Zajištěné úvěrové závazky (CLO) - přehled, tvorba, výhody

Zajištěné úvěrové závazky (CLO) jsou cenné papíry kryté souborem půjček. Jinými slovy, CLO jsou přebalené půjčky, které se prodávají investorům. Podobají se kolateralizovanému hypotečnímu závazku (CMO), kromě toho, že podkladovými nástroji jsou úvěry místo hypoték. Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. .

Zajištěné úvěrové závazky

Stručné shrnutí:

  • Zajištěné úvěrové závazky (CLO) jsou cenné papíry kryté skupinou půjček.
  • Investoři s nižší úrovní tranší CLO mají ve srovnání s tranší vyšší úrovně vyšší výnosový a rizikový profil.
  • Manažeři CLO nakupují půjčky prostřednictvím procesu syndikace.

Porozumění zajištěným úvěrovým povinnostem

U kolateralizovaného úvěrového závazku jsou spláceny dluhy z podkladových půjček a distribuovány investorům různých tranší v CLO. V CLO existuje několik tranší, jak je znázorněno níže:

CLO tranše

Investoři se mohou rozhodnout investovat v jakékoli tranši, která odpovídá jejich profilu rizika / výnosu. Čím vyšší je tranše hodnocena, tím méně riskantní a nižší návratnost. Například dluhová tranše AAA má nejnižší míru selhání a nejnižší návratnost. Na druhém konci spektra nabízí akciová tranše nejvyšší míru selhání a nejvyšší návratnost.

Podkladové půjčky CLO se většinou skládají z bankovních půjček zajištěných prvními a staršími. Dalšími typy půjček, které lze v CLO najít, jsou úvěry druhého a nezajištěného dluhu. Splátky dluhu provedené na podkladových půjčkách jsou spojeny dohromady a rozděleny investorům počínaje od horní části tranše ke spodní části. Fakt je ilustrován níže:

Splácení půjček

Ilustrace nahoře vysvětluje, proč je spodní část tranše nejrizikovější, ale generuje nejvyšší výnos. Investorům ve spodní části tranše hrozí nejvyšší riziko. Pokud dlužníci v kolateralizovaném úvěrovém závazku selžou a nejsou schopni splácet své dluhy, utrpěli by ztráty jako první investoři na konci tranše. Aby se taková rizika vyrovnala, poskytuje investorům ve spodní části tranše vyšší výnos.

Vytvoření kolateralizovaného úvěrového závazku

Vytvoření kolateralizovaného úvěrového závazku lze zjednodušit takto:

  1. Manažer CLO vytváří kapitálovou strukturu Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy tranší s různým očekáváním ohledně rizika a návratnosti.
  2. Správce CLO získává kapitál od investorů.
  3. Investoři si vybírají tranši, která splňuje jejich očekávání ohledně rizika a návratnosti.
  4. Správce CLO používá kapitál získaný od investorů k nákupu půjček.
  5. Úroky z půjček se používají k výplatě investorům, počínaje nejvyšší tranší.

Půjčky v CLO

Jak bylo uvedeno výše, správci zajištěných úvěrových závazků používají kapitál získaný od investorů k nákupu půjček. Jak se však takové půjčky získávají?

Je důležité si uvědomit, že CLO mají zásadní význam pro úvěrové trhy. Podle agentury Reuters jsou správci CLO největšími odběrateli úvěrů využívajících pákový efekt.

Manažeři nakupují půjčky prostřednictvím procesu syndikace. Například společnost může hledat peníze na rozšíření svých operací a oslovit banku za půjčku ve výši 100 milionů dolarů. Banka schvaluje půjčku ve výši 100 milionů USD, ale kvůli snížení rizika rozdělí půjčku na menší kousky a hledá další věřitele, kteří by přispěli částkou 100 milionů USD (tvoří syndikát). Úvěry kupují věřitelé, jako je správce zajištěných úvěrových závazků. Proces je znázorněn níže:

Proces syndikace

Výhody zajištěných úvěrových závazků

Investor má do CLO několik výhod:

1. Nadměrné zajištění

Vyšší tranše v CLO jsou nadměrně zajištěny tím, že i když dojde k selhání řady půjček, vyšší tranše by to nemělo vliv. V případě nesplácení půjčky jsou nižší tranše první, které utrpí ztráty.

2. Půjčky s pohyblivou sazbou

Základními půjčkami kolateralizovaného úvěrového závazku jsou půjčky s pohyblivou úrokovou sazbou. To ve skutečnosti vede k nízké době trvání. Zajištěné úvěrové závazky proto podléhají riziku ze změn úrokových sazeb Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. .

3. Aktivně spravováno

CLO jsou aktivně řízeny a sledovány správcem půjčky (nebo správci půjčky). Ačkoli manažeři vybírají poplatky za správu, jsou obvykle spojeny s plněním zajištěného úvěrového závazku.

4. Zajištění proti inflaci

Vzhledem k CLO sestávajícím z půjček s pohyblivou úrokovou sazbou je lze použít jako zajištění proti inflaci. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .

5. Vyšší výnosy

Z dlouhodobého hlediska podle PineBridge tranše CLO výrazně překonaly ostatní kategorie podnikových dluhů (bankovní půjčky, dluhopisy neinvestičního stupně, dluhopisy investičního stupně atd.).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Ratingová agentura Ratingová agentura Ratingová agentura je společnost, která hodnotí finanční sílu společností a vládních subjektů, zejména jejich schopnost plnit jistinu a
  • Nadřízené a podřízené dluhy Nadřízené a podřízené dluhy Abychom porozuměli nadřízeným a podřízeným dluhům, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh
  • Syndikovaná půjčka Syndikovaná půjčka Syndikovaná půjčka je nabízena skupinou věřitelů, kteří společně poskytují úvěr velkému dlužníkovi. Dlužníkem může být společnost, individuální projekt nebo vláda. Každý věřitel v syndikátu přispívá částkou půjčky a všichni se podílejí na úvěrovém riziku. Jeden z věřitelů působí jako manažer
  • Unitranche Debt Unitranche Debt Unitranche Debt je hybridní úvěrová struktura, která kombinuje nadřízený a podřízený dluh do jednoho dluhového nástroje. Dlužník platí smíšenou úrokovou sazbu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found