Spravedlivá tržní hodnota - přehled, význam, hodnocení

Reálná tržní hodnota (vyměňovaného zboží nebo služby) se vztahuje k ceně, za kterou jsou obě strany, které provádějí transakci (kupující i prodejce tohoto zboží nebo služby), ochotny provést transakci.

Spravedlivá tržní hodnota

Jsou-li splněny určité podmínky, bude reálná tržní hodnota představovat přesné ocenění vyměňovaného zboží. Podmínky jsou následující:

  • Nesmějí existovat žádné asymetrie informací Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento výraz naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nepravidelné. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana. . To znamená, že obě strany musí mít stejnou a přiměřenou znalost příslušného aktiva nebo zboží.
  • Obě strany musí být dokonalými logisty a ekonomickými agenty. Znamená to, že se musí chovat ve svém vlastním zájmu.
  • K provedení transakce musí být obě strany osvobozeny od nepřiměřeného tlaku.
  • K provedení transakce musí být k dispozici přiměřená doba.

Výše uvedené podmínky jsou ekonomickými principy, které určují míru svobody a otevřenosti jakékoli tržní činnosti. Reálná tržní hodnota se proto liší od tržní hodnoty, což je aktuální cena daného aktiva na daném tržišti. Například cena Treasury Bills Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from a few days up to 52 týdny (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. přidělené prostřednictvím konkurenčního nabídkového řízení neodráží jejich spravedlivou tržní hodnotu.

Význam spravedlivé tržní hodnoty

1. Právní situace

V případě rozvodu nebo platby škody v důsledku újmy na soukromém majetku se použije reálná tržní hodnota daného aktiva.

2. Zdanění

Reálná tržní hodnota se používá k určení obecních daní z majetku, které platí vlastník. K dispozici jsou také odpočty daně při ztrátách na životech a odpisech majetku. V případě charitativních darů se pro daňové účely použije tržní hodnota daru. Daňový poplatník proto může požadovat zápočet daně za spravedlivou tržní hodnotu poskytnutého daru.

Proces zjišťování cen, který profesionálové v takové situaci používají, je znám jako hodnocení. Reálná tržní hodnota se však liší od odhadované hodnoty, protože ta představuje hodnotu statku pouze z pohledu jedné strany.

3. Pojištění

Reálná tržní hodnota se určuje také v případě pojistných událostí. Pokud dojde k poškození pojištěného vozidla, je pojistná událost úměrná aktuální reálné tržní hodnotě vozidla, nikoli ceně, za kterou bylo vozidlo původně zakoupeno.

Co je hodnocení?

Posouzení se týká procesu oceňování jakéhokoli aktiva: nemovitosti, zboží nebo podniku. Používá se k určení prodejní ceny aktiv nebo k výpočtu daňových závazků. Odhadci mohou pro zjišťování cen použít různé metody. Mezi tyto metody patří analýza rizik a porovnání současné tržní hodnoty podobných předmětů.

Pro společnosti se reálná tržní hodnota vztahuje k přijaté aktuální hodnotě jedné akcie z celkových akcií společnosti. Liší se od celkového ocenění společnosti, které zahrnuje veškerá její aktiva a pasiva. Reálnou tržní hodnotu akcií veřejné společnosti lze vypočítat zprůměrováním její nejvyšší prodejní ceny a nejnižší prodejní ceny v jeden obchodní den. U soukromých společností se totéž děje porovnáním hodnotových poměrů Relativní oceňovací modely Relativní oceňovací modely se používají k oceňování společností porovnáváním s jinými podniky na základě určitých metrik, jako je EV / výnosy, EV / EBITDA a P / E soukromých veřejné společnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd.

certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Účetní hodnota vs reálná hodnota Účetní hodnota vs reálná hodnota V účetnictví a financích je důležité porozumět rozdílům mezi účetní hodnotou a reálnou hodnotou. Oba pojmy se používají při oceňování
  • Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje je odhad částky, kterou by podnik obdržel, pokud by během nepředvídané nebo nekontrolovatelné události prodal svá aktiva po jednom. Odhadce předpokládá, že podnik musí v krátké době prodat svá aktiva v okamžité aukci.
  • Lower of Cost or Market (LCM) Lower of Cost or Market (LCM) Lower of cost or market (LCM) is an invent valuation method required for companies that follow U.S. GAAP. V metodě oceňování nákladů na nižší nebo tržní zásoby, jak název napovídá, se zásoby oceňují na nižší z nákladů nebo na trhu.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found