Rovnoměrný index - definice, výhody a nevýhody

Rovnoměrně vážený index je index na akciovém trhu - skládá se ze skupiny veřejně obchodovaných společností Soukromá vs. veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že akcie veřejné společnosti jsou obchodovány na burze cenných papírů, zatímco soukromá akcie společnosti nejsou. - která investuje stejné množství peněz do akcií každé společnosti, která tvoří index. Výkon akcií každé společnosti má tedy stejnou důležitost při určování celkové hodnoty indexu.

Rovnoměrně vážený index vs vážená tržní kapitalizace

Rovnoměrně vážený index vs. index vážený kapitalizací

Standardem ve světě akciových investic jsou indexy, které dávají váhu investicím založeným na tržní kapitalizaci. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností každé společnosti obsažené v indexu.

Indexový fond vážený tržní kapitalizací investuje více do určitých společností než do jiných. Bez ohledu na celkový rozsah společností, které index představuje - malé, střední a velké společnosti - je index skládán ve prospěch největších společností v indexu.

Na příkladu indexu S&P 500 tvoří většinu hodnoty indexu pouze deset nejlepších společností, které tvoří index. Z této skutečnosti lze snadno vidět, že vážení indexu má velký rozdíl v jeho vypočtené hodnotě a že stejně vážený index se bude podstatně lišit od tradičního indexu váženého tržní kapitalizací.

Hodnota a hybnost jako tvůrci rozdílů v indexech

Někteří analytici trhu říkali, že stejně vážené indexy jsou založeny na hodnotě a vážené indexy tržní kapitalizace jsou poháněny hybností. Index se stejnou váhou ve všech společnostech musí nakupovat a prodávat, protože akcie společností se zvyšují a snižují na hodnotě, obnovení rovnováhy nákupem více akcií společnosti s klesající cenou akcií a odprodejem akcií, když společnost vidí růst ceny akcií.

Tímto způsobem lze tržní přístup rovnoměrně váženého indexu považovat za protikladný, kdy se prodávají akcie populární společnosti A při nákupu akcií společnosti B.

Tvorba indexu váženého tržním stropem je naproti tomu dána do značné míry dynamikou ceny akcií. Když se ceny akcií pro společnost zvýší, index si akcie ponechá a automaticky přidělí větší váhu společnosti v rámci indexu.

Fond obchodující s indexem přenese další hotovost do takových společností, protože do nich investuje více investorů. Inverzní platí také. Pokud cena akcií společnosti poklesne, přidělí index méně peněz na akcie společnosti a připisuje jí menší váhu v rámci indexu.

Rovnoměrně vážené indexy a síla malého podnikání

Rovnoměrně vážené indexy ve skutečnosti upřednostňují menší společnosti, protože podle nich mají stejnou důležitost jako velké společnosti. Odstraňují zkreslení tržní kapitalizace, což dává stejnou šanci každé společnosti v indexu. To znamená, že i ta nejmenší společnost vyvíjí větší sílu v rovnoměrně váženém indexu, než by měla v jedné vážené podle tržní kapitalizace.

Výhody fondů s rovnocenným indexem

Rovnocenný indexový fond má výhody i nevýhody ve srovnání s indexovým fondem váženým podle tržní kapitalizace. Některé z hlavních výhod a nevýhod fondu s rovnocenným indexem jsou následující:

  • Rovnocenné indexy jsou diverzifikovanější než indexy vážené tržní kapitalizací Index vážený kapitalizací Index vážený kapitalizací (cap-weighted index, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k jeho celkovému Tržní kapitalizace. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací. , a proto může nést menší riziko
  • Rovnoměrně vážené fondy se zaměřují na hodnotové investování Investování do cenných papírů: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se běžně známá „hodnotová investice“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod. vychystávání zásob. , což mnozí analytici trhu a investoři považují za vynikající investiční strategii

Nevýhody fondů s rovnocenným indexem

  • Rovnoměrně vážené indexy mají vyšší míru obratu portfolia, což znamená vyšší celkové transakční náklady a které mohou také vést k méně příznivému daňovému zacházení
  • Jsou náchylnější k náhlým, nestálým poklesům hodnoty během fáze medvědího trhu (Naproti tomu fondy vážené tržní kapitalizací, které jsou více investovány do společností s velkými tržními kapitalizacemi, budou na trzích s medvědy pravděpodobně stabilnější).

Rovnocenné indexy poskytují důležitý alternativní výpočet celkové hodnoty trhu. Pro investory volba, zda investovat do fondu, který používá index se stejnou váhou nebo index vážený podle tržní kapitalizace, jednoduše závisí na tom, jaký druh indexu, o kterém se domnívají, bude s největší pravděpodobností vykazovat nejvyšší návratnost investic (ROI). Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic. .

Od roku 2009 do roku 2018 verze indexu S&P 500 se stejným váženým indexem trvale překonávala standardní index vážený na trhu. Rovnoměrně vážený index indexu NASDAQ-100 však ve stejném časovém období nedosahoval dobrých výsledků ve srovnání s indexem NASDAQ-100 váženým na trhu. Neexistuje tedy jasná nebo snadná odpověď na otázku: „Co je lepší, indexově vážený indexový fond s tržní kapitalizací nebo indexově vyvážený fond se stejnou váhou?“

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných akciové indexy
  • FTSE indexy FTSE indexy FTSE indexy odkazují na několik hlavních indexů akciových trhů ve Velké Británii. Indexy poskytují analytikům trhu a investorům měřítko pro sledování celkového akciového trhu. Konkrétně indexy FTSE (Financial Times Stock Exchange) představují akcie obchodované na Londýnské burze cenných papírů (LSE). Odrážejí výkonnost britských akcií
  • NASDAQ Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 běžných akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejvíce sledovaných indexů v
  • Index Nikkei Index Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 nejlepších japonských společností kótovaných na tokijské burze.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found