Trvalé / dočasné rozdíly, které se vyskytují v daňovém účetnictví

Jak je popsáno v přehledu Finance daně z příjmu Účetnictví pro daně z příjmu Daně z příjmu a jeho účetnictví je klíčovou oblastí podnikového financování. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. „Rozdíl v účtování daní mezi účetní závěrkou a daňovým přiznáním vytváří trvalý a dočasný rozdíl v daňových nákladech ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období . Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. . Finanční výkazy vycházejí z daňových výdajů, ale skutečná splatná daň bude pocházet z daňového přiznání. Tato příručka prozkoumá dopad těchto trvalých a dočasných rozdílů v daňovém účetnictví.

Daňové účetnictví trvalé dočasné rozdíly

Co je trvalý rozdíl v daňových výdajích?

Trvalý rozdíl je rozdíl mezi daňovým výdajem a splatnou daní způsobený položkou, která se časem nevrací. Jinými slovy, nikdy se neodstraní rozdíl mezi finančním účetnictvím a daňovým účetnictvím. Příkladem trvalého rozdílu je společnost, která má pokutu. Daňové kódy zřídka někdy umožňují odpočet v případě pokuty, ale pokuty se často odečítají z výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. v účetnictví.

Trvalý rozdíl způsobí rozdíl mezi zákonnou sazbou daně a efektivní sazbou daně. Vzhledem k tomu, že trvalý rozdíl nebude nikdy odstraněn, tento daňový rozdíl negeneruje odložené daně, jako v případě dočasných rozdílů.

Co je dočasný rozdíl v daňových výdajích?

Dočasné rozdíly jsou rozdíly mezi knižním příjmem před zdaněním Zisk před zdaněním (EBT) Zisk před zdaněním (EBT) se zjistí odečtením všech příslušných provozních nákladů a úrokových nákladů od výnosů z prodeje. Zisk před zdaněním se používá k analýze ziskovosti společnosti bez dopadu jejího daňového režimu. Díky tomu jsou společnosti v různých státech nebo zemích snáze srovnatelné a zdanitelné příjmy, které se nakonec obrátí nebo budou odstraněny. Jinými slovy, transakce, které vytvářejí dočasné rozdíly, jsou uznávány jak finančním účetnictvím, tak i účetnictvím pro daňové účely. Účetnictví Veřejné účetní firmy se skládají z účetních, jejichž úkolem je sloužit podnikům, jednotlivcům, vládám a neziskovým organizacím při přípravě finančních výkazů, daní, ale jsou uznány v různých časech. To je důvod, proč jsou dočasné rozdíly známé také jako rozdíly v načasování.

Příkladem časového rozdílu je příjem z pronájmu. Účtování na akruální bázi umožní zaznamenat výnosy, až když budou vydělávány, ale pokud společnost obdrží zálohu na výnosy z pronájmu, musí to ve svém daňovém přiznání vykázat jako zdanitelný příjem. Tento výnos bude jako takový zaznamenán v daňovém přiznání, ale nikoli v účetním příjmu. Tím se v tomto období vytvoří časový rozdíl. V budoucím období, kdy budou výnosy z pronájmu konečně vydělány, společnost zaznamená tyto výnosy jako účetní výnosy, ale ne ve svém daňovém přiznání, čímž zvrátí a odstraní původní rozdíl.

Jaký dopad mají tyto rozdíly v daňovém účetnictví?

Trvalý rozdíl nebude nikdy zrušen a jako takový bude mít dopad pouze v období, ve kterém nastane. Jediným dopadem je často to, že efektivní daňová sazba knih bude vyšší nebo nižší než efektivní daňová sazba v daňovém přiznání společnosti.

Dočasný rozdíl však vytváří složitější dopad na účetnictví společnosti. Pokud dočasný rozdíl způsobí, že účetní příjem před zdaněním bude vyšší než skutečný zdanitelný příjem, vytvoří se odložený daňový závazek. Důvodem je, že společnost nyní ve své knize vydělala více příjmů, než zaznamenala ve svých daňových přiznáních. Společnost ví, že to bude nakonec nutné zvrátit, a společnost bude mít v příštím období vyšší výnosy, a tedy i vyšší daně ze svých daňových přiznání. Transitivně bude mít nižší účetní příjem než daňový příjem za následek vytvoření odložené daňové pohledávky. Odložená daňová odpovědnost / aktivum Odložený daňový závazek nebo pohledávka se vytváří, když existují dočasné rozdíly mezi účetní knihou a skutečnou daní z příjmu. Existuje řada typů transakcí, které mohou vytvářet dočasné rozdíly mezi příjmy z knihy před zdaněním a zdanitelnými příjmy, a tak vytvářet odložené daňové pohledávky nebo závazky

Přečtěte si více o daňovém účetnictví

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku o trvalých a dočasných rozdílech v daňovém účetnictví. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, prozkoumejte finanční program pro finanční modelování analytiků Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, a projděte si další průvodce financemi níže:

  • Daňový ráj Daňový ráj Daňovým rájem nebo offshore finančním centrem je jakákoli země nebo jurisdikce, která nabízí minimální daňovou povinnost zahraničním fyzickým osobám a podnikům.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužných daní. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady
  • Odložená daň Odložená daňová odpovědnost / aktivum Odložený daňový závazek nebo pohledávka se vytváří, když existují dočasné rozdíly mezi účetní knihou a skutečnou daní z příjmu. Existuje řada typů transakcí, které mohou vytvářet dočasné rozdíly mezi příjmy z knihy před zdaněním a zdanitelnými příjmy, a tak vytvářet odložené daňové pohledávky nebo závazky
  • Průvodce finančními analytiky eBook eBook Trifecta eBook Finance eBook eBook Trifecta je ZDARMA a je k dispozici komukoli ke stažení ve formátu pdf. Další informace o analytice, prezentaci a měkkých dovednostech. Naučte se nejlepší osvědčené postupy v oboru, abyste vyčnívali z davu a stali se světovým finančním analytikem, 141 stránek.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found