Beyond Budgeting - Overview, Principles, and Techniques

Beyond Budgeting je myšlenka zrušení tradičních rozpočtových procesů, aby se nakonec zlepšila kontrola řízení nad organizací. Opuštěním tradičních rozpočtových procesů se společnost snaží vytvořit vysoce decentralizovaný organizační systém a adaptivní sadu řídících procesů.

Nad rámec rozpočtu

souhrn

  • Tradiční procesy rozpočtování mají spoustu vážných nedostatků.
  • Beyond Budgeting je myšlenka zrušení tradičních rozpočtových procesů za účelem zlepšení kontroly nad organizací.
  • Rámec Beyond Budgeting je postaven na šesti principech vedení a šesti principech procesů řízení.

Odůvodnění nad rámec rozpočtu

Důvodem rámce Beyond Budgeting je, že tradiční procesy rozpočtování mají řadu nedostatků. Mezi některé nedostatky patří následující:

  • Vypracování rozpočtu je časově náročné a nákladné.
  • Rozpočty se zřídka zaměřují na strategii společnosti.
  • Rozpočty obecně nestimulují vytváření hodnot.
  • Rozpočty mohou vytvářet překážky pro změny.
  • Rozpočty zvyšují centralizaci moci v organizaci.

Rozdělení nad rámec rozpočtu

Myšlenka Beyond Budgeting je stále relativně nová. Aktivní vývoj rámce začal v posledních 20 letech. Jeho vzestup je spojen s přechodem od tradičního byrokratického organizačního modelu k agilní obchodní struktuře. Agilní řízení projektů Agilní přístup k řízení projektů vznikl na počátku dvacátých let, kdy si vývojové týmy softwaru uvědomily, že nejsou schopny rychle a pružně dodávat.

Rámec Beyond Budgeting je v zásadě založen na myšlence agility podnikání. Zpočátku agilní podniky převládaly především mezi společnostmi zabývajícími se vývojem softwaru. Tyto společnosti zavedly agilní obchodní techniky, které se v extrémně konkurenčním prostředí rychle přizpůsobily a přizpůsobily neustále se měnícím cílům a požadavkům. V dnešní době podniky napříč různými průmyslovými odvětvími aktivně implementují agilní techniky, aby dodržovaly náročné megatrendy, jako je digitalizace, globalizace a mobilita.

Beyond Budgeting Institute je nezisková organizace, která vyvíjí a propaguje nad rámec rozpočtových zásad. Organizace je hostitelem každoročního kulatého stolu Beyond Budgeting Round Tables (BBRT), který podporuje organizace, aby se naučily principy BB. BBRT také podporuje sdílení informací a zkušeností s přijímáním těchto zásad.

Nad rámec rozpočtových zásad

Rámec Beyond Budgeting je založen na 12 principech. Podle institutu však zásady nejsou ani receptem, ani kontrolním seznamem pro správu. Principy slouží pouze jako vodítko pro společnosti a manažery, kteří jsou ochotni rámec přijmout.

Dva pilíře rámce Beyond Budgeting jsou decentralizované vedení a procesy adaptivního řízení. Každá dimenze rámce se skládá ze šesti principů, jak je znázorněno na obrázku níže:

Beyond Budgeting - PrinciplesZdroj

Kromě technik rozpočtování

Úplné zrušení tradičních rozpočtových procesů vyžaduje implementaci nových technik, které je nahradí. Rámec BB nespecifikuje přesné techniky, které jsou použitelné pro všechny společnosti.

Existují však některé techniky, které se v minulosti ukázaly jako účinné ve skutečných případech. Mezi tyto techniky patří následující:

  • Klouzavé předpovědi se vytvářejí spíše měsíčně nebo čtvrtletně než ročně.
  • Cíle společnosti jsou založeny na klíčových ukazatelích výkonu (KPI). Klíčové ukazatele výkonu (KPI). Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti.
  • Výkon manažerů společnosti se hodnotí spíše na základě externích měřítek než na základě jejich minulých výkonů.
  • Provozní manažeři jsou oprávněni reagovat na změny v obchodním prostředí a mohou dynamicky koordinovat své akce.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Byrokracie Byrokracie Systém udržování jednotné autority v rámci a napříč institucemi je známý jako byrokracie. Byrokracie v zásadě znamená vládnout úřadem.
  • Průvodce projektovým financováním Project Finance - Primer Project finance primer. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá
  • Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů označují metodu rozpočtování, kdy vyšší vedení připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připraví rozpočet na základě jeho cílů a poté jej předá vedoucím oddělení k implementaci.
  • Druhy finanční analýzy Druhy finanční analýzy Finanční analýza zahrnuje použití finančních údajů k vyhodnocení výkonnosti společnosti a doporučení, jak se může do budoucna zlepšit. Finanční analytici primárně provádějí svou práci v aplikaci Excel pomocí tabulky k analýze historických dat a vytváření projekcí Typy finanční analýzy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found