Funkce peněz - přehled, směnárna

Peníze plní v dnešní společnosti čtyři hlavní funkce. Slouží hlavně jako:

  1. Prostředek výměny
  2. Standard odložené platby
  3. Úložiště bohatství
  4. Míra hodnoty

Funkce peněz

Barterová ekonomika

Teoreticky jsou lidé obecně schopni vyměňovat si zboží a služby bez nutnosti peněžní transakce mezi zúčastněnými stranami. Zemědělec může například vyměnit 10 kilogramů. jablek na 10 litrů mléka s jiným farmářem.

Ekonomika založená na směnném obchodu Výměnný obchod je akt obchodování jednoho zboží nebo služby za jiný bez použití prostředku směny, jako jsou peníze. Výměnná ekonomika se od měnové liší různými způsoby. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že směna je vzájemná, což znamená, že by Fair Trade čelila několika omezením:

  • Každá ze stran zapojených do transakce by musela chtít to, co druhá strana nabízí. Dva zemědělci ve výše uvedeném příkladu by s tím měli souhlasit X kilogramy jablek stojí za to y litrů mléka a být ochoten je za takových podmínek vyměnit.
  • Vyměněné zboží a služby by měly být dělitelné. Pokud je zboží nedělitelné (například auto), vlastník by jej nemohl použít k nákupu jiného zboží a služeb nižší hodnoty.
  • Zboží, které si člověk může vyměnit, může podléhat rychlé zkáze, což znamená, že by ho měl jeho majitel vyměnit nebo použít dříve, než ztratí svou hodnotu. To znamená, že služby a mnoho druhů zboží by neumožňovalo uložení hodnoty s nimi spojené.
  • Vlády mohou nabídnout pobídky k omezení barteru, i když je to možné, protože to obecně snižuje daňové výnosy.

Jakmile pochopíme hranice barteru, můžeme snadno porozumět funkcím peněz v naší společnosti.

Peníze jako prostředek směny

Prostředkem směny je aktivum, které lze v transakci použít k výměně zboží a služeb. Zlato a jiné drahé kovy byly použity jako prostředek směny před samotnými penězi nebo vedle nich.

Ne každé aktivum lze použít jako prostředek směny. Aby bylo aktivum správným prostředkem směny, musí mít následující vlastnosti:

  1. Musí to být snadno přijatelné. Obecně platí, pokud má prostředek směny známou hodnotu. Lidé vědí, kolik má dolarová bankovka 100 dolarů, a mají alespoň představu o tom, co si může v daném okamžiku koupit.
  2. Musí to být snadno dělitelné. Dobré médium směny by mělo umožňovat malé transakce i velké transakce. Bankovky a mince jsou obecně k dispozici v různých nominálních hodnotách, aby umožňovaly transakce velké i malé hodnoty.
  3. Musí mít vysokou hodnotu vzhledem k jeho hmotnosti. Je to proto, že dobré médium směny by mělo být snadno přepravitelné. Bankovky a mince jsou lehké a snadno se nosí.
  4. Padělání musí být těžké. Pokud tomu tak není, bylo by obtížné zjistit jeho hodnotu s přiměřenou jistotou a v transakcích by nebyla přijata.

Peníze jako standard odložené platby

Výše uvedená funkce nějak souvisí s první, protože vytváří kredit a umožňuje v budoucnu vypořádat transakce. Aby byly standardem odložené platby, musí být peníze přijatelným způsobem oceňování a vyrovnání dluhu v budoucnu.

Peníze jako sklad bohatství

Vzhledem k tomu, že služby nelze ukládat a mnoho zboží podléhá rychlé zkáze, vyžaduje společnost efektivnější způsoby ukládání bohatství. Peníze lze snadno uložit, získat a použít později, a to přinejmenším v době nízké inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , je schopen udržet většinu své hodnoty.

Peníze jako měřítko hodnoty

Peníze lze použít jako univerzální účetní jednotku k měření hodnoty veškerého zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který se uvádí na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotným předmětem, který vzniká výměnou v ekonomice.

V ekonomice založené na penězích lze ceny označovat pouze pomocí jednoho měřítka hodnoty, což zjednodušuje transakce a porozumění lidem o tom, kolik zboží nebo služby stojí.

Naopak, v barterové ekonomice by ceny zboží nebo služby měly být stanoveny na základě všech ostatních vyrobených a vyměněných zboží nebo služeb.

Drahé kovy jako peníze

Zejména v minulosti bylo zlato a jiné drahé kovy úspěšně používány jako peníze v mnoha společnostech. Důvodem je následující:

  1. Byly dobrým prostředkem směny za transakce vypořádané okamžitě nebo v budoucnu, protože byla známa jejich hodnota, mohly být snadno dělitelné, bylo obtížné je padělat a měly vysokou hodnotu v poměru k jejich váze.
  2. Drahé kovy jsou považovány za dobrou zásobu bohatství, protože se nejedná o zboží podléhající rychlé zkáze. Jiní by však tvrdili, že jejich úspěch jako zásob bohatství závisel také na očekávání lidí. Očekává se od nich, že si udrží svoji hodnotu, protože ostatní si je budou i nadále vážit kvůli očekávání, že poptávka po předmětech, jako jsou šperky a ozdoby, bude i nadále silná.
  3. Byla to dobrá a jednoduchá měřítka hodnoty. K měření ceny zboží a služeb mohl kdokoli snadno použít gramy nebo unce zlata.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Definice peněz Definice peněz Definice peněz se liší podle země, ale obecně zahrnují alespoň opatření pro úzké peníze a jednu pro široké peníze. Peníze jsou prostředkem směny
  • Měna Měna Měna označuje peníze, které se v ekonomice používají jako prostředek směny za zboží a služby. Před zavedením konceptu měny byly zboží a služby vyměňovány za jiné zboží a služby v rámci barterového systému.
  • Papírová ekonomika Papírová ekonomika Papírová ekonomika neboli finanční ekonomika označuje část ekonomiky, která je tvořena nereálnými nebo finančními proměnnými. Všechny transakce a činnosti v papírové ekonomice probíhají na papíře, tj. Nedochází k výměně skutečného zboží a služeb.
  • Virtuální měna Virtuální měna Virtuální měna je typ neregulované digitální měny. Nevydává ani nekontroluje centrální banku. Mezi příklady virtuálních měn patří bitcoiny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found