Zisk proformy na akcii (EPS) - definice, vzorec, vysvětlení

Proforma zisk na akcii (EPS) je výpočet EPS za předpokladu fúze a akvizice Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady (M&A) a všechny finanční metriky a také počet akcií v oběhu, jsou aktualizovány tak, aby odrážely transakci. „Pro forma“ v latině znamená „kvůli formě“. V tomto případě se jedná o výpočet vzorce EPS zisk na akcii (EPS), což je finanční poměr, který vydělí čistý zisk dostupný běžným akcionářům průměrnými nevyřízenými akciemi za určité časové období. Vzorec EPS naznačuje schopnost společnosti vytvářet čistý zisk pro běžné akcionáře. „Kvůli formě“ v případě akvizice.

Základní EPS se počítá vydělením čistého zisku firmy Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. váženými akciemi v oběhu. Pro forma EPS na druhé straně přidává čistý příjem cílové firmy a jakékoli další synergie M&A Synergies M&A Synergies nastávají, když je hodnota sloučené společnosti vyšší než součet obou jednotlivých společností. 10 způsobů, jak odhadnout provozní synergie v dohodách o fúzích a akvizicích, je: 1) analyzovat počet zaměstnanců, 2) hledat způsoby, jak konsolidovat dodavatele, 3) vyhodnotit jakékoli úspory v ústředí nebo nájemném 4) odhadnout hodnotu ušetřenou sdílením nebo přírůstkovými úpravami v čitateli, zatímco přidávání nových akcií Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. vydané na základě akvizice jmenovateli.

zisk na akcii EPS

(Zdroj: Google Finance, Tesla)

Proforma zisk na akcii vzorec EPS:

Zde je vzorec pro zisk proformy na akcii:

Pro Forma EPS = (Čistý příjem nabyvatele + Čistý příjem cíle +/- „Přírůstkové úpravy“) / (Akcie nabyvatele v oběhu + vydané nové akcie)

Co znamená zisk společnosti Proforma na akcii v M&A

Proforma EPS se používá nabyvatelskou společností k určení finančního výsledku, který bude mít získáním cílové akvizice akcií. Při akvizici akcií jednotliví akcionáři prodají svůj podíl ve společnosti kupujícímu. Při prodeji akcií kupující předpokládá vlastnictví aktiv i pasiv - včetně potenciálních závazků z minulých akcí podniku. Kupující pouze vstoupí do kůže předchozího majitele nebo se spojí s cílem. To také umožňuje nabyvateli určit, zda tato transakce bude akreční nebo ředicí. Akreční ředění Akreční ředicí analýza je jednoduchý test používaný k určení, zda navrhovaná fúze nebo akvizice zvýší nebo sníží post-transakční EPS a způsobí pozitivní vliv na jejich EPS. Všimněte si, že se nedoporučuje jednoduše analyzovat akvizici nebo fúzi na základě EPS, protože existují situace, kdy se EPS může zvýšit, ale hodnota sloučené firmy je nižší než součet nabyvatele a cíle.

Co jsou to „přírůstkové úpravy“?

Jedná se o další hodnotové položky, které se vytvoří, když se tyto dvě firmy spojí, což má dopad na zisk proformy na akcii:

  • Přírůstkové výdaje na úroky po zdanění, které pocházejí z nového dluhového financování.
  • Synergie po zdanění (zisky z aktiv).
  • Náklady na odpisy a amortizaci po zdanění (odpisy).
  • Ztracené náklady příležitosti u hotovostních zůstatků, pokud jsou použity k financování akvizice.
  • „Uložené“ úrokové náklady po zdanění z likvidace dluhu cíle.
  • „Uložená“ preferovaná výplata dividend akcií z likvidace nebo konverze preferovaných akcií cíle.

Například výrobní společnost se spojuje s přepravní firmou. Díky tomuto sloučení může výrobní firma ušetřit na svých původních distribučních nákladech, které byly původně vyplaceny třetí straně. Protože nyní mohou využívat aktiva přepravy, realizují úspory po zdanění ve výši 50 milionů USD. Inkrementální úprava zde představuje synergii po zdanění vyplývající z úspor ve výši 50 milionů USD, které původně neexistovaly, když byly společnosti oddělené.

Příklad výpočtu zisku Proforma na akcii

Zde je jednoduchý příklad, jak vypočítat zisk proformy na akcii (EPS) v transakci fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady.

výdělky proformy

Zde je rozpis toho, co se děje v tabulce výše:

  1. Nabyvatel má celkový zisk 5 000 $ a akcie v oběhu 2 500, což má za následek zisk na akcii (EPS) 2,00 $.
  2. Získaná cílová společnost má celkové výdělky 2 000 $ (jejich počet nevyřízených akcií je irelevantní od doby, kdy byla získána).
  3. Ve sloupci „Upravit“ nabyvatel vydává 675 zpravodajských akcií a předává je cíli, aby akvizici dokončil.
  4. V důsledku transakce nedochází k žádným úpravám výdělků ani jedné společnosti (to je z důvodu zjednodušení, ale ve skutečnosti to tak může být).
  5. Sloupec Proforma vezme součet všech výnosů a vydělí jej součtem všech akcií v oběhu, aby získal proforma EPS 2,20 USD.
  6. Akrece (je-li kladná) a ředění (je-li záporná) je procentní změna v EPS po transakci ve srovnání s tím, co měl nabyvatel před transakcí.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Relevantnější zdroje

Doufáme, že to byl užitečný průvodce pro výpočet zisku proformy na akcii (EPS). Chcete-li neustále rozšiřovat své znalosti a dokončit svou snahu stát se světovým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být světovým finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a soft skills, tyto další zdroje mohou být užitečné:

  • Analýza dopadů fúzí a akvizic Analýza následků fúzí Analýza následků fúzí hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Složitost fúzí a akvizic Úvahy a důsledky fúzí a akvizic Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které vstupují do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví.
  • Průvodce procesem fúzí a akvizic Sloučení fúzí Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found