Přírůstkové rozpočtování - přehled, výhody, nevýhody

Přírůstkové rozpočtování je typ procesu rozpočtování, který je založen na myšlence, že nový rozpočet lze nejlépe vytvořit pouze provedením několika okrajových změn v současném rozpočtu. Jinými slovy, s přírůstkovým rozpočtováním se aktuální rozpočet používá jako základ, ke kterému se přidávají nebo odečítají přírůstkové předpoklady od základních částek k určení nových částek rozpočtu. Mezi všemi metodami rozpočtování Typy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) založené na činnostech, (3) hodnotové návrhy a (4) nulové. Inkrementální rozpočtování je obecně považováno za nejkonzervativnější přístup.

Přírůstkové rozpočtování

Všimněte si, že neexistuje žádný standardní vzorec pro určení příslušných marginálních změn v procesu rozpočtování. Mezní změny se obvykle určují pomocí určitých předpokladů, které vycházejí z předchozího rozpočtu a výdajů.

Výhody přírůstkového rozpočtování

Přírůstkové rozpočtování může být pro společnosti lákavé z mnoha důvodů, včetně:

1. Jednoduchost

Inkrementální rozpočtování je nejjednodušší rozpočtový přístup. Jelikož k promítnutí budoucího rozpočtu využívá rozpočet na aktuální období, nevyžaduje složité výpočty. Top 8 Finanční kalkulačky Finanční kalkulačky jsou typem elektronických kalkulaček používaných při výpočtu finančních funkcí, které běžné kalkulačky nezvládají. Některé z . V metodě rozpočtování je také vyžadováno pouze několik předpokladů. A konečně, jednoduchost této metody umožňuje vedení společnosti ušetřit čas na rozpočtovém procesu.

2. Konzistence a provozní stabilita

Závislost na číslech z rozpočtů předchozích období zajišťuje, že rozpočty zůstanou v průběhu času poměrně konzistentní a relativně stabilní.

3. Stabilita financování

Přírůstkové rozpočtování může také pomoci zajistit, že financování zůstane v průběhu času stabilní, protože náklady se relativně snadno projektují. To může být užitečné pro společnosti s projekty Řízení projektů Řízení projektů je navrženo tak, aby produkovalo konečný produkt, který bude mít dopad na organizaci. To je místo, kde znalosti, dovednosti, zkušenosti a to vyžaduje financování na několik let.

4. Snižuje vnitřní soupeření

Inkrementální rozpočtování obecně alokuje stejné přírůstkové změny rozpočtu z jednoho roku na druhý. Oddělení v rámci společnosti tak nejsou nucena do pozice vzájemné konkurence o získání větší části rozpočtu.

Nevýhody

Navzdory své jednoduchosti a konzistenci je přírůstkové rozpočtování často kritizováno za řadu základních nedostatků. Primární potenciální nevýhody takové rozpočtové metody jsou následující:

1. Podporuje zbytečné výdaje

Přírůstkové rozpočtování může mít za následek zbytečné výdaje společnosti. Důvodem je to, že oddělení ve společnosti mají obvykle tendenci utrácet všechny peníze, které jim byly přiděleny v rozpočtu, jeden rok, aby v příštím rozpočtovém období získaly větší částku peněz. Přírůstkové rozpočtování zaujímá pozici, kdy každý rok zvyšuje každou část rozpočtu o určitou částku. Některá oddělení však ve skutečnosti nemusí každý rok potřebovat více peněz - ale stejně jim bude přiděleno zvýšení, jednoduše proto, že tak funguje rozpočtový proces. Tímto způsobem může být proces sestavování rozpočtu nehospodárný a méně než optimálně efektivní.

2. odrazuje od inovací

Tento typ rozpočtování může odrazovat od produkce inovativních nápadů a růstu. Jelikož nové rozpočty vycházejí z údajů z předchozích rozpočtů, je zde malý prostor pro financování zcela nových nápadů nebo činností. Proces rozpočtování tak odrazuje od implementace nových nápadů a podporuje konzervativní podnikatelské prostředí.

3. Nezohledňuje změny a vnější faktory

Klíčovým předpokladem přírůstkových rozpočtů je stálá stabilita činnosti společnosti. Rozpočty proto obvykle nereagují na potenciální změny, které mohou vyplynout z nepředvídaných okolností nebo některých neočekávaných faktorů.

4. Chybí pobídka pro komplexní kontrolu

Stabilita přírůstkových rozpočtů neposkytuje vedení společnosti žádné podněty k přezkoumávání jejích rozpočtů za účelem realizace úspor výdajů. Nedostatek procesu kontroly činí rozpočty zranitelnými vůči plýtvání, nedostatečným předpokladům a chybám.

Sečteno a podtrženo

Jednoduchost a konzistence jsou hlavními výhodami přírůstkového rozpočtování. Tato technika rozpočtování však může z dlouhodobého hlediska vést k nepříznivým účinkům (jak je uvedeno výše).

Konzervativnost této rozpočtové metody, stejně jako její nepružnost a výsledná neschopnost přizpůsobit se vnitřním a vnějším změnám, ukládají společnostem působícím v dnešním rychle se rozvíjejícím obchodním prostředí potenciálně problematická omezení.

Obecně platí, že přírůstkové rozpočtování se nejlépe uplatní, pouze pokud jste si jisti, že rozpočty společnosti zůstanou dlouhodobě stabilní, pouze s minimálními změnami. V ostatních případech se doporučuje použít sofistikovanější techniky rozpočtování.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Držitel rozpočtu Držitel rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za zajištění dodržování rozpočtu, je známá jako držitel rozpočtu. Držiteli rozpočtu jsou obvykle manažeři a provozní ředitelé společností, kteří mají za úkol vlastníky / akcionáři nebo představenstvo zajistit, aby společnost dodržovala svůj rozpočet
  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Imposed Budgeting Imposed Budgeting Imposed Budgeting, also known as top-down budgeting, is the process where the top management of a company připraví rozpočet a poté jej uloží manažerům na nižší úrovni k implementaci. Začíná to nahoře, kde rozpočet připravuje vrcholový management
  • Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování (ZBB) je technika rozpočtování, která přiděluje financování spíše na základě efektivity a nutnosti než na základě historie rozpočtu. Řízení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found