Čistý objem - přehled, technické ukazatele a analýza

Čistý objem se používá k označení rozdílu mezi zvýšeným objemem zabezpečení a sníženým objemem zabezpečení. Uptick volume je objem akcií společnosti, s nimiž se obchoduje, když cena akcií roste. Podobně objem downtick je objem akcií, které jsou obchodovány, když cena akcií klesá.

Čistý objemObr. 1: Objem obchodování pro společnost Apple Inc.

Rozdíl nebo objem čistého objemu pomáhá investorům určit, zda je sentiment trhu býčí nebo medvědí. Bullish and Bearish Professionals v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. . Pokud existuje kladný čistý objem, pak je tržní sentiment pozitivní nebo býčí, protože se kupuje více akcií než prodává. Negativní čistý objem se promítá do negativního nebo medvědího sentimentu na trhu, protože se v porovnání s nákupem prodává více akcií.

Čistý objem je obvykle vykreslen na cenovém grafu proti časovému období (měsíce nebo dny), přičemž čistý objem je znázorněn jako svislé pruhy. Jedná se o užitečný nástroj, který využívají techničtí analytici. Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenové akce. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. rozhodovat o potenciálních příležitostech obchodování s akciemi. Typický graf čistého objemu je uveden výše na obrázku 1 (zelené a červené pruhy ukazují kladné a záporné čisté objemy).

souhrn

  • Čistý objem se používá k označení rozdílu mezi zvýšeným objemem zabezpečení a sníženým objemem zabezpečení.
  • Obvykle se vykresluje na cenovém grafu proti časovému období (měsíce nebo dny) s čistým objemem představovaným jako svislé pruhy.
  • Úroveň odporu je cenová úroveň akcie, za kterou jsou investoři nakloněni akci prodat. Úroveň podpory je cenová úroveň, za kterou by investoři chtěli koupit akcie.
  • Objemově vážená průměrná cena (VWAP) je obchodní měřítko, které pomáhá určit průměrnou cenu cenného papíru na základě obchodovaného objemu a ceny.

Čistý objem a technická analýza

Objem je částka cenného papíru, s nímž se obchoduje na finančních trzích. Je to velmi běžně používaný indikátor a údaje o objemu jsou sledovány a ukládány téměř všemi významnými burzami a poskytovateli finančních údajů. Jak ukazuje výše uvedený graf, objem je vykreslen jako červené a zelené pruhy a je doprovázen čárou klouzavého průměru nebo čárou cenového trendu.

Objem se používá k vyjádření hybnosti v cenách akcií. Nové události jsou běžným příkladem, který může způsobit nárůst nebo pokles objemu obchodování. Pozitivní novinka může být vnímána jako míra síly a dalo by se očekávat, že bude vysoký objem nákupu na úrovni podpory a vysoký objem prodeje na úrovni odporu.

1. Úroveň odporu

Úroveň odporu je cenová úroveň akcie, za kterou jsou investoři nakloněni akci prodat. Pokud cena akcií stoupne nad úroveň odporu, průměrný investor by raději uzavřel svou pozici a dosáhl zisku, než aby čekal, až cena vzroste ještě více, protože existuje riziko, že cena může klesnout a zisky se utřít. ven.

Lze jej považovat za strop ceny, za kterou bude investor čekat na uzavření své pozice. Úroveň odporu se řídí sentimentem trhu Ukazatel trhu Ukazatel trhu je kvantitativní nástroj, který obchodníci používají k interpretaci finančních údajů za účelem předpovědi pohybů na akciovém trhu. a chování investora při obchodování. Používají jej techničtí analytici k určení, kdy koupit nebo prodat akcie.

2. Úroveň podpory

Úroveň podpory je cenová úroveň, za kterou by investoři chtěli koupit akcie. Je to v podstatě podlaha, za kterou se investoři domnívají, že cena dále neklesne. Podobně jako úroveň rezistence se úroveň podpory používá k měření sentimentu na trhu a je využívána technickými analytiky k vedení obchodního chování.

Ačkoli ceny akcií obvykle kolísají mezi úrovněmi podpory a odporu - a objem obchodování to naznačuje - je možné, že jsou tyto úrovně porušeny a postupem času se vytvoří nové úrovně podpory a odporu.

3. Objemově vážená průměrná cena (VWAP)

V obchodování je cena velmi důležitou metrikou, ale objem je stejně důležitý také při informovaném rozhodování o nákupu / prodeji akcií. Objemově vážená průměrná cena (VWAP) je obchodní měřítko, které pomáhá určit průměrnou cenu cenného papíru na základě objemu a ceny obchodování.

VWAP se vypočítá tak, že se zjistí celková částka v dolaru pro každou transakci a vydělí se částka celkovým počtem akcií obchodovaných v daný den. Vzorec pro VWAP je uveden níže:

Čistý objem = - vzorec VWAP

VWAP je důležitý nástroj obchodního trendu, který využívá objem k určení, zda nakupovat nebo prodávat akcie. Pokud je cena akcií vyšší než VWAP, investoři raději zaujímají dlouhé pozice. Pokud je cena akcií nižší než VWAP, mohou být upřednostňovány krátké pozice. VWAP by však neměl být používán jako přesný prediktivní indikátor, protože používá historické ceny a může být zavádějící, pokud se ceny akcií budou během dne rychle pohybovat.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Pokročilá technická analýza Pokročilá technická analýza Pokročilá technická analýza obvykle zahrnuje použití buď více technických indikátorů, nebo poměrně propracovaného (tj. Komplexního) indikátoru. "Sofistikovaný"
  • Klouzavý průměr Klouzavý průměr Klouzavý průměr je technický ukazatel, který mohou tržní analytici a investoři použít k určení směru trendu. Shrnuje datové body
  • Relativní cenová síla (RPS) Relativní cenová síla (RPS) Relativní cenová síla (RPS), známá také jako relativní síla, je poměr mezi cenovým trendem ceny akcií ve srovnání s cenovým trendem
  • Rychlostní čáry Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found