Multiplikátor výdělků - přehled, vzorec a typy

Multiplikátor zisku nebo poměr cena / zisk je metoda používaná k porovnání aktuální ceny akcií společnosti s jejím ziskem na akcii (EPS) Earnings Per Share (EPS) Earnings per Share (EPS) is a key metric used used to určit podíl společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie.

Multiplikátor výdělků

Používá se jako oceňovací nástroj k porovnání ceny akcií společnosti s cenou podobných společností. Multiplikátor výdělků také ukazuje, kolik investor zaplatí za jeden dolar vydělaný společností.

Multiplikátor výdělků lze použít k posouzení finančního zdraví společnosti. Poměr ceny k výnosům několika společností lze porovnat při investičních rozhodnutích.

Multiplikátor výnosů vypočítá návratnost, kterou investor získá, proti investované částce. Cena akcií společnosti dále závisí na budoucí hodnotě společnosti vydávající akcie. Ukazuje také výkonnost společnosti ve srovnání s jejími průmyslovými protějšky.

souhrn

  • Multiplikátor výnosů porovnává aktuální cenu akcií společnosti s jejími výnosy na akcii.
  • Investoři mohou pomocí multiplikátoru zisků určit, jak drahá je cena akcií společnosti ve vztahu k jejímu zisku na akcii.
  • Investoři mohou použít multiplikátor zisků pro ocenění akcií firmy a porovnat je s protějšky z oboru nebo tržními indexy, jako je NASDAQ Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3000 běžných akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejvíce sledovaných indexů v.

Vzorec multiplikátoru výdělků

Multiplikátor výdělků lze vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Multiplikátor zisku nebo poměr P / E = cena za akcii / zisk za akcii

Kde:

  • Cena za akcii je převládající tržní cena Tržní cena Termín tržní cena označuje množství peněz za to, za co lze aktivum na trhu prodat. Tržní cena daného zboží je bodem konvergence akcií společnosti. Je to cena, za kterou se akcie společnosti obchodují na devizovém trhu.
  • Zisk z akcie je čistý zisk vydělaný společností na akcii nesplacenou na akciovém trhu.

Například cena akcií společnosti se nyní obchoduje za 100 USD za akcii a její výnosy za akcii jsou 10 USD. Multiplikátor výdělků bude 10 ($ 100 / $ 10).

Znamená to, že za jeden dolar vydělaný společností zaplatí investor 10 $. Investor zaplatí desetinásobek současné hodnoty společnosti. Bude muset porovnat hodnotu s průmyslovými protějšky, aby určil, zda je poměr ceny k výnosům vysoký nebo nízký.

Pokud je multiplikátor zisků společnosti vyšší než průměr v průmyslu, říkáme, že cena akcií společnosti je vysoká.

Důvody multiplikátorů vysokých a nízkých příjmů

Multiplikátor výdělků může být vysoký nebo nízký z následujících důvodů:

  • Když větší počet investorů projeví zájem o akcie společnosti, zvyšuje se cena akcií, což má za následek multiplikátor vyšších výnosů. V případě, že je cena akcie podhodnocena, je multiplikátor výnosů nízký.
  • Společnosti, které vykazují růst, mají tendenci vykazovat multiplikátor vysokých výnosů. Podobně společnosti s nízkým nebo negativním růstem vykazují multiplikátor nízkých příjmů.

Multiplikátory typů výdělků

Následují dva nejběžnější typy multiplikátorů výdělků:

Násobitel budoucích výdělků

Také se nazývá multiplikátor odhadovaných příjmů, používá se k porovnání současných příjmů s budoucími příjmy. Poskytuje jasný obraz o budoucích příjmech společnosti - za předpokladu, že nedojde ke změnám ani úpravám.

Společnosti však mohou buď nadhodnocovat, nebo podceňovat své výdělky, aby splnily očekávaný multiplikátor výdělků. Analytici trhu také přicházejí s odhady multiplikátorů výdělků, které se mohou velmi lišit od odhadů společnosti, což vede k nejasnostem.

Násobitel koncové výdělky

Závisí to na minulém výkonu společnosti, vzhledem k 12měsíčnímu období pro výpočty. Jedná se o nejčastěji používaný ukazatel ceny k výdělku, protože je založen na faktech za předpokladu, že vykázané výdělky jsou přesné.

Investoři upřednostňují multiplikátor výnosů z obchodování, protože jim často chybí důvěra v odhady předložené ostatními. Minulá výkonnost společnosti však nemusí vždy odrážet její budoucí výkonnost.

Pokud je multiplikátor budoucích příjmů nižší než multiplikátor koncových výnosů, znamená to, že analytici předpovídají zvýšení příjmů společnosti. Naopak, pokud je multiplikátor budoucích výnosů vyšší, analytici předpovídají pokles příjmů společnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Rozdělení akcií Rozdělení akcií Veřejně obchodované společnosti mají ve své společnosti určitý počet nesplacených akcií nebo akcií ve společnosti, které byly zakoupeny a vydány investorům. Rozdělení akcií je rozhodnutí společnosti zvýšit počet akcií v oběhu o specifikovaný násobek.
  • Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) je celková částka dividend připisovaná každé jednotlivé akcii společnosti v oběhu. Výpočet dividendy na akcii
  • Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům jsou informace poskytované vedením veřejně obchodované společnosti o jejích očekávaných budoucích výsledcích, včetně odhadů
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found