Dluhopisy s negativním výnosem - Jak to funguje a proč se zvyšuje

Dluhopisy s negativním výnosem jsou dluhopisy, které způsobí, že držitelé dluhopisů při splatnosti přijdou o peníze. To se stane, když držitelé takových dluhopisů skončí s méně penězi, než kolik použili k jejich nákupu. V roce 2019 činí množství dluhopisů s negativním výnosem na globálním trhu 13 bilionů dolarů.

Dluhopisy s negativním výnosem

Rychlé shrnutí bodů

  • Dluhopisy s negativním výnosem jsou finanční nástroje, které kupujícím způsobují ztrátu peněz.
  • Obvykle jsou vydávány vládami v zemích s nízkými nebo zápornými úrokovými sazbami a nakupují je investoři, kteří chtějí udržet peníze v bezpečí nebo se vyhnout horším výnosům.
  • Dluh pod nulou roste a korporátní emitenti začínají vydávat dluhopisy také se zápornými výnosy.

Jak fungují dluhopisy s negativním výnosem?

Abychom porozuměli dluhopisům s negativním výnosem, nejprve si prozkoumáme, jak fungují pravidelné dluhopisy, a poté, jak se liší od dluhopisů, které přicházejí o peníze. U pravidelných dluhopisů existují dvě hlavní kategorie: ta, která má kupóny Kupónová obligace Kuponová obligace je typ dluhopisu, který zahrnuje připojené kupóny a platí během jeho životnosti pravidelné (obvykle roční nebo pololetní) splátky úroků a jeho nominální hodnotu v době splatnosti. Tyto dluhopisy přicházejí s kupónovou sazbou, která se vztahuje k výnosu dluhopisu k datu vydání. a ten, který ne. Ať tak či onak, investor by měl obvykle skončit s více, než kolik zaplatil za dluhopis.

1. Podívejme se například na vazbu s následujícími charakteristikami:

  • Splatnost: 3 roky
  • Hodnota: 100 $
  • Kupón: 0%
  • Cena: 90 dolarů

Během tří let neobdrží žádnou platbu kupónem. Když však dluhopisy dozrají, dostanou 100 $. To je YTM 3,5%.

2. Podívejme se na další příklad:

  • Splatnost: 3 roky
  • Nominální hodnota: 100 USD
  • Kupón: 5%
  • Cena: 105 dolarů

Investor každý rok obdrží výplatu kupónu ve výši 5 USD a po splatnosti dluhopisu obdrží par částku ve výši 100 USD. I když investor zaplatil více, než je nominální hodnota, roční platby kupónem tento rozdíl vyrovnaly.

3. U dluhopisů s negativním výnosem investoři nedostanou dostatek kupónů nebo plateb v nominální hodnotě, aby vyrovnali náklady dluhopisu. Podívejte se například na toto pouto:

  • Splatnost: 3 roky
  • Nominální hodnota: 100 USD
  • Kupón: 0%
  • Cena: 105 dolarů

Během tří let, kdy investor drží dluhopis, neobdrží žádné platby úroků. Po splatnosti dluhopisu dostane investor pouze 100 $, i když za něj zaplatil 105 $. To vede k zápornému výnosu 1,6%.

Kdo vydává a kupuje dluhopisy se záporným výnosem?

Dluh se záporným výnosem není v Evropě a Japonsku, kde jsou tyto dluhopisy vydávány evropskými a japonskými vládami, ničím novým. V Japonsku je úroková sazba stanovená vládou nižší než 0%. Se zápornou úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. , centrální banka účtuje bankám vedení vkladů. Jedná se o měnovou politiku, která se snaží povzbudit banky, aby půjčovaly peníze, a stimulovat ekonomiku. Stejnou strategii použila Evropská centrální banka Evropská centrální banka Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. Je jednou z nejdůležitějších centrálních bank na světě a dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech. .

Jak země uvádějí záporné úrokové sazby, vede to k vytváření vládních dluhopisů, které mají mínusové výnosy. Investoři stále kupují tyto dluhopisy, protože mají dobrou likviditu. Likvidita Na finančních trzích se likvidita vztahuje k tomu, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. a existuje jen málo možností bezpečnějších než státní dluhopisy. Jakmile se více cenných papírů s pevným výnosem stane záporným, výnosy nabízené dluhopisy budou i nadále vstupovat do záporného teritoria. Někteří investoři tedy nakupují dluhopisy se zápornými výnosy, protože věří, že budoucí dluhopisy nabídnou ještě horší výnosy.

Budoucnost dluhopisů

Dluh s negativním výnosem vydaný vládami má také vedlejší účinek na ostatní cenné papíry s pevným výnosem. Dokonce i dluhopisy s vysokým výnosem nebo dluhopisy, které jsou považovány za vyšší riziko, nabízejí negativní výnosy. To je pro mnoho investorů nelogické, protože jak název napovídá, dluhopisy s vysokým výnosem by měly nabízet vyšší výnosy.

Jak bylo uvedeno výše, úrokové sazby stanovené centrální bankou ovlivňují výnos dluhopisů. 31. července 2019 americká centrální banka snížila sazby poprvé za deset let. To způsobilo, že objem dluhu s mínusovými výnosy poprvé dosáhl 14 bilionů dolarů. S tímto nárůstem přináší více než čtvrtina dluhu na investiční úrovni méně než nulu.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o dluhu s negativním výnosem. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme tyto finanční zdroje.

  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný
  • Dluhopisy celebrit Dluhopisy celebrit Dluhopisy celebrit jsou druhem cenných papírů krytých aktivy, které vydává držitel práv duševního vlastnictví založených na slávě. Emitenti dluhopisů celebrit dostávají peníze předem od investorů výměnou za výnosy z budoucích licenčních poplatků za umělecká díla
  • Rizika s pevným výnosem Rizika s pevným výnosem K rizikům s pevným výnosem dochází na základě volatility prostředí trhu s dluhopisy. Rizika ovlivňují tržní hodnotu cenného papíru, když je prodán, peněžní tok z cenného papíru, který je držen, a další výnosy z reinvestování peněžních toků.
  • Noční sazba Noční sazba Noční sazba se týká úrokové sazby, kterou si depozitní instituce (např. Banky nebo družstevní záložny) navzájem účtují za jednodenní půjčky. Upozorňujeme, že jednodenní sazba se v různých zemích nazývá něco jiného.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found