Limited a HDFC Bank Limited; zahraniční banky zahrnují Citibank a Deutsche bank; primární prodejci zahrnují ICICI Securities Ltd a PNB GILTS Ltd.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto průvodce nabídnutou sazbou pro mezibankovní banky v Bombaji. Chcete-li se stále vzdělávat a rozšiřovat svou kariéru, důrazně doporučujeme následující finanční zdroje:

  • FreshersWorld - bankovní práce v Indii Freshersworld - bankovní práce v Indii Freshersworld je největší indický web pro hledání zaměstnání, který má podle společnosti více než 10 milionů životopisů a 60 tisíc náborářů. Uchazeči o zaměstnání se mohou ucházet o vládní pracovní místa, pracovní místa v soukromém sektoru, pracovní místa v bankovnictví a další přímo prostřednictvím webových stránek Freshersworld. Najděte bankovní práce v Indii, mohou se uchazeči přihlásit
  • Nejlepší komerční banky v Indii Nejlepší komerční banky v Indii Obchodní banky v Indii lze obecně rozdělit do tří kategorií: banky veřejného sektoru, banky soukromého sektoru a zahraniční banky. Mezi komerční banky patří State Bank of India (SBI), ICICI Bank (Industrial Credit and Investment Corporation of India), HDFC Bank, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank, IndusInd Bank
  • Investiční bankovnictví v Indii Investiční bankovnictví v Indii Informace o investičním bankovnictví v Indii. Uvádíme seznam nejlepších investičních bank v Indii a nastíníme, jak získat práci analytika nebo spolupracovníka. Historie investičního bankovnictví v Indii sahá až do doby, kdy evropské obchodní banky v 19. století v regionu poprvé založily obchodní domy.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found