Sestavení výnosové křivky - přehled, jak to funguje, výhody

Rolování výnosové křivky je, když investoři prodávají dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. před datem jejich splatnosti, aby bylo dosaženo vyššího zisku. Jedná se o strategii s pevným výnosem, kterou investoři používají v prostředí s nízkou úrokovou sazbou. Název této strategie je založen na skutečnosti, že investoři prodávají dluhopisy, když je výnos Výnos definován jako výnos pouze z příjmu investice (vylučuje kapitálové zisky) vypočítaný z dividend, kupónů nebo čistého výdělku a vydělením hodnoty investice. Vyjádřeno jako roční procento, výnos říká investorům, kolik příjmu každý rok vydělají v poměru k ceně jejich investice. jsem nižší.

Postupné snižování výnosové křivky ilustrace koupit prodat kostky.

souhrn

  • Sestupování výnosové křivky je strategie s pevným výnosem, kdy investoři prodávají dluhopisy před splatností
  • Tato strategie poskytuje investorům vyšší přírůstkový příjem, aniž by zvyšovala expozici vůči úrokovému riziku
  • Snížení výnosové křivky není vhodná strategie, když je výnosová křivka obrácená

Jak funguje strategie snižování výnosové křivky?

Strategie postupného snižování výnosové křivky si klade za cíl pomoci investorům získat vysoký výnos a zároveň omezit jakoukoli ztrátu jistiny. Toho je dosaženo rolováním výnosové křivky - jinými slovy prodejem dluhopisu poté, co byl držen pouze několik let a dostatečně před datem splatnosti. Strategie funguje, protože výnos a cena dluhopisů se pohybují opačným směrem. Jak výnos klesá, cena roste.

Představte si 10letý státní dluhopis Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from a few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. zbývá pět let do splatnosti. Výnos dluhopisu je nyní nižší ve srovnání s výnosem před pěti lety. Je to proto, že dlouhodobějším dluhopisům jsou dány vyšší výnosy z důvodu vyššího rizika. Dluhopis má nyní nižší výnos a nižší diskontní sazbu.

Vzhledem k povaze dluhopisů je nyní cena dluhopisu vyšší, než byla dříve. Strategie také omezuje potenciální ztrátu na jistině, protože investoři prodávají dluhopis brzy, takže jsou vystaveni menšímu riziku úvěrového rizika. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky. jakékoli finanční smlouvy, zejména,.

Jaké jsou výhody postupného snižování výnosové křivky?

Nákupem dlouhodobějšího dluhopisu získávají investoři vyšší výnosy ze své investice. Znamená to vyšší příjem z kupónů Kupónový dluhopis Kupónový dluhopis je typem dluhopisu, který zahrnuje připojené kupóny a platí během jeho životnosti pravidelné (obvykle roční nebo pololetní) splátky úroků a jejich nominální hodnota v době splatnosti. Tyto dluhopisy přicházejí s kupónovou sazbou, která se vztahuje k výnosu dluhopisu k datu vydání. nebo když je dluhopis prodán. Další výhodou je, že postupné snižování výnosové křivky poskytuje investorům více možností.

Například pokud chce investor investovat své peníze po dobu pěti let, může si buď koupit pětiletý dluhopis, nebo koupit dlouhodobější dluhopis a po pěti letech jej prodat. Nákupem dlouhodobějšího dluhopisu by měli prospěch z vyššího přírůstkového příjmu. Rovněž by získali z prodeje dluhopisu při zachování investičního horizontu na pět let.

Kdy je nejlepší čas pro tuto strategii?

Sestavení výnosové křivky je nejvhodnější v prostředí s nízkými úrokovými sazbami, kdy sazba roste nebo se očekává její růst. Jak úroková sazba stoupá, dluhopisy ztrácejí na hodnotě. Jedná se o úrokové riziko Úrokové riziko s pevným výnosem Úrokové riziko s pevným výnosem je riziko ztráty hodnoty aktiva s pevným výnosem v důsledku změny úrokových sazeb. Jelikož dluhopisy a úrokové sazby mají inverzní vztah, s růstem úrokových sazeb klesá hodnota / cena dluhopisů. Úrokové riziko lze měřit přístupem úplného ocenění nebo přístupem durace / konvexity. a ovlivňuje dluhopisy s delší splatností. Pokud se očekává zvýšení úrokových sazeb, pak budou mít investoři tendenci držet se krátkodobých dluhopisů, protože ty jsou méně náchylné k úrokovému riziku.

Tímto způsobem však investoři omezují svůj návrat na nižší výnosy. Je to tehdy, když se z výnosové křivky stane výnosná. Investoři si mohou koupit dlouhodobé dluhopisy a těžit z vyššího výnosu. Ale protože plánují prodej před splatností, jejich úrokové riziko není tak vysoké.

Kdy tuto strategii nepoužívat

Sestupování výnosové křivky není vhodné, pokud je výnosová křivka obrácená Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka často naznačuje náskok k recesi nebo ekonomickému zpomalení. Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy) a dobou do splatnosti. nebo pokud je dluhopisem prémiový dluhopis. Křivka obráceného výnosu je situace, kdy výnosy dluhopisu s kratší dobou trvání jsou vyšší než výnosy dluhopisu s delší durací. Investor, který chce investovat pouze pět let, tedy nemá žádnou motivaci k nákupu desetiletého dluhopisu, protože nedostane vyšší výnosy.

Dalším důvodem, proč tuto strategii nepoužívat, je to, že se dluhopis prodává za prémii. Hodnota prémiového dluhopisu se postupem času snižuje. Investor tedy nebude schopen vrátit výnosovou křivku a prodat dluhopis za více, než za co zaplatil.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Základní kurz s pevným příjmem
  • Kupónový dluhopis Kupónový dluhopis Kuponový dluhopis je typ dluhopisu, který zahrnuje připojené kupóny a platí během jeho životnosti pravidelné (obvykle roční nebo pololetní) splátky úroků a jejich nominální hodnota v době splatnosti. Tyto dluhopisy přicházejí s kupónovou sazbou, která se vztahuje k výnosu dluhopisu k datu vydání.
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • Lafferova křivka Lafferova křivka Lafferova křivka je teoretické vysvětlení vztahu mezi daňovými sazbami stanovenými vládou a daňovými příjmy vybíranými při této daňové sazbě. Zavedl jej americký ekonom na straně nabídky Arthur Laffer.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found