Porušení smlouvy - přehled, význam a příklady

K porušení smlouvy dochází, když emitent dluhového nástroje Sekuritizované dluhové nástroje Sekuritizované dluhové nástroje jsou finanční cenné papíry, které jsou vytvořeny sekuritizací jednotlivých půjček (dluhů). Sekuritizace je finanční proces, který porušuje smlouvu, což je jedna z podmínek, ke kterým se dlužník zavázal v rámci smlouvy o půjčce. V závislosti na typu příslušné smlouvy mohou existovat dva typy porušení:

  • Porušení potvrzující smlouva, pokud dlužník neprovede úkony, které je povinen provést;
  • Porušení a zápornýsmlouva (také zvaný omezující smlouva), pokud dlužník jedná, je mu zakázáno.

V případě korporátních dluhopisů Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy vydávají společnosti a obvykle jsou splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin, v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí. Smlouvy jsou popsány v prospektu dluhopisů.

Porušení smlouvy

Proč jsou smlouvy důležité

Úmluvy mají chránit věřitele před akcemi podniknutými vedením, které by mohly zhoršit jejich postavení a úvěruschopnost společnosti, čímž by bylo nejistější úplné a včasné shromáždění úroků a jistiny.

Příklady pozitivních a negativních smluv, jejichž cílem je chránit pozici věřitele před podnikovými akcemi, které by mohly zhoršit jeho pozici, jsou následující:

1. Omezené platby

Jedná se v zásadě o omezení toho, jak lze použít hotovost společnosti. Aby se zabránilo zneužití hotovosti, které by snížilo zdroje společnosti dostupné pro splátky úroků a jistiny, může smlouva omezit částku hotovosti, kterou lze vyplatit akcionářům ve formě dividend a kterou lze použít k zpětnému odkupu akcií.

Tato opatření by upřednostnila akcionáře před věřiteli a nemusí být přijatelná v případě společnosti s relativně omezeným vytvářením peněžních toků, vysoce cyklickým obchodem nebo kapitálovou strukturou využívající pákový efekt.

2. Změna vloženého ovládání

Pokud je společnost prodána finančně slabší společnosti, postavení věřitele se může zhoršit, protože nový subjekt může být méně bonitní než ten, který získal. Proto některé smlouvy mohou požadovat, aby nabyvající společnost odkoupila dluh nabyté společnosti, často dokonce za malou prémii v nominální hodnotě.

3. Povinnost včas podávat výroční zprávy a další relevantní dokumenty

Aby věřitelé mohli účinně analyzovat finanční zdraví dlužníka, musí mít včasný přístup k finančním výkazům společnosti Analýza finančních výkazů Jak provádět analýzu finančních výkazů. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. a další příslušné dokumenty. Pozdní podání příslušné dokumentace může analýzu ztížit a zefektivnit.

4. Omezení dalšího zvyšování dluhu

Schopnost dlužníka splácet svůj dluh závisí také na výši dluhu, který dlužník vytvořil. Smlouvy mohou pomoci vyhnout se nadměrnému nárůstu dluhu, který zhorší finanční zdraví dlužníka a ohrozí jeho schopnost čelit dluhovým závazkům. Jako příklady lze uvést zákaz prodeje společnosti prostřednictvím odkupu pomocí pákového efektu a zvyšování zajištěného dluhu, který by měl přednost před nezajištěnými držiteli dluhopisů.

Bankovní smlouvy

Bankovní smlouvy, jak jsou popsány ve smlouvách o bankovním úvěru, mohou být často ještě více omezující než smlouvy o dluhopisech. V mnoha případech může banka požadovat, aby dlužník udržel pákové poměry, jako je dluh / vlastní kapitál, dluh / EBITDA, nebo dluh / EBIT pod určitou prahovou hodnotou. Tyto typy smluv se nazývají smlouvy o údržbě.

V případě porušení smlouvy banka pravděpodobně zablokuje další úvěr zúčastněnému dlužníkovi a bude požadovat její vyléčení, obvykle pod hrozbou selhání.

Důsledky porušení smlouvy

Porušení smlouvy může vyvolat technické selhání. Konkrétní důsledky porušení smlouvy by však měly být analyzovány případ od případu a měly by záviset na tom, zda se věřitel rozhodne od porušení upustit.

Důsledky porušení smlouvy obecně zahrnují:

  • Pokuta nebo poplatek účtovaný dlužníkovi věřitelem;
  • Zvýšení úrokové sazby dluhopisu nebo půjčky;
  • Zvýšení kolaterálu;
  • Ukončení smlouvy o dluhu; a
  • Upuštění od porušení bez důležitých následků.

Porušení smlouvy - důsledky

Zřeknutí se porušení smlouvy

Ne se všemi porušeními se zachází stejně, protože jejich závažnost se může lišit a vyžaduje různé typy akcí. U porušení, která nejsou závažná, bude obecně uděleno prominutí poté, co dlužník a věřitel vyjednají jednání. Konkrétněji:

  • Dlužník a věřitel se mohou dohodnout na bezpodmínečném vzdání se. Může k tomu dojít, protože porušení je obzvláště malé a / nebo proto, že může být výsledkem událostí mimo kontrolu dlužníka.
  • Dlužník a věřitel se mohou dohodnout na prominutí s uložením dalších omezení, jako jsou další smlouvy o výživném nebo různé poměry uplatňované na stávající smlouvy.

Likvidita, finanční výkaznictví a smlouvy

Porušení smlouvy může mít dopad na likviditu a solventnost dlužníka. Poskytne-li smlouva věřiteli právo požadovat okamžité splacení půjčky, stává se daný dluh pro dlužníka aktuálním závazkem, což může pozměnit jeho finanční zdraví.

Vzhledem k tomu, že mnoho smluv se obvykle spoléhá na účetní poměry, jako je dluh / EBITDA, může mít dlužník, který se chce vyhnout porušování předpisů, motivaci ke zkreslování výdělků nebo zdůraznění non-GAAP opatření v definici použitých poměrů.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Poměr dluhu / EBITDA Poměr dluhu / EBITDA Čistý poměr dluhu k zisku před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) měří finanční páku a schopnost společnosti splácet svůj dluh. Poměr čistého dluhu k EBITDA (dluh / EBITDA) v zásadě naznačuje, jak dlouho by společnost potřebovala operovat na své současné úrovni, aby splatila celý svůj dluh.
  • Finanční shoda Finanční shoda Finanční shoda je regulace a vymáhání zákonů a pravidel v oblasti financí a kapitálových trhů. Pohybuje se přes celou finanční
  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found