Kapitalizované náklady - přehled, příklady, důležitost

Kapitalizovaná cena je cena vynaložená na nákup dlouhodobého majetku, u něhož se očekává, že přímo přinese ekonomický přínos po dobu jednoho roku nebo běžného provozního cyklu společnosti.

Kapitalizované náklady

Druhy nákladů

V účetnictví na akruální bázi Účetnictví na akruální bázi Ve finančním účetnictví nebo akruálním účetnictví se akruální účetnictví vztahuje na zaznamenávání výnosů, které společnost může vydělat, ale zatím je nesmí přijmout, nebo nákladů, existují dva způsoby klasifikace nákladů:

1. Kapitalizované náklady

2. Vzniklé výdaje

I když oba představují odliv hotovosti, jejich účetní zacházení se výrazně liší - aby odrážely podstatu nákladů. Účetnictví na akruální bázi se liší od hotovostního účetnictví, kde se s oběma typy nákladů zachází stejně a změny v účetní závěrce odrážejí pouze pohyb hotovosti.

1. Kapitalizované náklady

Kapitalizované náklady jsou obvykle dlouhodobé (delší než jeden rok), dlouhodobá aktiva, u nichž se očekává, že v budoucnu budou přímo vytvářet peněžní toky nebo jiné ekonomické výhody. Náklady jsou v rozvaze představovány jako aktivum.

Důležitým aspektem kapitalizovaných nákladů je to, že nejsou odečteny z výnosů během období, ve kterém vznikly, ale místo toho jsou náklady rozloženy po dobu životnosti aktiva ve formě odpisů Odpisové metody Nejběžnější typy odpisových metod zahrnují lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. a amortizace.

Kumulované odpisy a amortizace představují kontradiktorní účet, který má snížit zůstatek aktivovaného aktiva. Odpisy a amortizace rovněž představují nákladové položky ve výkazu zisku a ztráty.

Všechny výdaje vynaložené na uvedení aktiva do stavu, kdy jej lze použít, jsou aktivovány jako součást aktiva. Zahrnují náklady, jako jsou náklady na instalaci, mzdové náklady, pokud je třeba je postavit, náklady na dopravu atd.

Kapitalizované náklady se zpočátku zaznamenávají v rozvaze v historických nákladech. Historické náklady jsou hodnotou míry, která v rozvaze představuje aktivum v jeho původních nákladech. To nemusí nutně odrážet aktuální reálnou hodnotu aktiva.

2. Vzniklé výdaje

Vzniklé náklady jsou náklady, které se promítnou do výkazu zisku a ztráty okamžitě, jakmile vzniknou. Proto na rozdíl od kapitalizovaných nákladů nejsou výdaje reprezentovány v čase. Mezi příklady vzniklých výdajů patří:

  • Prodejní, obecné a správní náklady (SG&A) SG&A SG&A zahrnuje všechny nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy
  • Ostatní mzdové náklady
  • Platby dodavatelům
  • Kancelářské potřeby

Příklady kapitalizovaných nákladů

Mnoho různých nákladů lze klasifikovat jako kapitalizované náklady. Obsahují:

  • Pozemky, budovy a zařízení (PP&E) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů
  • Budovy
  • Stavební náklady na stavbu aktiva (materiál, práce, doprava, daň z obratu a úroky)

Nehmotná aktiva mohou také představovat kapitalizované náklady. Některé příklady zahrnují:

  • Ochranné známky
  • Patenty
  • Vývoj softwaru
  • Autorská práva

Je důležité si uvědomit, že náklady lze kapitalizovat, pouze pokud se očekává, že přinesou ekonomický přínos nad rámec běžného roku nebo běžného průběhu provozního cyklu. Inventář proto nelze kapitalizovat, protože produkuje ekonomické výhody v normálním průběhu provozního cyklu.

Důležitost kapitalizovaných nákladů

Význam kapitalizace nákladů spočívá v tom, že společnost může získat jasnější představu o celkové výši kapitálu, který byl do aktiv nasazen. Pomáhá vedení společnosti měřit výši zisků vydělaných v průběhu času smysluplnějším způsobem.

Například pokud společnost používá hotovostní účetnictví a pořizuje si vybavení. V prvním roce dojde k obrovskému odlivu hotovosti. V následujících letech však z tohoto zařízení získá výhody, ale v účetní závěrce nejsou zohledněny žádné náklady. Výsledkem může být neinformativní účetní závěrka, pokud ji porovnáte v průběhu času.

Pokud nyní tato společnost používá účetnictví na akruální bázi, první rok nebude velkým odlivem hotovosti, ale místo toho společnost obdrží aktivum, které se odepisuje po dobu životnosti zařízení. V zásadě rozloží výdaje po dobu životnosti zařízení a porovná je s generovanými výnosy.

Důležitost kapitalizovaných nákladů tedy znamená vyhlazení výdajů za více období namísto rezervace jednoho velkého odtoku najednou.

Nevýhody kapitalizovaných nákladů

Vedení společnosti může chtít kapitalizovat více nákladů, protože klasifikace aktivovaných aktiv může manipulovat s finančními výkazy tak, jak chtějí, aby se údaje objevily.

Například vrcholoví manažeři, kteří chtějí, aby rozvaha vypadala atraktivněji, se mohou pokusit kapitalizovat více nákladů, aby byla aktiva nadhodnocena.

Pokud si vedení přeje, aby se ziskovost společnosti v aktuálním roce zlepšila, může se rozhodnout kapitalizovat náklady tak, aby se náklady promítly do budoucích let. Kromě toho, pokud chce manažer záměrně zajistit, aby se jejich ziskovost v pozdějších letech zlepšila, může se hned rozhodnout pro náklady.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found