Základní bodová hodnota - přehled, výnosy dluhopisů a ceny

Hodnota základního bodu je měřítkem změny ceny dluhopisu, kterou lze připsat změně výnosu daného dluhopisu na jednotku. Jde tedy o měřítko cenové volatility cen dluhopisů na 0,01% nebo změnu výnosu o 1 bazický bod.

Základní bodová hodnota

Rychlé shrnutí

  • Hodnota bazického bodu dluhopisu je měřítkem cenové volatility cen dluhopisů na 0,01% nebo změnu výnosu o 1 bazický bod.
  • Výnosy dluhopisů a jejich ceny mají inverzní vztah. Faktory jako výnos do splatnosti, kupónová sazba a nominální hodnota ovlivňují vztah mezi výnosem a cenou dluhopisu.
  • Vyšší hodnota základního bodu znamená větší změnu ceny dluhopisu.

Co je Bond Yield?

Výnos dluhopisu lze definovat jako výnos realizovaný investorem při nákupu dluhopisu. Výnos zahrnuje výplaty kupónů po dobu platnosti dluhopisu, což je úrok splatný dlužníkem nebo emitentem dluhopisu.

Nominální hodnota Nominální hodnota Nominální hodnota je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. emitent musí splatit také dluhopis ke dni splatnosti. Výnos dluhopisu lze proto vypočítat vydělením celkových splátek kupónu nominální hodnotou dluhopisu.

Výnos do splatnosti (YTM)

Pouhé použití kupónových sazeb a nominální hodnoty je však neúplný výpočet celkového výnosu dluhopisu. Je to z důvodu finančního principu časové hodnoty peněz Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají více než stejnou částku peněz, kterou je třeba v budoucnu obdržet. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností, podle které je dnes 100 $ cennější než 100 $ v budoucnu.

Investováním určité částky peněz do dluhopisu se investor vzdává své likvidity (která je nutná ke spotřebě) a výnosů z alternativních investic, které by mohly být provedeny. 100 USD dnes lze rovnat současné hodnotě 100 USD zítra, která bude nižší.

Proto se počítá výnos dluhopisu do splatnosti. YTM je úroková sazba, za kterou se cena dluhopisu rovná upravené nebo současné hodnotě peněžních toků, u nichž se očekává, že budou generovány v budoucnu.

Vztah mezi výnosy dluhopisů a cenami dluhopisů

1. Povaha vztahu

Výnosy dluhopisů a jejich ceny mají inverzní vztah. To znamená, že když výnosy dluhopisů rostou, ceny dluhopisů klesají a naopak. Když výnosy dluhopisů rostou v důsledku klesajících úrokových sazeb, ceny dluhopisů klesají a naopak.

2. Faktory ovlivňující citlivost

Faktory, jako je výnos do splatnosti, kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. a nominální hodnota ovlivňují vztah mezi cenou a výnosem dluhopisu. Vyšší kupónová sazba poskytuje vyšší výnos, zatímco vyšší nominální hodnota poskytuje nižší výnos. Úvěrový rating dluhopisu nebo společnosti vydávající dluhopis také hraje roli při určování stupně citlivosti mezi nimi.

3. Vlastnosti hodnoty základního bodu

Vyšší hodnota základního bodu znamená větší změnu ceny dluhopisu v důsledku dané změny ve výnosu dluhopisu. Ovlivňuje nominální hodnotu dluhopisu splatnou dlužníkem věřiteli v době splatnosti. Proto vyšší hodnota základního bodu představuje větší riziko pro investora.

4. Výpočet

Matematický výraz pro výpočet hodnoty základního bodu je následující:

BPV = Výtěžek x 0,0001

5. Grafické znázornění

Cena dluhopisu vs. výnos dluhopisu

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Volatilita Volatilita Volatilita je měřítkem míry kolísání ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen
  • Výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found