Celková roční návratnost - přehled, vzorec, aplikace

Anualizovaný celkový výnos je výnos získaný z investice každý rok. Vypočítává se jako geometrický průměr výnosů každého roku získaných za určité období. Je také známá jako složená roční míra růstu (CAGR). CAGR CAGR znamená složená roční míra růstu. Jde o měřítko roční míry růstu investice v průběhu času, přičemž je zohledněn účinek složení. .

Celková roční návratnost

Anualizovaná míra návratnosti umožňuje investorům porovnávat investice s různými časovými délkami. Ačkoliv poskytuje investorům náhled na výkonnost investic, anualizovaný celkový výnos nenaznačuje nic o kolísání cen nebo nepředvídatelnosti investic.

Vzorec pro anualizovaný celkový výnos

1. Pokud je investorovi dána roční míra návratnosti za každý rok během investičního období, vypočte se celková roční návratnost podle následujícího vzorce:

Celková roční návratnost - vzorec

Kde:

  • R1 je roční výnos 1
  • R2je roční výnos z roku 2 atd
  • n je počet let

Například investor dříve koupil 150 akcií za 20 USD a rozhodl se tyto akcie držet dva roky. Akcie v aktuálním roce vzrostou o 15% a následující rok se zvýší o 12%. Jaká bude celková roční návratnost investice držené po dobu dvou let?

Ukázkový výpočet

Investor získá výnosy 13,5% každý rok za dva roky, kdy byly akcie drženy.

2. Pokud je znám kumulativní výnos, lze pro dané období vypočítat celkový roční výnos a investiční období nemusí být v letech. Investici lze držet po daný počet dní a v takovém případě lze vypočítat celkovou roční návratnost pomocí vzorce:

Celková anualizovaná návratnost - počet dní konaných vzorcem

Kde:

  • R je kumulativní návratnost

Předpokládejme například, že investor držel investici 650 dní, což přineslo kumulativní návratnost 15,75%. Jaká bude celková roční návratnost investice?

Celková roční návratnost - počet zadržených dnů

Investice poskytující celkový výnos 15,75% zde vydělává celkový roční výnos ve výši 8,56%.

3. Pokud je investorovi dána počáteční a konečná dolarová hodnota investice, lze anualizovaný celkový výnos vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Celková roční návratnost - vzorec počátečních a konečných hodnot dolaru

Předpokládejme například, že investor dříve koupil 100 akcií za 12 USD a rozhodl se držet akcie dva roky. Investor obdrží každý rok 1,50 USD na akcii v hotovosti. Po dvou letech se investor rozhodne prodat všechny akcie za 15 USD. Jaká je míra návratnosti během dvou let, kdy akcie vlastnil investor?

Počáteční hodnota investice = 12 $ * 100 = $1,200

Hotovost přijatá jako dividendy za dvouleté období = 1,50 $ * 100 * 2 = $300

Hodnota z prodeje akcií = 15 $ * 100 = $1,500

Konečná hodnota investice tedy = 300 $ + 1 500 $ = $1,800

Celková roční návratnost:

Ukázka výpočtu 3

Investor proto získá roční výnos ve výši 22.47% o investici.

Praktické aplikace

  • Společnosti používají anualizovaný celkový výnos k předpovědi své finanční výkonnosti za předpokladu, že převládnou současné podmínky.
  • Anualizace pomáhá daňovým poplatníkům převést zdaňovací období kratší než jeden rok na roční období, což daňovým poplatníkům pomáhá efektivně plánovat.
  • Sazby a půjčky krátkodobých půjček jsou pro účely srovnání anualizovány.

Absolutní výnos vs. celkový roční výnos

Absolutní výnos nebo celkový výnos ukazuje, jak investice fungovala bez ohledu na dobu investice. Říká investorovi množství finančních prostředků získaných investicí a měří procentní zisk nebo ztrátu s ohledem na počáteční investiční hodnotu.

Pokud například investor investoval 20 000 USD a na konci tří let obdrží 25 000 USD, investice poskytla celkový výnos (25 000 - 20 000) / 20 000 = 0,25 (tj. 25%). Nezohledňuje však období tří let, které investor věnoval cennému papíru.

Zatímco výpočet absolutního výnosu je jednoduchý, nelze jej použít k porovnání investic s různými časovými obdobími. Naopak, anualizovaný celkový výnos vyjadřuje návratnost investic Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k hodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic. z hlediska jednoho roku. Investice v různých časových rámcích lze tedy snadno porovnat.

Například mezi dvěma investicemi s anualizovaným celkovým výnosem 8,5% a 9,8% by bylo rozumné zvolit druhou možnost. Anualizovaný celkový výnos bere v úvahu účinek složení a buď projektuje, nebo zkracuje dobu absolutního návratu na jeden rok.

Klíčové jídlo

  • Anualizovaný celkový výnos je výnos, který investice získá každý rok za dané období.
  • Je to užitečné při porovnávání investic s různou délkou času.
  • Anualizovaný celkový výnos lze použít k předpovědi výkonnosti aktiva nebo společnosti. Vzhledem k volatilitě trhu a dalším podmínkám však nelze předpovědi zaručit.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kontinuálně složený výnos Kontinuálně složený výnos Kontinuálně složený výnos je to, co se stane, když se vypočítá úrok získaný z investice a reinvestuje se zpět na účet po nekonečný počet období. Úrok se počítá z částky jistiny a úroku kumulovaného za dané období
  • CAGR Calculator CAGR Calculator Tato CAGR kalkulačka vám pomůže určit Složené roční tempo růstu investice. CAGR je velkou mírou růstu, protože izoloval účinek složení na růst, který se někdy skrývá před jinými metrikami růstu. CAGR znamená složená roční míra růstu.
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found