Rozpočet shora dolů - Zjistěte více o procesu rozpočtování shora dolů

Rozpočtování shora dolů odkazuje na metodu rozpočtování, kde vrcholové vedení Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek ve společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připravuje rozpočet na základě svých cílů Korporátní strategie Korporátní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii, a poté jej předává vedoucím oddělení k implementaci.

Někdy mohou manažeři před přípravou rozpočtu předložit návrhy rozpočtu. Zda bude jejich příspěvek do rozpočtového procesu použit nebo ne, je na uvážení vedení. Po vytvoření rozpočtu provede vedení konkrétní alokace různým oddělením, která poté musí vytvořit svůj vlastní rozpočet na základě jeho alokace rozpočtu a cílů.

Schéma rozpočtování shora dolů

Další informace najdete v kurzu Financování rozpočtu a prognóz.

Během rozpočtování shora dolů vedení společnosti bere v úvahu minulé zkušenosti a současné tržní podmínky. Používají rozpočet a finanční výkazy z předchozího roku Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři klíčové výroky jsou složitě jako měřítko pro přidělování na oddělení a funkce. Vrcholový management může přijímat vstupy od manažerů na nižší úrovni, což pomáhá uznat obavy běžných zaměstnanců, kteří mají za úkol plnění rozpočtu. Rovněž berou v úvahu vnitřní a vnější vlivy, jako jsou převládající ekonomické podmínky, změny v daňové legislativě, tlak na marže, zvýšení / snížení mzdových nákladů SG&A SG&A zahrnuje všechny nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně to může zahrnovat i odpisy, úroveň ziskovosti jejich vrstevníků atd.

Proces rozpočtování shora dolů

Proces sestavování rozpočtu shora dolů začíná schůzkou vrcholového vedení, která má přijít s cíli pro daný rok. Diskutují a určují vysoké cíle pro společnost, pokud jde o tržby, výdaje a zisky. Při formulování těchto čísel vedení bere v úvahu příspěvek každého oddělení do výnosů z předchozího roku. Manažeři oddělení a zaměstnanci na nižší úrovni se schůzí obvykle neúčastní, ale mohou předložit návrhy ke zvážení. Jakmile vedení dokončí přípravu cílů, jsou cíle předány finančnímu oddělení.

Přidělení rozpočtu jednotlivým oddělením

Úkolem finančního oddělení je přidělovat jednotlivým oddělením. Oddělení může k rozdělení alokací použít údaje z předchozího roku. Pokud například marketingovému oddělení v předchozím roce vzniklo 10% celkových výdajů, může finanční oddělení přidělit 10% celkových odhadů výdajů pro příští rok.

Alokace může být vyšší nebo nižší v závislosti na tom, co vedoucí oddělení poskytli vrcholovému vedení. Například pokud společnost plánuje zavést nový produkt na trh, finanční oddělení může zvýšit alokaci rozpočtu pro marketingové oddělení, aby pokrylo náklady na propagaci nového produktu.

Rozpočty na úrovni oddělení

Jakmile finanční oddělení přidělí přidělení různým oddělením, manažeři oddělení vezmou cíle a připraví vlastní rozpočet. V ideálním případě je úkolem vedoucího oddělení provést odhady výnosů a nákladů a vypracovat rozpočet, který ukazuje, jak oddělení utratí přidělené finanční prostředky za účelem generování požadovaných výnosů.

Rozpočty na úrovni oddělení by měly zahrnovat specifika očekávaných výdajů, např. Nákup počítačů a kancelářského vybavení a platy, jakož i předpokládaný počet produktů, které má oddělení za cíl generovat výnosy.

Harmonizace resortních rozpočtů

Každé oddělení v organizaci je poté povinno předložit své rozpočty finančnímu oddělení k harmonizaci. Finanční oddělení kontroluje rozpočty oddělení, aby se ujistilo, že jsou v souladu s celkovými cíli společnosti. Pokud existují oddělení s nedostatečnými nebo přebytečnými rozpočty, může finanční oddělení poslat rozpočty zpět k revizi a přidělení lze upravit nahoru nebo dolů.

Jakmile jsou rozpočty oddělení dokončeny a dokončeny, načtou se do finančního systému a sledují se měsíční výdaje. Vedení nasazuje prostředky na základě cílů stanovených rozpočtem. Oddělení dostávají měsíční nebo pravidelné zprávy, které uvádějí výši výdajů vzniklých z přiděleného rozpočtu a také výnosy generované ve vztahu k cílům oddělení.

Výhody rozpočtování shora dolů

  • Rozpočet se vyznačuje celkovým podnikovým funkčním přístupem, protože vrcholovému managementu záleží na celkovém růstu organizace. Umožňuje vedení přidělit zdroje oddělením s cílem podpořit růst společnosti, počínaje nejdůležitějšími odděleními.
  • Rozpočet shora dolů šetří čas pro nižší správu. Spíše než čas strávený přípravou rozpočtu od nuly dostanou manažeři na nižší úrovni již formulovaný rozpočet k implementaci. To šetří čas i zdroje, které by manažeři museli použít k sestavení rozpočtu.
  • Rozpočty shora dolů vytvářejí jeden rozpočet po druhém, místo aby oddělením umožňovaly vytvářet své rozpočty a později je kombinovat. V důsledku toho bude proces sestavování rozpočtu méně zdlouhavý, protože vrcholový management sestaví jediný rozpočet, který budou útvary dodržovat. Oddělení mohou vytvářet své rozpočty pouze na základě cílů stanovených původním rozpočtem od nejvyššího vedení. Díky tomu je rozpočtový proces rychlejší než rozpočet zdola nahoru.

Nevýhody rozpočtu shora dolů

  • Úroveň motivace klesá, protože manažeři, kteří jsou povinni rozpočet plnit, nevlastní proces tvorby rozpočtu. Manažeři se nepodílejí na přípravě rozpočtu, a proto jim může chybět motivace k zajištění jeho úspěchu.
  • Vyšší manažeři nejsou zapojeni do každodenního provozu jednotlivých oddělení, takže nemusí mít realistická očekávání ohledně výdajů souvisejících s každým oddělením. Proto se manažerům na nižší úrovni může zdát obtížné realizovat rozpočet, protože si neuvědomují, jak vrcholový management dospěl ke stanoveným cílům. Rozpočet může být také nepřesný, protože cíle pro výnosy a náklady mohou být nadhodnoceny nebo podhodnoceny.

Rozpočty zdola nahoru

Na rozdíl od rozpočtu shora dolů začíná rozpočet zdola nahoru na úrovni oddělení a postupuje nahoru do nejvyššího vedení. Vedoucí / manažeři oddělení připravují svůj rozpočet na základě současných informací a minulých zkušeností a předkládají jej vrcholovému vedení ke schválení. Berou v úvahu tlaky na marže a tržní podmínky, aby byl rozpočet realističtější a dosažitelný. Rozpočet předložený nejvyššímu vedení obsahuje vysvětlení každé položky uvedené v rozpočtu.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli vysvětlení financí o rozpočtování shora dolů. Finance je globálním poskytovatelem školení finančních analytiků a kariérního postupu pro finanční profesionály, včetně certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže.

  • Vedoucí rozpočtu Vedoucí rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení a vytvoření rozpočtu pro projekt, se označuje jako vedoucí rozpočtu pro tento projekt. Samotný rozpočet je dokument, který uvádí očekávané příjmy a výdaje spojené s projektem.
  • Provozní rozpočet Provozní rozpočet Provozní rozpočet se skládá z výnosů a výdajů za určité časové období, obvykle za čtvrtletí nebo rok, které společnost používá k plánování svých operací. Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel. Šablona měsíčního rozpočtu má sloupec pro každý měsíc a součty, které představují roční údaje za celý rok
  • Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování Nulové rozpočtování (ZBB) je technika rozpočtování, která přiděluje financování spíše na základě účinnosti a nutnosti než na základě historie rozpočtu. Řízení
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce bezplatným finančním modelováním Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found