Efektivní doba trvání - definice, způsob výpočtu, příklad

Efektivní doba trvání je citlivost dluhopisu Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. Cena oproti srovnávací výnosové křivce Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. . Jedním ze způsobů, jak posoudit riziko dluhopisu, je odhadnout procentuální změnu ceny dluhopisu oproti srovnávací výnosové křivce, jako je vládní par křivka.

Efektivní doba trvání se používá pro hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry jsou investiční nástroje, které kombinují vlastnosti čistých akcií a čistých dluhopisů. Cenné papíry mají tendenci nabízet vyšší výnos než čisté cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, ale nižší výnos než čisté cenné papíry s proměnlivým výnosem, jako jsou akcie. , které lze rozdělit na dluhopis a opci (splatné dluhopisy Vyplacitelný dluhopis Vyvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je druh dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, nikoli však povinnost, splácet dluhopis před jeho datum splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí. Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce.). Vložené dluhopisy zvyšují nejistotu peněžních toků a ztěžují investorům měření vnitřní míry návratnosti. Zde vstupuje v platnost koncept efektivní doby trvání.

Efektivní doba trvání

Co je doba trvání?

V roce 1983 objevil ekonom Frederick Macaulay způsob, jak určit cenovou volatilitu dluhopisu, který se nazýval „Macaulay Duration“. Ačkoli byl efektivní nástroj, této strategii nebyl přikládán velký význam až do 70. let, kdy se úrokové sazby staly relativně nestabilními. Během této doby mnoho investorů potřebovalo nástroj, který by pomohl posoudit volatilitu jejich investic s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek the. Vedlo to k vývoji „modifikované durace“, která poskytla lepší způsob výpočtu měnících se cen dluhopisů.

V polovině 80. let pak úrokové sazby poklesly a investiční banky Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazeno podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch vytvořil „efektivní dobu trvání“ nebo „dobu trvání opcí“, která vypočítávala pohyby cen na základě vlastností volání dluhopisu.

Jak vypočítat efektivní dobu trvání

Pokud dluhopisy nabízejí nejistý peněžní tok, je efektivní doba výpočtu nejlepším způsobem výpočtu volatility úrokových sazeb. Vzorec je následující:

Efektivní doba trvání

Kde:

  • PROTI–Δy - Hodnota dluhopisu, pokud výnos poklesne o určité procento
  • PROTI+ Δy- Hodnota dluhopisu, pokud se výnos zvýší o určité procento
  • PROTI0- Současná hodnota peněžních toků (tj. Cena dluhopisu)
  • Δy - Změna hodnoty výnosu

Příklad efektivní doby trvání

Investor kupuje dluhopis za nominální hodnotu 100 USD s výnosem 8%. Cena dluhopisu se zvýší na 103 USD, když výnos poklesne o 0,25%. Alternativně cena dluhopisu klesne na 98 $, když se výnos zvýší o 0,25%. Efektivní doba trvání dluhopisu se vypočítá jako:

Efektivní doba trvání - výpočet vzorku

Ve výše uvedeném příkladu má každá změna úrokových sazeb o 1% za následek změnu ceny dluhopisu o 10%.

Efektivní doba trvání je užitečným nástrojem pro držitele splatných dluhopisů, protože úrokové sazby se mění a dluhopis lze odvolat dříve, než dospěje.

Efektivní doba vs. doba trvání křivky

Efektivní durace se liší od modifikované durace, protože druhá měří durační výnos - volatilitu úrokových sazeb z hlediska výnosu dluhopisu do splatnosti - zatímco efektivní durace měří durační křivku, která vypočítá volatilitu úrokové sazby pomocí výnosové křivky Yield Curve The Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. jako měřítko.

Při použití křivky YTM jako měřítka efektivní doba zohledňuje možné výkyvy v očekávaných peněžních tocích. Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které podnik, instituce nebo jednotlivec má. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF vazby. Peněžní toky zůstávají nejisté kvůli vysoké volatilitě úrokových sazeb dluhopisů. Protože vnitřní míra návratnosti Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, která činí čistou současnou hodnotu (NPV) projektu nula. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. není dobře definována, strategie jako modifikovaná doba trvání a doba Macaulayovy nefungují.

Důležitost trvání pro investory

Doba trvání je pro investory důležitá z mnoha důvodů. Je to užitečný nástroj k posouzení úrokového rizika dluhopisu a lze jej použít jako součást hodnocení rizika spolu s úvěrovým rizikem. Kreditní riziko Kreditní riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nebude dodržovat podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména, a likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. vazby. Kromě toho může držiteli dluhopisu také pomoci maximalizovat zisky, pokud jsou jeho předpovědi přesné. Pokud se investor domnívá, že úrokové sazby poklesnou, bude své portfolio budovat s vysokou dobou trvání, aby to odráželo.

Efektivní doba trvání ukazuje, jak citlivý je dluhopis na změny tržních výnosů u různých dluhopisů se stejným rizikem. Přesným odhadem vlivu změny trhu na ceny dluhopisů mohou investoři sestavit své portfolio tak, aby vydělalo na pohybech úrokových sazeb. Může jim také pomoci řídit jejich budoucí peněžní toky a chránit jejich portfolia před riziky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Základy s pevným příjmem
  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka často indikuje náskok před recesí nebo ekonomickým zpomalením. Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy) a dobou do splatnosti.
  • Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found