Složený úrokový vzorec - přehled, způsob výpočtu, příklad

Nejprve je důležité nejprve pochopit, co je složený úrok. Složený úrok se bere z počáteční - nebo jistiny - částky z půjčky nebo vkladu, plus jakýkoli již vzniklý úrok. Vzorec složeného úroku je způsob, jakým je takový složený úrok určen.

Složený úrokový vzorec

Složené úroky se v průběhu období získávají z úvěru Spotřebitelský úvěr Spotřebitelský úvěr je úvěr poskytovaný spotřebitelům na financování konkrétních druhů výdajů. Může se jednat o jakýkoli typ půjčky poskytnuté spotřebiteli věřitelem. Půjčka může být zajištěna (zajištěna aktivy dlužníka) nebo nezajištěna nebo je složena záloha. Jak to narůstá, záleží na tom, jak často se to sčítá. Složený úrok bude vyšší, tím více složených období bude. Co přesně to znamená? Pokud například půjčka ve výši 1 000 USD přichází s pololetní složenou úrokovou sazbou 2%, vygeneruje více narostlého složeného úroku než stejná výše půjčky, která je složena ve výši 4% ročně.

Souhrn:

  • Složený úrok je založen na výši jistiny půjčky nebo vkladu - a úrokové sazbě - která narůstá ve spojení s tím, jak často se sloučenina půjčky skládá: ke sloučení obvykle dochází buď ročně, pololetně nebo čtvrtletně.
  • Vzorec složeného úroku je způsob, jakým je určen složený úrok.
  • Složený úrok je cenný pro ty, kteří provádějí vklady, protože pro ně je to další příjem, čím déle vklad sedí bez výběrů. Je cenná pro věřitele, protože představuje další příjem získaný z půjčených peněz.

Jak vypočítat složený úrok

Složený úrokový vzorec je následující:

Složený úrok - vzorec

Kde:

  • T = Celkový přírůstek včetně úroků
  • PA = Částka jistiny
  • roi = Roční úroková sazba pro vypůjčenou nebo vloženou částku
  • t = Kolikrát úrokové sloučeniny ročně
  • y = Počet let, kdy byla částka jistiny vypůjčena nebo uložena

Praktický příklad

Vložme do výše uvedeného vzorce několik čísel, aby to bylo jasnější. V tomto příkladu řekněme, že je nabízena půjčka 1 000 $ s úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. 5%, což je složeno pololetně. Pokud by byla půjčka prodloužena na pět let, jaký by byl zůstatek na splacení?

Ukázkový výpočet

Po pěti letech by celková dlužná částka činila 1 280,08 USD. Výpočet by fungoval stejným způsobem, když mluvíme o částce 1 000 $ vložené do banky, která obdržela stejný složený úrok. Po pěti letech by celková částka měla hodnotu 1 280,08 USD.

Je třeba poznamenat, že při řešení pouze pro složený úrok by bylo třeba odečíst částku jistiny půjčky nebo vkladu od celkové částky.

Složený úrok má velký význam pro ty, kteří vložili peníze nebo investovali, protože jim umožňuje získat z počáteční investice rostoucí částku příjmu. Je cenná pro věřitele Nejlepší banky v USA Podle americké federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA od února 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913, protože k částce půjčené dlužníkovi přidává další příjem.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Roční procento výnosu Roční procento výnosu Roční procentní výnos (APY) je normalizovaná úroková sazba založená na období skládání jednoho roku. APY poskytuje standardizované zastoupení základních úrokových sazeb finančních produktů.
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Kontinuálně složený úrok Kontinuálně složený úrok Kontinuálně složený úrok je úrok, který se počítá z počáteční jistiny, stejně jako veškerý úrok, který získal další úrok. Myšlenka spočívá v tom, že jistina obdrží úrok ve všech časových bodech, spíše než diskrétním způsobem v určitých časových bodech.
  • Úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky zaplacené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka použila své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found