Nadbytečná aktiva - příklady a použití nadbytečných aktiv

Nadbytečná aktiva jsou aktiva, která generují příjmy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), představují částku zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu pro podnik nezohledňují, ale nejsou pro běžný provoz podniku nezbytné. Jednoduše řečeno, jedná se o aktiva, která jsou ve vlastnictví společnosti a která nepřispívají k hlavním činnostem a činnostem generujícím příjmy. Toky příjmů Toky příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady společnosti. Nadbytečná aktiva jsou také známá jako neprovozní aktiva.

„Redundantní“ možná není nejlepším pojmem k popisu těchto aktiv, protože se nejedná o typicky duplikovaná aktiva, ale spíše o „extra“ aktiva. Klíčovým bodem k zapamatování je, že se jedná o aktiva, která se nepoužívají jako součást běžných klíčových obchodních operací společnosti.

Nadbytečná aktiva

Při hodnocení společnosti jsou nadbytečná aktiva vyloučena z oceňování Finanční modelování a oceňování, aby se dosáhlo spravedlivé tržní ceny, která představuje skutečnou hodnotu podniku. Prodejce si může při prodeji podniku ponechat nadbytečná aktiva. Důvodem je, že aktiva nejsou přímo vyžadována pro poskytování produktů nebo služeb společnosti. Ačkoli jsou uznány jako aktiva, nemají pro podnik žádný zásadní provozní účel. Proto jsou pro kupujícího nedůležité a důležité pouze pro prodejce.

Příklady nadbytečných aktiv

Nadbytečná aktiva se nejčastěji vyskytují v soukromých podnicích. Důvodem je, že vlastníci mají svobodu nakupovat aktiva, která nejsou nezbytně nutná pro běžný provoz podniku. Příklady nadbytečných aktiv jsou následující:

Hmotný majetek nepoužívaný přímo v obchodních operacích

V průběhu své činnosti může podnik získat určité typy aktiv. Druhy aktiv. Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a usnadnění hladkého fungování společnosti. Mezi tato aktiva mohou patřit lodě, rekreační vozidla nebo letadla. Mohou je používat zaměstnanci společnosti buď při běžném provozu, nebo pro volnočasové aktivity. Odebrání aktiv z podniku nebude mít vliv na normální provoz podniku. Pokud se podnik nepoužívá, může jej pronajmout jiným podnikům a získat z toho příjem.

Nemovitost

Nemovitosti Nemovitosti Nemovitosti jsou nemovitosti, které se skládají z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k půdě, vylepšení a přírodní zdroje, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., Jsou nadbytečnými aktivy, pokud se společnost v rámci svých hlavních operací nezabývá nemovitostmi. Pokud podnik vlastní místa, která již nejsou v provozu, jsou budovy uznány jako neprovozní aktiva. Je to proto, že již nejsou nezbytné pro jeho normální provoz.

Budovy lze pronajmout jiným podnikům, aby přinesly neprovozní příjem. Naproti tomu, když realitní společnost vlastní své vlastní obytné a komerční budovy, jsou tato aktiva uznána jako provozní aktiva, protože jsou nezbytná pro fungování společnosti.

Obchodovatelné cenné papíry

Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. jsou považována za nadbytečná aktiva, pokud společnost nepůsobí v obchodovatelném odvětví cenných papírů. Proto společnost, která obchoduje s cennými papíry mimo své hlavní činnosti, z nich má neprovozní příjem.

Tato aktiva by měla být upravena při výpočtu reálné tržní hodnoty společnosti během fúze nebo akvizice. Cenné papíry jsou uznány jako provozní aktiva, pouze pokud společnost provádí obchodní činnost jako součást své hlavní činnosti.

Přebytek nepeněžního pracovního kapitálu

Pokud společnost zaznamenává nepeněžní provozní kapitál nad rámec toho, co společnost potřebuje k udržení výnosů, je klasifikována jako nadbytečné aktivum. Společnost nepotřebuje nadbytečný pracovní kapitál, například zásoby, aby mohla provádět své hlavní operace a generovat příjmy.

Prodejci by měli být při stanovení výše nepeněžního pracovního kapitálu, který je považován za nadbytečný, opatrní, protože nadhodnocování nebo podhodnocování čísla může ovlivnit skutečné ocenění společnosti. Prodejci mohou spolupracovat se zkušenými specialisty na oceňování. Business Valuation Specialist Business valuation odkazuje na proces stanovení skutečné hodnoty podniku. Majitelé spolupracují se specialistou na oceňování podniků, aby jim pomohli získat objektivní odhad hodnoty jejich podnikání. Vyžadují služby specialistů na oceňování podniků, aby určili reálnou hodnotu podniku, určili správnou částku, aniž by nepříznivě ovlivnili tržní hodnotu společnost.

Jak společnosti používají nadbytečná aktiva?

Hlavním důvodem, proč společnosti investují do neprovozních aktiv, je diverzifikace rizika. V obdobích finanční tísně, kdy výnosy nestačí na podporu podnikání, mohou neprovozní aktiva poskytovat další peněžní toky.

Výnosy z neprovozních aktiv mohou fungovat jako finanční záloha. Například distribuční společnost, která vlastní více skladů, může pronajmout některé ze svých skladů jiným společnostem. Vydělává tedy neprovozní příjmy, aby doplnil své hlavní výnosy.

Společnosti mohou také investovat do nadbytečných aktiv, jako je nemovitost Nemovitost Nemovitost je nemovitost, která se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva dávají vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., A hotelům jako způsob výdělku i po odprodeji podniku. Například pokud prodejce vlastní různé komerční budovy, které nejsou součástí činnosti společnosti, může je pronajímat i po prodeji podniku. V některých případech se kupující stane prvním nájemcem, pokud souhlasí s pokračováním provozování firmy v prostorách prodávajícího. Stejný případ platí i pro další neprovozní aktiva, jako jsou hotely a rekreační automobily.

Získání neprovozních aktiv může také poskytnout prostředek ke snížení provozních nákladů. Například společnost provádějící terénní úpravy může získat školku jako způsob snížení nákladů na zásobování.

Ocenění nadbytečných aktiv

Při hodnocení společnosti se s nepracujícími aktivy zachází odlišně od provozních aktiv, ale při výpočtu celkové hodnoty společnosti může být stále důležité. Typicky jsou taková aktiva vyloučena při výpočtu ziskovosti a čistého zisku Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. společnosti.

Nadbytečná aktiva by neměla být oceňována pomocí metody kapitalizace nebo diskontování. Místo toho by měly být oceněny jejich čistou realizovatelnou hodnotou po odečtení nákladů na distribuci a vyřazení. Získaná hodnota se přidá k provozní hodnotě společnosti, aby se získala podniková hodnota.

Při prodeji podniku prodejci obvykle z ocenění společnosti vyřadí nadbytečná aktiva. Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: analýza DCF, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkoupených transakcích a financích. .

Neprovozní příjem

Neprovozní příjem, známý také jako náhodný příjem, je příjem získaný z vedlejších operací společnosti. Některé z příjmů jsou odvozeny z neprovozních aktiv, zatímco jiné jsou získány z jiných zdrojů. Příklady neprovozních výnosů z neprovozních aktiv zahrnují příjmy z pronájmu nemovitostí a příjmy z ukončovaných aktiv. Typy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a podnikání.

Mezi další příjmy zařazené do neprovozních příjmů patří devizové výnosy, zisky z obchodovatelných cenných papírů, odpisy aktiv a výnosy z dividend.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení nadbytečných aktiv. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hodnota podniku Hodnota podniku, hodnota podniku, nebo celková hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.
  • Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru.
  • Provozní výnosy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), představují částku zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují
  • Realitní investiční svěřenecký fond (REIT) Provozní příjem Provozní příjem, označovaný také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), je částka zbývajícího výnosu po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found