Odškodnění - právní dohoda, držení jiné strany bez úhony

Odškodnění je právní dohoda jedné strany, která stanoví, že druhá strana je bez úhony - nenese odpovědnost - za potenciální ztráty nebo škody. Je to podobné jako vzdání se odpovědnosti, ale obvykle je konkrétnější, vztahuje se pouze na konkrétní položky, okolnosti nebo situace nebo ve vztahu ke konkrétní smlouvě Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky a podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají dohodu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podniku nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu.

Black’s Law Dictionary definuje „odškodnění“ jako akt zakládající „povinnost strany A“ „napravit jakoukoli ztrátu, škodu nebo odpovědnost strany B.“ Základním pojmem odškodnění je pojem „udržení neškodnosti“ - prostřednictvím odškodnění strana A souhlasí s tím, že strana B bude bez viny v případě možné ztráty nebo poškození.

téma odškodnění - zasedací místnost

Odškodněním druhé strany první strana ve skutečnosti souhlasí s tím, že uhradí nebo nahradí případné ztráty nebo škody, které by mohly nastat. Jinými slovy, tím, že souhlasíte s tím, že NENÍ odpovědná odškodnění (strana, která dostává odškodnění nebo z toho má prospěch), odškodník (strana poskytující odškodnění) skutečně souhlasí s tím, že je odpovědný.

Jak funguje odškodnění

Odškodnění může být důležité při ochraně vás a / nebo vašeho podnikání před soudními spory Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomto nebo jiných možných finančních závazcích.

Předpokládejme například, že si najmete dodavatele nebo společnost na přestavbu, abyste přestavěli kancelář vaší společnosti. Vaše smlouva s předělávačem by obvykle měla obsahovat doložku o odškodnění, která vás chrání před událostmi, jako je ošuntělá práce ze strany předělávače, která později způsobí zranění někoho, když se na ně zhroutí zeď vaší kanceláře. V takovém případě byste měli být odškodněni za to, že musíte zaplatit zraněnému, protože jste neměli kontrolu nad kvalitou stavby. Místo toho bude dodavatel nebo přestavitel muset zaplatit jakoukoli náhradu škody přiznanou poškozenému.

Proč je odškodnění důležité

Odškodnění může být důležité pro obě strany uzavírající transakci nebo smluvní dohodu.

Pokud poskytujete náhradu, může být pro vaši možnost obchodovat s druhou stranou zásadní ustanovení o přiměřené ochraně před odpovědností. S odkazem na výše uvedený příklad, pokud jste v dané situaci byli dodavatelem, pokud nejste ochotni poskytnout odškodnění proti možné budoucí odpovědnosti, společnost, která se snaží o přestavbu své kanceláře, nemusí být ochotna vás najmout k provedení práce.

Pokud jste byli na druhé straně transakce, společnosti, která uzavřela smlouvu o přestavbě, aniž by vám přestavovatel poskytl odškodnění, můžete svou společnost vystavit nepřiměřenému finančnímu riziku.

Pro obě zúčastněné strany je důležité, aby jakákoli dohoda o odškodnění byla jasně uvedena a aby se vztahovala pouze na konkrétní a přiměřené okolnosti nebo situace. Doložky o odškodnění, které jsou příliš široké nebo obecné, mohou vést k problémům. Například společnost, která si pronajímá strojní zařízení, může chtít být odškodněna za to, že bude žalována, pokud je někdo zraněn při provozu strojního zařízení.

Bylo by však nepřiměřené poskytnout společnosti, která pronajímá plošné strojní zařízení, odškodnění za jakékoli právní kroky. Někdo, kdo si zařízení pronajímá, by si měl i nadále ponechat právo domoci se právní ochrany vůči pronajímateli, pokud například strojní zařízení neudělá to, co jej pronajímatel inzeroval jako způsobilý.

Odškodnění

Formy odškodnění

Odškodnění se může objevit v jedné z několika forem:

1. Ustanovení nebo doložka o odškodnění

Odškodnění se běžně objevuje ve formě doložky nebo ustanovení v právní smlouvě. Ustanovení o odškodnění ve smlouvě je velmi důležitým závazkem, protože odškodník se vzdává nebo se vzdává svého běžného práva podle zákona žalovat odškodněného za náhradu škody. Ustanovení o odškodnění jsou běžně specifická pro produkty nebo okolnosti a vztahují se pouze na jednu stranu v tom smyslu, že se odškodnění vzdává práva žalovat odškodnění, ale odškodnění se nezříká svého práva žalovat odškodnění.

2. Dohoda o odškodnění nebo smlouva

Dohoda o odškodnění se často objevuje ve formě smlouvy o podmínkách služby (TOS), kdy odškodník, který je obvykle zákazníkem odškodnění, souhlasí s tím, že nenese odpovědnost odškodného za jakoukoli škodu nebo ztrátu, která by mohla vzniknout v důsledku odškodnění pomocí zboží nebo služeb odškodněného. Pravděpodobně jste již viděli - a uzavřeli jste - řadu dohod o odškodnění, když jste byli požádáni, abyste souhlasili s TOS webových stránek společnosti, než budete mít přístup k jejich informacím, zboží nebo službám online.

3. Dopis o odškodnění

Dopis o odškodnění je navržen tak, aby poskytoval ochranu před možnými finančními ztrátami v důsledku toho, že jedna strana neplní všechna ustanovení smlouvy. Dopis, který často vydává ručitel třetí strany, jako je banka jednající jménem jedné strany dohody, uvádí, že v případě, že druhá smluvní strana nesplní některá smluvní ustanovení, pak první strana obdrží finanční náhradu jako náhradu za jejich ztrátu. Dopisy o odškodnění se někdy označují jako „odškodnění“.

Odškodnění vs. záruka

Ačkoli je podobné, odškodnění se liší od záruky. Odškodnění je zaměřeno na poskytnutí finanční ochrany, zejména proti možným soudním sporům. Zaměřuje se především na prevenci finančních ztrát.

Na rozdíl od toho je záruka pozitivnějším nebo proaktivnějším prvkem zajišťujícím smluvní plnění smluvní stranou - i když záruku poskytuje třetí strana.

Podívejme se na příklad, který vám může pomoci vidět rozdíl jasněji. Pokud například pro přípravu daně používáte softwarový program, společnost poskytující program vám také obvykle poskytne odškodnění za daňové pokuty, které vyplývají ze softwaru, který nesprávně vypočítává vaši daňovou povinnost. Kromě odškodnění za případnou ztrátu může softwarová společnost dále nabídnout záruku, že použitím softwaru získáte nárok na co nejvyšší zákonnou náhradu.

Vytvoření dobrého odškodnění

Doložky o odškodnění ve smlouvách se obecně shledaly vymahatelnými soudem. Některé soudy však omezily vymahatelnost v případech, kdy škoda nebo ztráta, která nastala, byla považována za nepřiměřeně extrémní nebo logicky nepředvídatelnou stranou, která by byla odpovědná za náhradu škody.

Ať už poskytujete nebo dostáváte odškodnění, měli byste vždy pečlivě prozkoumat doložky o odškodnění, abyste se ujistili, že rozumně řeší oprávněné obavy a obchodní rizika, ale že jsou také spravedlivé a nestranné vůči všem zúčastněným stranám.

Zjistit více

Doufáme, že se vám líbilo číst finanční vysvětlení odškodnění. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Následující finanční zdroje vám pomohou při dalším finančním vzdělávání:

  • Dopis o pohodě Dopis o pohodě Dopis o pohodlí je dokument o ujištění mateřské společnosti, který má ujistit dceřinou společnost o její vůli poskytnout finanční podporu.
  • Úvaha Úvaha Termín „protiplnění“ je pojem v anglickém právu, který se týká ceny zaplacené výměnou za splnění slibu. Jeho hlavní charakteristikou je, že slibovatel musí dát slib něčeho, co má hodnotu, a slibovaný musí dát něco hodnotného výměnou. Jednoduše řečeno, cokoli hodnotného, ​​co slibuje jedna strana druhé, lze považovat za protihodnotu.
  • Dohoda o bezpečném přístavu Bezpečný přístav Bezpečný přístav je ustanovení zákona nebo nařízení, které poskytuje ochranu před odpovědností nebo pokutou nebo snižuje odpovědnost, pokud jsou splněny určité podmínky.
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found