Vnější hodnota - přehled, faktory a její rozdíl od vnitřní hodnoty

Vnější hodnota opce se vypočítá na základě rozdílu mezi tržní cenou opce (nazývanou také prémie) a její vnitřní cenou - hodnotou opční smlouvy ve vztahu k podkladovému aktivu při vypršení platnosti nebo při uplatnění.

Vnější hodnota

Jinými slovy, je určena jinými faktory, než je cena podkladového cenného papíru, a je částí ceny opce, která převyšuje její skutečnou hodnotu.

souhrn

  • Vnější hodnota opce se vypočítá na základě rozdílu mezi tržní cenou opce (nazývanou také prémie) a její vnitřní cenou - hodnotou opční smlouvy ve vztahu k podkladovému aktivu při vypršení platnosti nebo při uplatnění.
  • Smlouva obecně ztrácí hodnotu, když se blíží datum vypršení platnosti, protože je méně času na to, aby se podkladový cenný papír přesunul ve prospěch držitele.
  • Pokud se zvýší volatilita podkladového cenného papíru, zvýší se také vnější hodnota opce a naopak.

Faktory ovlivňující vnější hodnotu

1. Délka smlouvy

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují vnější hodnotu, je délka smlouvy. Smlouva obecně ztrácí hodnotu, když se blíží datum vypršení platnosti, protože je méně času na to, aby se podkladový cenný papír přesunul ve prospěch držitele. Z toho důvodu je na straně držitele ospravedlnitelné platit více z vnějšku za opce s delší dobou platnosti.

Například opce s expirací na jeden měsíc, která je mimo peníze, bude mít větší vnější hodnotu než opce s opcí na peníze s expirací jeden týden.

2. Implikovaná volatilita

Implikovaná volatilita (známá také jako vega) měří částku, kterou se může podkladové aktivum pohybovat po určité období. Když se k časové hodnotě přidá volatilita, získá se vnější hodnota opce.

Pokud se zvýší volatilita podkladového cenného papíru, zvýší se také vnější hodnota opce a naopak. Například pokud investor koupí kupní opci Call opce Call opce, běžně označovaná jako „call“, je forma derivátové smlouvy, která dává kupujícímu opci call právo, ale nikoli povinnost, koupit akcie nebo jiný finanční nástroj za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. s anualizovanou implikovanou volatilitou 10% a implikovanou volatilitou se následující den zvýší na 35%, vnější hodnota vzroste.

Vnitřní hodnota vs. Vnější hodnota

V obchodování s opcemi je vnitřní cenou hodnota, kterou bude mít daná opce, pokud by byla uplatněna dnes, a je vypočítána z rozdílu mezi tržní cenou a realizační cenou podkladového cenného papíru.

Možnost v penězích (ITM) má pouze vlastní hodnotu. Pokud je tržní cena při vypršení vyšší než realizační cena, je call opce v penězích nebo zisková, a pokud je tržní cena nižší než stávka prodejní opce, je prodej výhodný. Pokud je tedy opce na peníze nebo z peněz, její vnitřní hodnota je nulová.

Vnitřní hodnota (možnosti volání) = základní cena - stávková cena
Vnitřní hodnota (Put Put) = Strike Price - základní cena

Vnější hodnota opce určuje několik faktorů, jako je implikovaná volatilita, bezúročná sazba, časový úpadek atd. Čím delší čas má možnost do vypršení platnosti, tím vyšší bude její vnější hodnota. Jak se blíží vypršení platnosti, vnější hodnota možnosti klesá a po jejím uplynutí se stává bezcennou.

Například opční smlouva vyprší za 60 dní a je bez peněz; nemá žádnou vnitřní hodnotu. Má větší vnější hodnotu než opce, která vyprší za 21 dní, přičemž vše ostatní je stejné, protože je více času, a proto je větší šance, že 60denní opce přejde z peněz do peněz -peníze.

Proč se vnější hodnoty pro možnosti volání a prodeje liší?

Vnější hodnoty call (právo na nákup) a put (právo na prodej) opce stejné realizační ceny Strike Price Realizační cena je cena, za kterou může držitel opce uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, podle toho, zda drží opci na hovor nebo opci na místo. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. - známé také jako cvičná cena - se obvykle liší. I když vyšší úroková sazba vede k vyšší vnější hodnotě pro opce na koupi, ve skutečnosti vede k nižší vnější hodnotě pro prodejní opce.

Podobně, i když dividendy snižují vnější hodnotu prodejních opcí, zvyšují vnější hodnotu prodejních opcí Put Option A put opce je opční smlouva, která dává kupujícímu právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír v určeném čase cena (známá také jako realizační cena) před nebo k předem určenému datu vypršení platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů možností, druhým typem je možnost volání. kvůli jistotě, že akcie půjdou dolů.

Call and put opce stejné akcie obvykle mají různé vnější hodnoty, protože akcie jde nahoru nebo dolů. Výsledkem je, že investoři kupují více call opcí nebo put opcí. V této situaci se vnější hodnota tohoto typu opcí zvyšuje v důsledku zvýšeného obchodování.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Blízké peníze Blízké peníze Blízké peníze znamenají, že cena akcií opční smlouvy se blíží své realizační ceně. Používá se k popisu vnitřní hodnoty možnosti.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Parita put-call Parita put-call Parita put-call je důležitý koncept cen oceňování opcí, který ukazuje, jak musí být ceny putů, hovorů a podkladového aktiva vzájemně konzistentní. Tato rovnice vytváří vztah mezi cenou kupní a prodejní opce, které mají stejné podkladové aktivum.
  • Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry Cenné papíry k obchodování jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found