Analýza komerčního úvěru - Ovedrview, jak to funguje, 5 C

Komerční úvěrová analýza je hodnocení schopnosti společnosti plnit své finanční závazky. Cílem analýzy je určit úroveň rizika spojeného s účetní jednotkou. Například když společnost vydává dluhopisy, může investor analyzovat auditovanou účetní závěrku Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrka byla auditována registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditovaná účetní závěrka pomáhá osobám s rozhodovací pravomocí emitenta určit riziko selhání. Banky rovněž kontrolují finanční výkazy potenciálních dlužníků, aby určily jejich schopnost včas splácet jistinu a úroky.

Analýza komerčního úvěru

Po ukončení hodnocení se získá hodnocení rizika. Provádí se to odhadem rizika dlužníka v selhání. Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení úvěru a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. při dané úrovni spolehlivosti a výši ztráty, kterou věřitel utrpí v případě selhání. Hodnocení rizika určuje, zda věřitel poskytne dlužníkovi úvěr, a pokud ano, výše úvěru, který má být poskytnut.

souhrn

  • Komerční úvěrová analýza se týká hodnocení schopnosti společnosti dostát svým dluhovým závazkům.
  • Úvěrová analýza přiřazuje účetní jednotce hodnocení rizika na základě úrovně rizika selhání účetní jednotky a odhadované výše ztrát, které věřitel v případě selhání utrpí.
  • Věřitel vyhodnotí podnik, aby zjistil, zda generuje odpovídající peněžní toky ke splnění dluhové služby, tj. Splátky jistiny a úroků.

Jak funguje komerční úvěrová analýza

Při provádění úvěrové analýzy mohou investoři, banky a analytici používat různé nástroje, jako je poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza se týká analýzy různých finančních informací v účetní závěrce podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost. , analýza peněžních toků a analýza trendů k určení rizika selhání společnosti. Někdy mohou kreditní analytici provést kontrolu poskytnutého kolaterálu, úvěrové historie a schopností vedení. Analytici se snaží předpovědět pravděpodobnost, že dlužník neplní své finanční závazky, a úroveň ztrát, které věřitel utrpí v případě selhání.

Když banka posuzuje žádost o půjčku, hlavní důraz bude kladen na peněžní toky generované dlužníkem. Hlavním poměrem používaným k měření schopnosti splácet dlužníka je poměr pokrytí dluhové služby (DSCR). Poměr krytí dluhové služby (Ratio Coverage Ratio). , včetně splácení jistiny a úroků z krátkodobého i dlouhodobého dluhu. . DSCR se získá dělením celkových peněžních toků účetní jednotky dluhovou službou (roční splátky úroků a jistiny). Poměr pokrytí dluhové služby lze vyjádřit jako minimální poměr, pod nímž věřitel nepřijme poskytnutí úvěru.

DSCR menší než jedna znamená, že peněžní tok účetní jednotky je záporný a generovaný peněžní tok nestačí k pokrytí splátek dluhu. DSCR jednoho znamená, že účetní jednotka vytváří dostatek příjmů na pokrytí splátek dluhu. Upřednostňuje se DSCR 1,5, což znamená, že účetní jednotka generuje dostatek peněžních toků k úhradě všech splátek dluhu a dalších 50% peněžních toků nad rámec toho, co je požadováno ke splácení jejího dluhu.

5 C komerčních úvěrových analýz

5 C kreditní analýzy je základní rámec, který vede věřitele při hodnocení úvěruschopnosti dlužníka. 5 C je následující:

1. Znak

Charakter je důležitým prvkem úvěrové analýzy a zkoumá reputaci dlužníka při placení dluhů. Věřitel má zájem o půjčování lidem, kteří jsou odpovědní, a musí si být jisti, že mají správné zkušenosti, vzdělání a průmyslové znalosti pro provozování podnikání.

Věřitel navíc hodnotí charakter dlužníka na základě jeho pověření, pověsti, interakce s ostatními lidmi a úvěrové historie. Zkontroluje úvěrovou zprávu dlužníka, aby zjistil, kolik si v minulosti vypůjčil a zda úvěr zaplatil včas. Většina věřitelů má základní kreditní skóre, které musí žadatelé o půjčku splnit, aby získali nárok na konkrétní typ úvěru.

2. Kapacita

Capacity hodnotí schopnost dlužníka splácet úvěr pomocí peněžních toků generovaných podnikem. Věřitel chce záruku, že podnik generuje dostatek peněžních toků, aby mohl v plné výši splácet jistinu a úroky.

Věřitel posoudí kapacitu dlužníka na základě výpisů z peněžních toků, kreditních skóre a historie plateb současných půjček a výdajů. Vypočítá, jak mají splátky probíhat, načasování splátek, aktuální peněžní toky a pravděpodobnost, že dlužník úspěšně splácí.

3. Kapitál

Kapitál je částka peněz, kterou vlastník firmy nebo výkonný tým investoval do podnikání. Věřitelé jsou ochotni poskytnout úvěr dlužníkům, kteří do podnikání investovali své vlastní peníze, což slouží jako důkaz závazku dlužníka k podnikání.

Dlužníkům s velkým kapitálovým vkladem v podnikání je snazší získat schválení půjčky, protože představují nižší riziko selhání. Například při koupi domu může dlužník, který složil zálohu ve výši přibližně 20% hodnoty domu, získat lepší sazby a podmínky hypotéky.

4. Zajištění

Zajištění je záruka, kterou dlužník poskytuje jako záruku za půjčku, a slouží jako záloha v případě, že dlužník úvěr nesplní. Nejčastěji je zárukou poskytnutou na půjčku aktivum, které si dlužník půjčuje na financování. Například domov zajišťuje kolaterál pro hypotéky a půjčky na automobily jsou zajištěny vozidly. Zajištěním může být také inventář pro obchod, nemovitý majetek, vybavení továrny a provozní kapitál.

5. Podmínky

Stav půjčky se týká účelu půjčky i podmínek podnikání. Účelem půjčky může být nákup továrního vybavení, financování rozvoje nemovitostí nebo poskytnutí pracovního kapitálu. Půjčky na konkrétní účel se schvalují snáze než podpisové půjčky, které lze použít k jakémukoli účelu.

Věřitel také bere v úvahu stav prostředí, ve kterém podniká. Podmínky mohou být stav ekonomiky, trendy v odvětví, konkurence atd. A to, jak mohou tyto faktory ovlivnit schopnost dlužníka splácet úvěr.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Pracovní místa pro kreditní analýzu Pracovní místa pro kreditní analytiky Pracovní pozice pro kreditní analytiky zahrnují širokou škálu pozic. Obecně je úvěrový analytik odpovědný za pomoc věřiteli nebo jiné finanční instituci -
  • Analýza úvěrového rizika Analýza úvěrového rizika Analýzu úvěrového rizika lze považovat za rozšíření procesu přidělování úvěrů. Poté, co jednotlivec nebo podnik požádá banku nebo finanční instituci o půjčku, půjčující instituce analyzuje potenciální přínosy a náklady spojené s půjčkou.
  • Míra kriminality Míra kriminality Míra kriminality se týká procenta úvěrů po splatnosti. Udává kvalitu úvěrového portfolia společnosti nebo úvěrového portfolia banky.
  • Analýza půjčky Analýza půjčky Analýza půjčky je metoda hodnocení, která určuje, zda jsou půjčky poskytovány za reálných podmínek a zda potenciální dlužníci mohou a jsou ochotni půjčku splatit. Kontroluje způsobilost potenciálního dlužníka podle kritérií stanovených pro půjčování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found