Sekundární nabídka - přehled, příklad, jak fungují sekundární nabídky

Ve financích je sekundární nabídka, když velký počet akcií veřejné společnosti Soukromá vs Veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou vs veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze, zatímco akcie soukromé nejsou. jsou prodávány od jednoho investora druhému na sekundárním trhu. V takovém případě veřejná obchodní společnost neobdrží žádnou hotovost ani nevydá žádné nové akcie. Místo toho investoři nakupují a prodávají akcie přímo od sebe navzájem. Liší se od primární nabídky, kde společnost vydává nové akcie. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. na trh.

Jak funguje sekundární nabídka

Obrázek: Finanční úvod do kurzu podnikových financí zdarma.

Primární vs. sekundární trh

Na primárním trhu vydávají společnosti investorům nové akcie výměnou za hotovost. Výtěžek z takové nabídky se používá k financování podnikání, provádění akvizic Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky v procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady a pro obecné firemní účely.

Na sekundárním trhu (jak je uvedeno výše) investoři přímo kupují a prodávají akcie veřejně obchodovaných společností. Společnost nevydává žádné nové akcie a společnost neobdrží žádný další kapitál Kapitál Kapitál je něco, co zvyšuje schopnost člověka vytvářet hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. .

Příklad sekundární nabídky (Facebook)

Zajímavý příklad sekundární nabídky nastal v roce 2013, kdy generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg prodal přibližně 41 milionů svých vlastních akcií jiným investorům. Vzhledem k tomu, že prodával své osobní podíly, získal výnosy přímo od investorů, místo aby je společnost přijímala. Uváděným důvodem pro jeho prodej akcií bylo získat peníze na vlastní osobní daňový doklad.

Kromě sekundární nabídky společnosti Zuckerberg vydala společnost také několik nových akcií pro veřejnost, což jim zajistilo čisté výnosy pro firemní účely. Je běžné držet nabídku s kombinací primárního a sekundárního prodeje.

Zjistěte více z CNET o nabídce Facebooku.

Sekundární nabídka vs následná nabídka

V následné nabídce (někdy se jí říká „ostřílená“ nabídka akcií) se společnost vrací na kapitálové trhy a prodává nové akcie, aby získala více peněz. Poprvé, co společnost prodá svůj podíl veřejnosti, se nazývá Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Všechny následné nabídky následující po IPO se nazývají navazující nebo kořeněné nabídky.

Shrnutí klíčových konceptů

Počáteční veřejná nabidka = poprvé, co společnost vydává akcie veřejnosti

Následná nabídka = jakákoli následná nabídka po IPO (může zahrnovat nové akcie a sekundární emise)

Sekundární nabídka = když jsou akcie nakupovány / prodávány přímo mezi investory (nejsou vydávány žádné nové akcie)

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste lépe porozuměli tomu, jak společnosti a investoři navzájem nakupují a prodávají akcie. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Certifikace FMVA® Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

K dalšímu rozvoji vaší kariéry vám pomohou tyto další finanční zdroje:

  • Proces IPO Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných
  • Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejžádanějších a finančně nejzajímavějších pozic v bankovním sektoru, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest, Průvodce IB
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Metody oceňování společnosti Oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found