Subjektivní pravděpodobnost - definice, jak to funguje, příklady

Subjektivní pravděpodobnost označuje pravděpodobnost, že se něco stane na základě vlastní zkušenosti jednotlivce nebo osobního úsudku. Subjektivní pravděpodobnost není založena na tržních datech nebo historických informacích a liší se od člověka k člověku. Jinými slovy, je vytvořen z názoru jednotlivce a nezakládá se na faktech.

Subjektivní pravděpodobnost

Porozumění subjektivní pravděpodobnosti

U většiny typů pravděpodobnosti jsou kvantitativní informace Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné porozumět chování a výkonnosti podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí. je interpretován tak, aby určoval pravděpodobnost, že se něco stane. Subjektivní pravděpodobnost však nezakládá svoji pravděpodobnost na kvantitativních informacích, je ovlivněna osobní vírou a neobsahuje žádné formální výpočty.

Například jednotlivec, který věří, že existuje 70% šance, že sektory S&P 500 S&P sektory S&P sektory představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS). se zítra zvýší pomocí subjektivní pravděpodobnosti. Další jednotlivec položený na stejnou otázku by pravděpodobně nabídl jinou pravděpodobnost zítřka rostoucího indexu S&P 500 - je to kvůli různým osobním vírám, které mají různí jednotlivci.

Pokud se pravděpodobnost, že se něco stane, liší od člověka k člověku, je to pravděpodobně subjektivní pravděpodobnost.

Příklady subjektivní pravděpodobnosti

Příklad 1

Analytik Jak číst akciové grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, grafy akcií se ptají na pravděpodobnost, že S&P 500 v nadcházejících měsících dosáhne maxima všech dob. Analytik zkoumá minulé trendy a současné tržní podmínky a odhaduje, že pravděpodobnost S&P 500 dosáhne maxima všech dob na 20%.

Příklad 2

Jednotlivec je dotázán na pravděpodobnost, že hod kostkou bude mít 6. Jednotlivec se podívá na poslední tři hody a poznamená, že 6 přišlo vždy. Jednotlivec věří, že pravděpodobnost, že příští hod kostkou přinese 6, je 30%. Přestože je matematická předpověď nesprávná (pravděpodobnost je 16,67%), osobní zkušenost jednotlivce s házením kostkou 6 ve třech případech vytvořila situaci, kdy použil subjektivní pravděpodobnost.

Subjektivní pravděpodobnost ve zprávách: Pravděpodobnost americké recese?

30. června 2019 varoval model recese pravděpodobnosti newyorského Fedu, že během následujících 12 měsíců (od 30. června 2019 do 30. června 2020) bude 30% pravděpodobnost recese. Pokud se zeptáme dalších ekonomů ohledně pravděpodobnosti recese během příštích 12 měsíců, pravděpodobně by poskytli jiný odhad. Pravděpodobnost recese je založena na názoru - nikoli na skutečnosti - a je tedy příkladem subjektivní pravděpodobnosti.

Další typy pravděpodobností

Kromě subjektivních pravděpodobností existují další dva hlavní typy pravděpodobností:

1. Empirická pravděpodobnost

Empirická pravděpodobnost označuje pravděpodobnost, která je založena na historických datech. Například pokud tři hody mincí přinesly hlavu, empirická pravděpodobnost získání hlavy při hodu mincí je 100%.

2. Klasická pravděpodobnost

Klasická pravděpodobnost označuje pravděpodobnost, která je založena na formálním uvažování. Například klasická pravděpodobnost získání hlavy při losování je 50%.

Subjektivní pravděpodobnost je jediný typ pravděpodobnosti, který zahrnuje osobní přesvědčení. Empirické a klasické pravděpodobnosti jsou objektivní pravděpodobnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Binomická distribuce Binomická distribuce Binomická distribuce je běžné rozdělení pravděpodobnosti, které modeluje pravděpodobnost získání jednoho ze dvou výsledků pod daným počtem parametrů
  • Podmíněná pravděpodobnost Podmíněná pravděpodobnost Podmíněná pravděpodobnost je pravděpodobnost výskytu události za předpokladu, že již došlo k jiné události. Koncept je jedním z podstatných
  • Nezávislé události Nezávislé události Ve statistikách a teorii pravděpodobnosti jsou nezávislé události dvě události, kde výskyt jedné události neovlivní výskyt jiné události

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found