Průměrné období inkasa - přehled, důležitost, vzorec

Průměrné období inkasa je normální doba, která uplyne, než společnost inkasuje své pohledávky (AR) Účty Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně placen jejími zákazníky, aktuální aktivum v rozvaze. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. . Jinými slovy, jedná se o průměrný čas, který společnosti trvá, než přijme platby, které dluží od klientů nebo zákazníků. Průměrné období inkasa musí vypočítat každý podnik, aby se mohl ujistit, že má k dispozici dostatek hotovosti, aby se postaral o všechny své finanční odpovědnosti.

Průměrné období inkasa

Aby bylo jasno, průměrná doba inkasa - jak název napovídá - je výpočet průměrného počtu dní mezi datem uskutečnění prodeje (na úvěr) a datem, kdy kupující předloží platbu, nebo dnem, kdy společnost obdrží platba od kupujícího.

souhrn

  • Průměrná doba inkasa je průměrná doba, po kterou společnost obdrží platby ve formě pohledávek.
  • Výpočet průměrného období inkasa pro každou společnost je důležitý, protože pomáhá společnosti lépe pochopit, jak efektivně shromažďuje peníze, které potřebuje k pokrytí svých výdajů.
  • Průměrné období inkasa se vypočítá vydělením ročního zůstatku pohledávek společnosti jejím celkovým ročním čistým prodejem; toto číslo se poté vynásobí 365, protože se bere průměr za rok.

Důležitost průměrného období inkasa

1. Udržujte likviditu

Je zřejmé, že pro společnost je zásadní, aby dostávala platby za zboží nebo služby poskytnuté včas. Umožňuje společnosti udržovat úroveň likvidity. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. , což mu umožňuje platit okamžité výdaje a získat obecnou představu o tom, kdy může být schopen provádět větší nákupy.

2. Naplánujte budoucí náklady a naplánujte potenciální výdaje

Pro tento účel je také důležité průměrné období inkasního období - znalost toho, jak dlouho bude trvat, než přijmeme neuhrazené platby, pomůže společnosti připravit efektivní plán pokrytí nákladů a naplánování potenciálních výdajů na další růst.

Ze zřejmých důvodů platí, že čím menší je průměrná doba inkasa, tím lépe pro společnost. To znamená, že klientům společnosti zaplatí účet méně času. Dalším způsobem, jak se na to podívat, je, že nižší průměrná doba inkasa znamená, že společnost inkasuje platby rychleji.

Problém však je, že rychlé období inkasa může jednoduše znamenat, že společnost zavedla přísná platební pravidla. Pravidla mohou u některých klientů fungovat. Přísnější požadavky na sběr však mohou nakonec některé zákazníky odvrátit a poslat je hledat společnosti se stejným zbožím nebo službami. Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotná položka, která vychází z mírnějších platebních pravidel nebo lepších platebních možností.

Průměrný vzorec období inkasa

Pojďme si promluvit o tom, jak společnost vypočítává své průměrné období sběru. Průměrné období sběru se obecně počítá pro daný rok. Společnost musí vypočítat svůj průměrný zůstatek pohledávek za daný rok a vydělit jej celkovým čistým prodejem za daný rok. Vzorec vypadá takto:

Průměrné období inkasa - vzorec

Chcete-li lépe ukázat vzorec v akci, zvažte následující příklad. Řekněme, že společnost ABC zaznamenala roční zůstatek na pohledávkách ve výši 25 000 USD. Ve stejném roce společnost zaznamenala celkový čistý prodej 200 000 USD.

Prvním krokem k určení průměrného období inkasa společnosti je rozdělení 25 000 $ na 200 000 $. Kvocient tedy musí být vynásoben číslem 365, protože výpočtem je určeno průměrné období sběru pro daný rok. V našem příkladu vypadá výpočet průměrného období sběru takto:

(25 000/200 000) x 365 = 45,6

To znamená, že průměrná doba inkasa společnosti ABC za rok je přibližně 46 dní. Je to mírně vysoké, když uvážíte, že většina společností se snaží inkasovat platby do 30 dnů.

Pro společnost může její průměrná hodnota období sběru znamenat několik věcí. Může to znamenat, že společnost není tak efektivní, jaká musí být, když zůstává nad vymáháním pohledávek. Toto číslo však také může představovat, že společnost nabízí flexibilnější platební podmínky, pokud jde o neuhrazené platby.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Stárnutí pohledávek Stárnutí pohledávek Stárnutí pohledávek se týká nástroje pro správu, který používají účetní k vyhodnocení pohledávek společnosti a identifikaci existujících nesrovnalostí. Metoda stárnutí kategorizuje pohledávky na základě doby splatnosti faktury
  • Denní nevyřízené tržby Prodejní nevyřízené dny Prodejní nesplacené prodeje (DSO) představují průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho společnosti trvá, než inkasuje své pohledávky. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru.
  • Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třídy tržeb a příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které debetují pohledávky a výnosy z prodeje úvěrů, a debetní hotovost a pohledávky z kreditů
  • Období vypořádání Období vypořádání Datum vypořádání je termín používaný v odvětví cenných papírů k označení období mezi datem transakce, kdy je příkaz vypořádán

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found